2015-03-18

Venezuela mot betalningsinställning och kollaps?

Venezuela har jag tidigare skrivit en del om, dels därför att landet och dess statsfinanser drabbas av det låga oljepriset, dels därför att landet plågas av hög prisinflation och priskontroller som leder till smuggling och varubrist i affärerna. Den senaste utvecklingen för Venezuela är att landet verkar vara på väg mot att ställa in betalningarna på statsskulden. Så här har spreaden för kreditswappar (CDS) på dess statsskuld sett ut de senaste åren.
De senaste månaderna har alltså priset på kreditswappar på Venezuelas femåriga statsobligationer stigit från en hög men ändå förhållandevis måttlig nivå runt 1000 punkter till nu en bra bit över 5000 punkter. Senaste nivån på 5512 innebär en inprisad risk på runt 20 procent per år att landet ställer in betalningarna (mot runt 8 procent för ett halvår sedan).

UBS anser att risken är 82 procent att landet kollapsar inom ett år. Ekonomin krympte med 4 procent de första tre kvartalen 2014. Den årliga prisinflationstakten är nästan 65 procent. Underskottet i statsfinanserna har stigit till över 15 procent av BNP enligt de flesta uppskattningarna. På den svarta marknaden handlas valutan till runt 180 bolivar per dollar, vilket är nästan 30 gånger högre än den officiella valutakursen.

Och politiskt har läget blivit värre i Venezuela.
Tidigare höll oppositionen regeringen i schack men nu har regeringen fängslat en hel del oppositionspolitiker och stärkt statskontrollen av medierna.
[...]
dessutom finns starka indicier för att element inom regeringen de facto kontrollerar droghandel och export, och att landet visar tecken på att utvecklas till en så kallad narcostat.
[...]
Maduro är allt mer politiskt trängd och kritik hörs också inom det egna partiet. Det har lett till att Maduro allt mer allierar sig med de så kallade militärelementen inom partiet och metoderna för att hålla läget under kontroll blir allt hårdare.

4 kommentarer:

  1. Landet tycks ju onekligen ha vissa svårigheter
    Inte för inte erhöll det sin frihet tack vare en grabb, Simon Bolivar, vilken ju kallades "el hombre de las difficultades".
    Sympatisk kille.
    Han ogillade herr Napoleon...

    SvaraRadera
  2. Häromdagen så fick Maduro frikort av parlamentet att regera landet med dekret.

    Dvs, Venezuela är på randen av sammanbrott, militärkupp inom 6 månader.

    SvaraRadera
  3. http://news.yahoo.com/venezuela-assembly-gives-maduro-special-powers-us-confrontation-194010145.html

    Mer om Maduros frikort.

    SvaraRadera
  4. Troligtvis hålls Maduro vid makten så länge som han klarar av att hålla militären nöjd, dvs betala löner och förmåner som gör att militären har det bättre ställt än fårket och i den ekvationen saknar det betydelse ifall sabotörer ( läs oppsoitionen och missnöjda medlemamr utav fårket ) får svansen i kläm så att säga.

    Sedan ifall militären inte längre är tillfreds med Maduro, well, de har en lång tradition av hur man byter ledning och vad man sedan gör med den föregående ledningen.

    Att sedan Venezuela är ett land som av vissa lyfts fram som ett exempel som ett framgångsrikt alterantiv på ekonomisk politik för tex Grekland , ROFL.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.