Vad innebär ett nej? Det vet vi ännu inte riktigt ikväll, utan vi får se imorgon när finansmarknaderna åter öppnar. De grekiska bankerna ska enligt planen inte öppna förrän på tisdag, men det är i dagsläget högst tveksamt om de kommer att öppna då heller och isåfall med vilka begränsningar.
Det grekiska banksystemet har bara cirka 500 miljoner euro kvar i kontanter - sen är det slut på kontantuttag. Många bankomater har sänkt uttagsgränsen från 60 euro per dag till 50 euro, eftersom 20-eurosedlarna börjar ta slut.
Grekland har alltmer gått över till att vara ett samhälle som använder kontanter, då många bensinstationer, restauranger och mindre affärer slutat ta kortbetalningar.
Det rapporteras även om ett pappersbruk i Thessaloniki, som planerar att börja ge de anställda betalt i skuldsedlar, som de sedan kan använda på de lokala snabbköpen. Vägen mot parallella valutor börjar. Vilka fler kommer att ge ut skuldsedlar? Kommer lokala handlare att låta folk handla på kredit? Hur länge håller det? Alltmer av det grekiska samhället lär stängas ner allt eftersom situationen förvärras.
En annan sak som händer är att alla försöker betala sina räkningar och fakturor så snabbt som möjligt, eftersom man vill ha så lite pengar som möjligt på sitt bankkonto i händelse av en bankkris. Det spekuleras nämligen i att man för att rädda bankerna kommer att ta 30 procent av alla bankkonton med innehav större än 8000 euro. Detta skulle dock vara ett solklart brott mot EU:s insättningsgaranti på 100 000 euro, men Cornucopia spekulerar i att det kan göras som en engångsbeskattning för att därmed gå runt insättningsgarantin. Siffrorna på 30 procent och 8000 euro är dock än så länge rena spekulationer - hur mycket av kontoinnehaven som måste beslagtas beror på hur mycket Europeiska centralbanken ECB stramar åt likviditetsstödet till de grekiska bankerna.
Cypern gjorde ju för drygt två år sedan så att de tog en viss andel av alla konto med innehav över 100 000 euro. I Greklands fall skulle det dock troligen inte räcka till - i de cypriotiska bankerna fanns bland annat stora innehav från ryska oligarker. Vi vet inte hur det nu ser ut i de grekiska bankerna, men vid slutet av 2012 stod konton med mindre än insättningsgarantins 100 000 euro för 75 procent av kontoinnehaven i de grekiska bankerna. Sedan dess lär knappast konton med stora innehav ha ökat. Det ser alltså ut som man kommer att bli tvungen att ta även av konton med mindre innehav.
Det är inte heller säkert att ECB kommer att strama åt eller stänga av likviditetsstödet till de grekiska bankerna, eftersom ECB faktiskt har ett uppdrag att upprätthålla den finansiella stabiliteten i euroländerna. Så länge Grekland är kvar i euron kvarstår även detta ECB:s uppdrag. Skulle ECB gå fram alltför hårt så skulle de för det första förlora förtroende, och för det andra även bryta mot sina regler, något som Greklands premiärminister Tsipras har meddelat att han isåfall kommer att dra till EU-domstol.
Man kan också spekulera i vad som händer om den grekiska regeringen hanterar bankkrisen utan att ta hänsyn till ECB. De grekiska bankerna har fått likviditetsstöd (ELA) på sammanlagt 120 miljarder euro från ECB och man kan tänka sig en omstrukturering av bankernas skulder där man räcker långfingret åt ECB och säger att det grekiska folkets insättningar är viktigare än ECB:s fordringar. Då skulle man dock vara i öppen strid mot ECB och därmed sannolikt också bli avklippt från eurosamarbetet. Ett legalt problem är dock att det inte finns några utträdesparagrafer för euron, men skulle Grekland bryta mot sina åtaganden kan säkerligen EU och ECB komma undan med att bryta mot andra åtaganden.
Ännu är dock inte en "grexit" (grekiskt utträde ur euron) på bordet, men allt eftersom situationen i landet förvärras och framförallt när staten om några veckor tvingas börja betala i skuldsedlar, så ökar risken för "grexit".
Greklands finansminister Yanis Varoufakis sade häromdagen att Grekland har lager av olja för sex månader och mediciner för fyra månader, så att man klarar en krisperiod. Något slags ransonering är dock troligen oundviklig och frågan är också hur distributionen kommer att fungera i ett samhälle med hårda finansiella restriktioner.
Pappersbruket i Thessaloniki har också snart har slut på råvaror, eftersom den senaste lasten med pappersmassa ligger i hamnen utan att kunna hämtas, då pappersbruket inte kan betala för lasten även fast de har pengar i den stängda banken. Snart tvingas de stänga ner verksamheten och permittera de anställda. Liknande situationer ses troligen på många företag i Grekland.
Jag läser också att grekiska forskare förlorar tillgång till digitala journaler, eftersom det inte längre finns pengar till detta. Här hoppas jag att forskningsjournalerna ka vara frikostiga mot ett land i kris och ge dem gratis tillgång tills situationen stabiliserats. Det kan inte vara alltför stor del av deras inkomster som kommer från Grekland.
Det talas ibland om att grekerna skulle vara lata, men som Den Hälsosamme Ekonomisten påpekar stämmer inte det.
Enligt OECD är årsarbetstiden i Grekland 2 037 timmar. I Sverige är den 1 607 timmar. Grekerna borde kalla oss för lata - bara 1 607 timmar! Och ändå tjänar vi avsevärt mer. Faktum är att grekerna har den längsta veckoarbetstiden i EU. En grek som arbetat heltid fram till 62 har arbetat avsevärt mer än en svensk som arbetat heltid till 66.Nej, problemen i Grekland ligger i att deras utbredda korruption och byråkratiska krångel, samt att deras industrier till stor del inte är konkurrenskraftiga i en globaliserad värld.
Och då har vi inte tagit hänsyn till att greker börjar arbeta tidigare.
Från en sorts skuld till en annan, grekerna kommer aldrig lära sig.
SvaraRaderaLata? Är det relevant i sammanhanget?
SvaraRaderaGrekiska sysselsättningsgraden är ca 55 procent. Sveriges ca 80.
Arbetade timmar eller sysselsättningsgrad är knappast relevanta.
Någon sorts korruptions eller effektivitetsmått vore intressantare.
En sak är säker, regeringen i Athen kommer att vara ännu ovilligare än tidigare att genomföra sådana reformer som Grekland behöver.
SvaraRaderaSkall bli intressant att se ifall någon form av lösning kan förhandlas fram samt godkännas utav parlamenten i EZ före 20.7
ЕЛЕФТЕРА
SvaraRaderaЕЛЕФТЕРА
ЕЛЕФТЕРА
OXI
OXI
OXI
Hur många år tar det att återskapa förtroendet för bankerna efter en 30% "skatt" på kontona?
SvaraRaderaDet var ngn expert-tome som på dumburken som lyckades säga en sak jag begrep, att detta var en "skräll" - folkets röst, jaha, när opinopnsundersökningarna stod och "vägde" så undrar vän av ordning, vilka opinionsundersökningar då? HUr löd frågan, hur många hade de frågat, och hur stort var bortfallet. Det är det vanliga, hur det brode vara, och hur det är, i morgon vet vi utfallet, och sannolikheten är relativt hög att det är 40 % för centralmaktens sparbeting, och 60% mot centralmakternas sparbeting, centralmakterna hade sannolikt vunnit 1a VK om inte USA hade infört dollarn 10 talet år tidigare, lånat ut en massa krediter till England och gick med för att säkra borgen.....
SvaraRaderaNu valde ju grekerna en vänsterpopulistisk regering av ett visst rationellt skäl, som gjort ungeför vad de gick till val på, och som dessutom var kaxiga nog att utlysa folkomröstning, och skrällen var väl att folket fick fatta beslut, inte hur det röstade, och Grelerna sälva är nog mer än väl införstådda med sin situation, att de måste få till stånd magi, eftersom man genom Euron baxats in i "point of no return" Hade inte greksika regering från början fuskat med böckerna, och hade inte centralmakten (Bryssel) sett mellan fingrarna, så hade ju inte situationen uppstått, men det gjorde den, och det var några inom centralmakten (federalisterna) som från början räknat ut att de Europeiska folken inte kommer att ge upp sina tillkämpade demokratier (självständighet) frivilligt, och de fick rätt, och då har nog inte federalisterna någon annan väg att gå än att gifta ihop Europa med en gemensam valuta, som det går att misstänka är fransmännens idé om att konkurrera med Pundet och Dollarn, men som sedan blev Europas plåga, utom då Tysklands. Tom Finland har smakat på nackdelarna, och det har inte direkt gynnat sossarna och samlingspariet.
Det är paradoxalt nog nu vänstern som tar det demokratitiska befälet. Nu sitter Bryssel med skägget i brevlådan, och ska spela spel, med spridningseffekter till övriga länder med revolutionspotential, och Spanien är troligtvis en krutdurk, med tanke på Spanska inbördeskriget och att landet har sina olika regioner, språk och etniska folkslag (i kombination med ungdomsarbetslöshet).
Inför folkomröstningen ville Frankrike fatta beslut före (man spekulerade med ett nej), med Tysskland ville chansa och hoppas på ett jag, i vartf all är det en rimlig hypototes. Dvs diagnosen "magiskt önsketänkande" ungefär som när vi skulle rösta om Euron. Jaha, nu sitter den greksika regeringe med starkare förhandlingskort, och det ensa osm kommer att hända är att man får en bättre deal, och att Tyskarna inte blev av med regeringen, dvs att folkviljan segrade :-) Ajö federationen, ajö bankunion. Och detta är nog samma skäl som Sverige pumpas fullt med migranter. Centralmakten, i synnerhet Tyskland och Frankrike, bheöver Sverige i Euronon, för bprgen och för att få bort ett störande moment, och så måste vi gå med Euron, (det har Reinfeldt indirekt erkänt/yppat), med lite mer öppna gränser utjämnas förutsättningarna, ajö skattelojaliteten, ajö nationalstaten och det inte annat än att vara skadeglad, hur cyniskt allt är. S.W
Det fina är att vi kommer att importera skatte(verks)moral från syd, och inte tvärt om, statskorruption från syd och inte tvärt om, samtidigt som förståsigpåarna fört över risken från bankerna till skattebetalarna, jojo, demokratin kommer ge ett svar :-) Grekland visar vägen.
SvaraRaderaFelet är fortfarande Euron, det går inte att unföra Euron, förrän 30 år efter man öppnat alla gränser, och nu gjorde man tvärt om, och nu hinner medborgarna via rösten, protestera mot centralmakten. England protesterar på sitt vis, Norge p sitt (man går inte med i EU) Danmark p sitt (undantag) och gudske lov röstade Sverige nej till Euron. Finland protesterar på sitt vis (stänger gränsen) och Belgien sitt. Det här kan gå hur som helst, kapitalmarknaderna kommer helt säkert att börja spekulera, banker och centralbanker, och några få invigda politiker sitter på några kort, och folken, de som har makten, på helt andra kort, och när man har olika spelkort, kan man inte riktigt ställa krav, på väljarna har fel, för förmodligen har de rätt, utan att ha korten, just eftersom de inte har insynen. Det var ett bra drag, och ett bra utslag, nu har centralmakten huvudvärk. De kommer att öka marschtakten mot bankunion och det lär bli klappjakt på realt kapital. Det säkraste som "native swede" är nog att byta medborgarskap, Norge ligger nära till hands, eller kanske något land med rätt slags korruption, tex Grekland, så att man slipper vara med att betala/borga för centralmaktens förestående konkurs. Nu gäller det att bli mer grekisk, solidariteten gäller familjen absolut inte staten, vilket sas är legio, i nästan hela resten av världen. Det våras för Kristdemokraterna :-) S.W
Skämt åsido, men detta ska ses som en indikation, på dålig demokrati, från centralmakten, allt handlar om ansvar, kan man skicka undan ansvaret, så gör människan det, så har det alltid varit, och problemet är att Bryssel, fattar beslut centralt, låtsas lite om subsidiaritetsprincipen, men skickar alla problem nedåt, uti kommunen, (valkretsarna) och försöker styra centralt, men ett brokigt Europa, med sin historia, och det går inte.
SvaraRaderaLägg beslutsmakten lokalt, inkl medborgarskapet, dvs vem som får vara med i klubben, så löser sig allt. och gör man inte det, så löser marknaden detta, dvs alla får inte arbete, och alla får inte en hyreslägenhet på Östermalm eller en bostadsrätt i Täby. Det kostar sas att vara med i klubben. Vad "liberalerna gjort (i Sverige) är att man sänkt skattetrycket marginellt, men lag på en massa egenavgifter, och så har inte staten och kommunerna kvar resurser för investeringar (att bära risk) vilket innebär att medborgarna gör revolution, sossar genom att rösta på nya M, eller VP, moderater genom att rösta på SD och alla övriga genom att inte rösta på mp, fp, c och kd. Hade rikspolitiken på llvar fokuserat på Sveriges intressen, och inte partiets eller EU:s hade saker kunnat lösas annorlunda. Nu ska i princip nordeuropeiska skattebetalare borga/betala för konkursen i Syd, eftersom bankerna är insolventa, och när det går upp för kärnan, den skattebärande medelklassen, vem som får ta smällen, så kommer lojaliteten med "moralen" och "policyn" med våra demokratiska företrädare vara begränsad. Här ligger grekerna före, de är inga naiva får, och de tror sas inte ett dugg på eliten. Det här är ju ett skolboksexempel på demokrati vs solidaritet när ett komplext system inte uppvisar transperens, om motiven eller vart vi är på väg. Demokratin segrade, inte för att beslutet var bra, utan för att centralmakten måste påminnas om vem som bestämmer, det har hänt att de glömt bort det, och hoppat i galen tunna, tex hoppade i säng med grekerna, det var ju fan - grovt tjänstefel. Ansvar, demokrati fungerar, eftersom det ger väljarna möjlighet att utkräva ansvar. S.W
Jaha – några typer av handlingsalternativ:
SvaraRaderaÖverstatlighet < - > mellanstatlighet
Federation – union? < - > EG alt Efta
Följa EU-regler < - > Inte följa regler
Budgetdisciplin < - > Lånebudget
Försvarsunion < - > Nato, (eller som Sverige)
Energiunion < - > Nationellt ansvar för energi
Bankunion < - > Nationellt ansvar för banker
Valutaunion (€) < - > egen valuta (SEK)
Gå med i Euron < - > inte går med (Island, Polen)
Gå med Euron < - > Gå ur Euron (Grekland?)
Gå med i EU < - > inte går med (Serbien, Armenien etc)
Vara kvar i EU < - > Gå ur EU Grekland
Euroländernahar hittills hållit en enad linje (utåt) mot Grekland (avs Euron) där en central fråga har varit om åtstramningsåtgärderna kommer att hjälpa. Det verkar inte som att det gjort det, däremot verkar det som att grekerna röstat fram en regering som tänker agera på folkets mandat, behålla Euron, och fortsätta låna, eftersom inte skatteintäkterna räcker.
Ett eventuellt grekiskt utträde ur eurozonen betyder inte att landet lämnar EU, bara att EU måste omdefinieras, vilket är på tiden, innan det går mer åt helvete. Grekerna kan ha kvar Euron, men inte grekiska staten, som måste ansvara för en egen valuta, och försvara den, på samma sätt som att varje land måste försvara sin gräns (försvar) och sin inre ordning (polis) dvs monopol på våld, i utbyte mot hyggliga levnadsvillkor. Genom EU försvinner politikens uppdrag till folket, vilket får olika uttryck pch detta är bara början
Sverige är med i EU och inte i euron. Det måste bli en återgång till ettt mer differentierat EU-medlemskap, om den lokala demokratin ska kunna behållas, och en framgångsrik integration kanske kan ta 100 år, och inte som nu, leder till fullständig kaos och ett spel ingen kontrollerar. Vissa länder är med på vissa områden, men inte på andra. Inför inte ett mer flexiblet EU, men direktansvar i de lokala parlamenten, så blir det revolution (skatterevolution) och alternativet är federation, vilket inte är möjligt utan att skriva om Nato (Som är mellanstatligt) – och efter den havererade Europeiska försvarsgemenskapen, så återstår nu energiunionen, dvs att Sydeuropa behöver energistöd från norr, annars levererar Putte, eller möjligen särkmännen. S.W
Det blev ett hejdundrande nej, (och man får nästa lite dåligt samvete när man beakater vilka sällskap som hurrar), men det är inte mer än rätt åt vår egen elit. Grekiska tilltaget innebär att det blir så gott som omöjligt att komma fram till strukturella förändringar inom Grekland för att rätta till problemen nationellt. ”Det är inte vi som har ansvaret – utan någon annan – sannolikt Tyskarna You started the war, dvs samma klogovisa som moderater och sossar bedriver om motpartens skuld för soppan de lagat, trots att de bedriver rätt likartad politik (tex EU-politik, försvar och migration)
SvaraRaderaDe grekiska bankerna kommer inte att kunna öppna, även om ECB beslutar att fortsätta pumpa in likvider, dvs sätta sprätt på ännu mer skattemedel från systemlojala norra Europa.
Det mest sannolika är att alla fortsätter att mumla, och förbereder en kontrollerad exit avseende den Grekiska staten, om de inte längre ges nödlån, bli tvugna att introducera en parallell valuta, samtidigt som den privata delen av Grekland fortsätter med Euron, dvs statsanställdas löner och förmåner försämras över en natt, radikalt, vilket ger nya problem. Mest problem kanske med polis- och militärmakt, som sannolikt måste få en specialdeal, annars havererar gränsen mot mellanöstern.
Här kommer säkerhetspolitiken in, både avseende ett avlövat EU, invasionen av skäggbarn, en topp tunnor rasande Putte och alla dessa IS-dårar, som gör någon slags egen revolution, med hjälp av en bok som ingen ens på 1200-talet begrep ett smack av, eftersom språket ink skriftspråket inte längre finns kvar, det är lite som med EU, så länge ingen tar fram verifikaten (originalet) för vad som är absolut sant (agendan) eller kan förklara snårskogen vart vi är på väg (ingen vet egentligen - eftersom det inte finns en uttalad långsiktig strategi), så kan vi väl alla få fortsätta att tro att Euron är en absolut sann idé, däremor är jag tämligen säker på att de flesta radikala skäggmännen, tror lika lite på Koranen som vår ärkebiskopp tror på GT, det är en väg att utöva makt - tomtar och troll. S.W
På djupt vatten, högmod går före fall, den som gapar efter mycket, tomma tunnor skramlar mest, det finns hur många många liknelser som helst, bara på Svenska, och grundproblemet är att politiken professionaliserats, och tappat markkontakt med verkligheter, vad som kallas sunt förnuft. Valmanskåren behöver inte själv anlita kadrar av förståsigpåare, eller ha ett hum om nationalekonomi, det räcker med att magkänslan är fel, och det är den för de flesta. Nu har Cameron visat vägen på sitt sätt, för att vara lyhörd mot GB:s valmanskår, och så grekerna på sitt trotsåldriga sätt, och ännu har inte de knutna nävarna i Frankrike och Tyslland kommit på banan, men visst är ngt fel, visst verkar våra folkvalda vara handfallna, inte mycket till konstituionell EU-debatt i Almedalen inte.
SvaraRaderaCervenka skriver träffsäkert och pedagogiskt, sådan där "sunt förnuft"-prosa som är så befriande, även om detta exempel var ett tag före nuvarande dikeskörning.
”den helnakna Kejsaren” (bra liknelse - men vem är barnet i sagan?)
"Streaka vidare förbi förhandlingsbordet i Bryssel utan att någon höjer på ögonbrynen."
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/vaga-se-verkligheten-kejsaren-ar-naken
Världsklass i pedagogisk retorik, here we go again.
S.W
Vi har vant oss vid dessa ständiga grekiska dikeskörningar, som ett nytt normal-läge, och eftersom det fungerat tidigare, så fortsätter de (EU) att springa i luften, eftersom det fungerat, och om någon nämner faktum, att man inte kan springa i luften, så blir det en åthutning, ett fördömande eller ignorans, eftersom det uppenbarligen inte stämmer, (det går att springa i luften) och det är väl hela saken, att alla lever i olika världar.
SvaraRadera1. Den politiska världen
1.1 lokalt (tex att få ihop sin kommunala budget, trots ständiga pålagor, ytterst från Bryssel))
1.2 Regionalt, sjukvården, som ska vara allmän för alla -> privatiserad finansiering.
1.3 Nationellt inrikes (tex att få ihop sin statsbudget utan lån)
1.4 nationellt utrikes (tex att värna handelsnettot, valutan, statsskulden och gränsen)
2. Den centralpolitiska världen i Bryssel, som inrikestjommarna på något sätt alla på var sin kammare, ska vara lösningen för den egna problemen, dvs Bryssel ska på en och samma gång ge det egna landet fördelar, och samtidigt ska den nationella politiken undslippa ansvar.
3. Den nationalekonomiska (riksbanks) världen, dvs ECB, BIS, IMF och FED och alla de andra sekreta kollegierna.
4. Den penningspekulativa privata bankvärlden (som tillverkar pengar ur skulder), och därmed tror sig ha löst politikens eviga problem, att göra folket till freds.
5. Den journalistiska opinionsvärlden (som i sin tur består av en massa undervegetationer, där det förefaller som att PR-världen och den policyprofessionella tagit sig in lite väl långt hos folkets företrädare)
6. Den upplevda världen för den "vanlige" skattebetalande samhällsbärande medborgaren som kommer i kontakt med polisen efter ännu ett inbrott, eller ska hantera ett myndighetsärende på weben, eller komma i kontakt med någon som är ansvarig.
7. Borde-världen, så som världen borde vara.
8. Påstående-världen, så som världen påstås vara just nu, av den för tilfället mest tillförlitliga källan.
9 Är världen, så som det faktiskt är, tex hård obestridliga fakta, tex hur mycket skatt det privata näringslivet varje år betalar in till statskassan i Grekland, jämte moms och hur mycket som går ut till att finansiera den offentliga sektorn.
10 Den objektiva världen (som kommer till oss, oftast i efterhand, det i efterhand givna, tex 1a V.K där det uppenbara blev uppenbart, overkligt och sedan självklart, först när det inträffat)
Bubblor är alltså inte bara finansiella, de är i högsta grad kognitiva, våra filter förstärka, förvränga och förtränga, gör oss ofta oförmögna att ta till oss rätt sorts fakta, även i de fall världen var något mindre komplex än nu. Det är sas ett systembygge, som hänger lite löst, och på att det går att förebygga "dire straits" genom att just vara (sein) dire strait. (eftersom banken kan skapa pengar av ruinens brant, kan det fungera på riktigt?
Nä, det här har de tappat kontrollen över, hela fiat-gejen som är ett pryamidspel med kommande generation. Brysselgänget och Europa vännerna har lite att förklara, utöver moralkakor.
Går det att hoppas på en uppdaterad version av Sven Tägils:
"Europa, quo vadis? Integration och splittring i tid och rum"?
eller varför inte:
"Europa - historiens återkomst" från 1992, senast reviderad 1997? i samarbete med Riksbankens jubileumsfond ;-) ? S.W