2016-11-09

Who's Afraid of the Big Bad Trump?

Så kom då den största chocken för etablissemanget som investerat all sin tilltro i Hillary Clinton: Donald Trump vann (som jag gissat) presidentvalet i USA.

Många som okritiskt har läst mainstream-media är rejält uppskrämda av den Trump som media målat upp som en ondskefull demon, och de undrar nu vad som kommer att hända i världen. Trump har till och med målats upp som så ondskefull att Sydsvenskan har en artikel med rubriken "Så kan du tala med barnen om Trump" - Swedish Prepper undrar försynt om media skrivit en liknande artikel om Clinton vunnit.

Jag tror inte att det kommer att hända särskilt mycket katastrofalt. Visst kommer USA att gå en annan kurs än nu, men det kommer inte att bli någon tvärvändning. Brexit visade sig inte alls vara så farligt som den initiala chocken gav sken av. När Ronald Reagan valdes till USA:s president 1980 hördes liknande tongångar som nu hörs om Trump, men det visade sig inte alls vara så farligt.

För den som vill förstå varför Trump valdes kan jag rekommendera John Michael Greers artikel från förra veckan och även Birger Schlaugs artikel idag.
"Det är inte Donald Trump som är problemet i USA, det är det som skapat Trump som är problemet"

"Jill Stein, De grönas presidentkandidat, formulerade det bäst när hon hävdade att det stod mellan en fascist och en krigsmånglare."

"Det minst onda alternativet - Clinton - har röstat för Irakkriget, är ansvarig för anfallet på Libyen, är djupt beroende av Wall Street, försvarar dödsstraff och vägrar sätta stopp för fracking."
Den Hälsosamme Ekonomisten konstaterar att det inte var Trump som vann, utan Clinton som förlorade.
"Hillary Clintons förlust beror på att hon i det här valet var ytterlighetskandidaten. Att hon kunde förlora mot en annan ytterlighetskandidat beror bara på att Demokraterna valde henne framför mittenkandidaten Bernie Sanders."
Hursomhelst kan man konstatera att Trump kommer till makten genom ett demokratiskt val. Även om USA:s demokrati har brister är den dock betydligt bättre än exempelvis Rysslands eller Turkiets låtsasdemokratier, och många gånger bättre än diktaturer såsom Saudiarabien. Ett av "problemen" med demokrati är att ibland vinner högljudda populister.

Hursomhelst har inte USA:s president någon absolut makt, utan han är beroende av att Kongressen godkänner hans lagförslag. I kongressen ser det ut som om republikanerna behåller majoriteten både i senaten och representanthuset. Även fast Trump är republikan till namnet, så finns det många republikanska kongressledamöter som inte håller med honom eller tycker om honom. Och så har vi förstås alla demokratiska kongressledamöter som definitivt inte inte håller med honom eller tycker om honom. Därmed stoppas hans möjligheter att genomföra alltför vansinniga lagförslag.

Det mest skadliga med Trump är som Cornucopia påpekar att han kommer att försöka driva på för mer protektionism, något som kan drabba stora delar av världsekonomin, bland annat Sverige som har nettoexport till USA. Framförallt kan det ge en mycket dålig relation mellan USA och Kina. I den positiva vågskålen finns dock att TTIP-avtalet nu troligen kan ses som dött.

Positivt kan det också vara att Trump troligen kommer att ha en bättre relation till Rysslands ledning och därmed kunna minska de geopolitiska spänningarna.

Slutligen kan man konstatera att opinionsinstituten även i USA uppenbarligen måste helt omvärdera sina metoder. De är detta presidentvals stora förlorare. Läsvärd i sammanhanget är Daniel Waldenströms artikel på Ekonomistas "När eliten missade tåget — utan att fatta varför".
"Kanske antyder dessa felbedömningar på större samhällsförändringar, där en samhällselit, en “elitklass”, står alltmer vid sidan av så kallade vanligt folk i förorter eller på landsbygden. Denna elitklass inrymmer såväl de politiska expertbedömarna som aktörerna på prediktionsmarknader, och de separerar sig från “det vanliga folket” såtillvida att de läser andra medier, går andra skolor och i slutändan tänker andra tankar. Kanske skulle detta kunna förklara deras oförmåga att förutspå, och förmodligen även förstå, samtidens faktiska politiska läge."

10 kommentarer:

  1. Jag tycker du har rätt i övrigt men fel Flute när det gäller klimatet. Vi kommer att tappa en hel del i politiskt tryck och kanske inte återfå det förrän något mer dramatiskt händer där många omkommer.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Även om det inte förändras någonting i USA så ger hans seger vinden till MARINE LE PEN i Frankrike, Norbert Hoffer i Österrike och givetvis M5S i Italien.....och det är GODA NYHETER !!!

    SvaraRadera
  3. Vill också nämna att det är ett kolossalt NEDERLAG för mainstream media, deras lögner, propaganda, falska opinionsmätningarna, antiPutin propaganda, Ryssland-hat osv.

    SvaraRadera
  4. Det värsta med Donald är ju att han lovat att stoppa allt klimatarbete (för klimatförändringen är bara en kinesisk konspiration), subventionera kolbrytning, och lägga ned Naturvårdsverket. Detta är som Gore vs Bush, komplett med röstmajoritet förlorandes mot elektorsval, med skillnaden att vi nu är ännu närmare stupet och inte har åtta år till att förlora. Och då de vetenskapsfientliga tomtarna i republikanska partiet har majoritet i både kongress och senat så kommer ingen att stoppa honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla republikaner är inte vetenskapsfientliga och en större möjlighet att sparka ut Donald eller åtminstone göra honom till en lam anka kommer om fyra år.

      Kanske får vi en lågkonjunktur som sänker oljepriset och därmed även kol.

      Säkert ökar elbilarna i Kina och Europa oavsett ekonomiskt klimat med en viss påverkan på oljan om några år. De allt dugligare robotarna minskar nu behovet av långväga transporter. Belysning blir effektivare med mindre behov av el vilket också minskar fossilt.

      Sedan kommer säkert en och annan klimatkatastrof under de närmaste åren som kan få opinioner att svänga.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  5. 1945. Hitler Kaputt !
    2016. CNN Kaputt !

    Mainstream media : Hej Då !!!!!

    SvaraRadera
  6. Vad som imponerade på mig är att ärkedruiden Greer redan i sin nyårsprofetia förutspådde att Trump skulle besegra Clinton:

    http://thearchdruidreport.blogspot.se/2016/01/down-ratholes-of-future.html

    "Far more likely at this point is an election pitting Hillary Clinton against Donald Trump—and though Sanders could probably beat Trump, Clinton almost certainly can’t."

    Och detta skrevs alltså för nästan ett år sedan, då det var självklart att republikanernas kandidat skulle vara Jeb Bush eller någon av hans tretton identiska kloner, och Bernie Sanders bara skulle vara en formell dekoration på Clintons väg till kröningen på demokraternas konvent.

    SvaraRadera
  7. Vad jag funderat på vad det gäller trumpen är: Han vill slå ihjäl bögar. Minska kvinnors rättigheter och mer eller mindre återinföra slaveriet. Undrar om Trump gått och blivit muslim?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bibeln, Jesus Kristus fördomer bögar, och det är normalt att troende kristna fördomer sodomismen. Så gör Donald Trump också.

      Radera
  8. Det ända vi vet om Trump är att han ändrar ståndpunkt ofta, och inte skäms för det. Vi vet inget om vad han kommer försöka göra.

    Att inte veta vad den man röstar på kommer att vilja göra är ett demokratiskt problem. Om folk vänjer sig vid det är demokratin bara en fasad.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.