Jag läser vidare i Miljöpartiets valmanifest att de vill investera i järnvägar och annan kollektivtrafik, vilket jag ser som positivt. Som skäl framför de "vår tids stora ödesfråga: klimatförändringarna". Jag skulle dock säga att vår tids stora ödesfråga är peak oil och energifrågan. Åtgärderna överlappar till stor del med åtgärderna mot klimatförändringarna, men jag föredrar att tala om energismart istället för klimatsmart. Det är heller inte alltid samma sak. Men det är väl för mycket begärt att politiker ska börja tala om peak oil, även om Miljöpartiet faktiskt motionerat om detta i Riksdagen häromåret - stort plus till dem för det. Hursomhelst är dock risken överhängande att Miljöpartiet får förhandla bort en hel del av sina ambitioner på energi- och klimatområdet, då tilltänkta regeringskamraten Socialdemokraterna t.ex. vill bygga dyra motorvägstunnlar.
På energiområdet vill Miljöpartiet även att man ska kunna producera sin egen el från t.ex. solceller eller vindkraftverk och även leverera in på elnätet. Bara det går att lösa praktiskt, så är det väl bra, men jag har hört kritiska röster höjas mot att det inte skulle gå så lätt utan risk för störningar på elnätet. Det borde dock gå att lösa med teknik. Svårare lär det dock bli att ersätta kärnkraft och fossila bränslen med "utbyggd vindkraft, biobränsleeldad kraftvärme, vågkraft och solenergi". Vinden har ju den tråkiga egenskapen att bara blåsa ibland, så det krävs reglerkraft (t.ex. vattenkraft) som kan täcka upp när vinden inte blåser, vilket begränsar hur mycket vindkraft vi kan bygga. Solenergi lär nog tyvärr aldrig bli lönsamt i vårt nordliga land. Vågkraft har ganska begränsad utbyggnadspotential i Sverige. Återstår biobränsleeldad kraftvärme, som knappast kan byggas ut så mycket mer än vi har idag utan att inkräkta på tillgången på råvaror som behövs t.ex. för pappersindustrin.
Merparten av de fossila bränslena i Sverige används dessutom till transporter, vilka blir svåra att driva med energialternativen, då de för det mesta genererar el. Det vi kan och måste göra är alltså att minska vår energiförbrukning genom energibesparingar. Av någon anledning talar inte valmanifestet alls om energibesparingar, som torde vara det effektivaste sättet att minska vårt beroende av fossila bränslen. Men det passar väl inte som valfläsk!
Miljöpartiet vill också ta bort subventioner till fossila bränslen och kärnkraft. Det låter sunt, men kärnkraftsförespråkarna lär väl omedelbart komma med motargumentet att man då borde ta bort subventionerna till sol- och vindkraft också.
Hursomhelst kan vi väl i alla fall få slippa idiotier som att Sverige ställer sig positivt till att Världsbanken stödjer ett jättelikt kolkraftverksbygge i Sydafrika. Centerpartiets Maud Olofssons gröna miljöfärg flagnar betänkligt när nu även detta kom fram, förutom att de vill bygga motorvägstunnel för 28 miljarder.
[Andra bloggar om politik, energi, peak oil, klimat, miljöpartiet]
Läs på kommentarerna på aftonbladet.se mycket rolig läsning om vägbygget! man kan ju skratta så man fiser =)
SvaraRaderaI Tyskland fungerar det alldeles utmärkt att leverera in i elnätet. Inga stabilitetsproblem här inte. Var och varannan bonde har ett vindkrafteverk som levererar överskott. Vanligt folk levererar in sol-el, från subventionerade solåpaneler (finansieringen är också subventionerad). Sen får de långtidskontrakt på att köpa tillbaka billig el. En lysande investering för de som hoppade på tåget (lite tidigare), men det börjar bli dyrt för staten. De får väl straffbeskatta fossilbränslena. Hur som helst, Tyskland har kommit mycket mycket längre i förnybara energikällor än Sverige. Vi lever på vattenkraften.
SvaraRaderaApropå vindkraft, bygger man ut över hela landet har man ju bättre chanser att det i alla fall snurrar någonstans.
Med ett smart elnät kan man ju absorbera väldigt mycket fluktationer i produktionen, kompressorer för kyla/värme kan ju jobba för högtryck när det finns ström om man bara tillåter temperaturskillnader på 5grader. Laddningsbara produkter (inkl bilar) är en annan produkt som lätt kan använda ström när det finns billigt. Kommer nätet kommer produkterna, trapphus lampa med dioder och med 4st AAA batterier och en enkel processor som även fungerar vid strömavbrott borde gå som smör i solsken.
SvaraRaderaSamma sak innomhus, en diodlampa i taket som är till för att gå i huset nattetid skulle man lätt kunna extrautrusta med laddningsbara batterier så man har 100ljustimmar även vid strömavbrott. Borde inte behöva kosta mer än säg 3-400 och det kan det vara värt att bara slippa tända taklampan när man skall på toaletten nattetid.
I Tyskland fungerar det alldeles utmärkt att leverera in i elnätet. Inga stabilitetsproblem här inte.
SvaraRaderaFörlåt, men vad sa' du? The day wind power nearly blew out Europe.
Vidare... kollar vi på varifrån Tyskarnas energi kommer ifrån, visar sig något smått pinsamt för vindkraftshyllarna.
Så att påstå att "tyskland har kommit mycket längre".... förlåt de hårda orden, men det är skitsnack. 82% av Tysklands energi kommer från offilt... 12% från kärnkraft, och mindre än 1.5% från förbybart.
Sverige har enligt WWF's siffror (som något uppblåsta) 10 gånger lägre utsläpp per kWh. Och kollar vi en livscykelanalys av utsläpp i Sverige visar det sig att kärnkraften är renast av alla, när man ser i ett livscykelperspektiv.
Elcertifikat visade det sig nyligen är verkninglösa mot att får ned utkäppen. Utsläppsrätter likaså. Vindkraften är lynnig och bråkigt redan idag. Hur mycket kärnkraftshatarna än försöker svartmåla den och grön-tvätta alternativen så i mätning efter mätning efter mätning klarar kärnkraften av galant att ståpå egna ben och vinna såväl i miljövänlighet som pålitlighet och tillgänglighet.
Att vilja utesluta kärnkraften ur den rena energimixen är enbart egoistiskt. Det är att betrakta utsläpp som ett lyxproblem som blir nedprioriterat till förmån från att slippa behöva säga "Jag hade fel om kärnkraften".
85% av världens energiförsärjnig måste ersättas i rapper. Det är 17/20. Den som i det läget tror att vi har råd, tid eller på anat sätt något slags möjlighet att säga Nej till rean kilowatt-timmar, på ren pin tjiv, är banne mig inte i kontakt med verkligheten.
Flute, du har helt rätt i att man borde gå ut med att vi sparar energi. Enligt min uppfattning är det faktiskt det absolut lättaste alternativet. Det enda man behöver göra är att låta bli vissa saker och försöka ersätta dem med andra saker som inte kräver lika mycket fossil energi.
SvaraRaderaProblemet är att människor är bekväma. Folk tar hellre bilen för att storhandla (och betalar därmed antagligen mer för maten än om de inte hade en bil) istället för att ta en promenad till en mer närliggande butik och handla där oftare.
Själv bor jag lite söder om Söder och det är ofta som jag tar en promenad in till Södermalm, handlar där och går sedan hem med en matkasse. Det är knappast jobbigt. Snarare är det så att jag antagligen mår bättre av det än de som sitter i sina bilar och storhandlar. Men det är just sådana saker som människor i den här delen av världen inte vill acceptera, antagligen eftersom de ser det som någon form av status att kunna ta bilen.
En sak är säker: företagens konsumtionshetsande marknadsföring har verkligen lönat sig. De flesta jag känner har köpt det totalt. Facebook är ett ypperligt sätt att se exempel på detta. Många skriver när de köpt något eller åkt på en på semester och det "gillas" av jättemånga. Men om man skriver om viktigare saker som politiska, ekonomiska eller miljöfrågor så är det flera som tydligt visar sitt missnöje och ska försöka påstå att man målar fan på väggen och är en tjatig typ.
I det här samhället är man en "skön typ" om man flyter med och gör det som alla andra gör - en "livsnjutare". Om man påpekar att det sättet att leva på inte är hållbart och kommer att skapa stora komplikationer för alla på sikt så är man en glädjedödare och därmed en dålig människa.
Att spara är därmed inte ett alternativ. Det är inte uppskattat hos privatpersoner, därför kommer det aldrig vara accepterade förslag från politiker heller. Därmed är alla tysta om det.