Idag bet slutligen Grekland i det sura äpplet och erkände att man inte klarar av sin statsskuld på egen hand utan måste acceptera den hjälpande hand som sträckts ut av IMF (Internationella valutafonden) och EMU-länderna för någon vecka sedan i form av ett nödlånepaket på 45 miljarder euro. Detta efter att man i veckan tappat kontrollen och marknadsräntan på grekiska statsobligationer brakat iväg över åtta procent.
Nu har man visserligen löst den akuta krisen, men på längre sikt kvarstår Greklands problem. Statsskulden är fortfarande 115 procent av BNP och budgetunderskottet blir över 8 procent av BNP även med grekiska regeringens optimistiska prognos. Bara för den akuta likviditetskrisen går det åt 15-20 miljarder av de 45 miljarder euro som man ska få första året. Och det tar inte slut där - 2011 och 2012 behöver Grekland låna nästan 80 miljarder euro. Dessutom kommer räddningspaketet alldeles för sent. Vi har hållit på och tjatat Greklandskris sedan december 2009 och det stod åtminstone i januari ganska klart att det skulle krävas exceptionella åtgärder för att lösa krisen. Det var bara korkat av Grekland och euroländerna att dra ut på tiden så länge och tro att man kunde snacka sig ur knipan. Nu kommer troligen nödlånepaketet för sent för att ha annat än kortsiktig effekt. Skadan är redan skedd för Grekland och för euron, som Handelsbankens analytiker anser kommer att vara svag i flera år framöver.
Men man verkar nu tillfälligt ha stoppat upp Greklands dödsspiral. Räntan på tioåriga grekiska statsobligationer var uppe på 8,96% som högst i morse, men dalade till 7,99% efter beskedet om räddningspaketet, för att senast jag tittade återgå till 8,56%. Kanske en stabilisering eller snarare konsolidering med tanke på de kraftiga svängningarna. Jag slapp i alla fall sätta rubriken "Grèce: neuf pour cent". Men i längden är enda lösningen för Grekland någon form av skuldsanering, alltså att ställa in betalningarna på lånen eller eufemistikt "omförhandla lånevillkoren".
Alltihop stärker den svenska kronan mot euron. Nu går det runt 9:59 kronor per euro, vilket är den lägsta nivån sedan september 2008. Minns ni att vi var uppe över 11:50 kronor per euro ett tag under förra året? Därmed får eurons styrka mot kronan de senaste 18 månaderna kanske ses som ett tillfälligt fenomen, och vi är tillbaks på mer "normala" nivåer, se diagrammet nedan.
Finansmarknaderna kan nu troligen släppa Greklandsoron för ett tag framöver, men den återkommer säkert om någon månad. Gör den mot förmodan inte det finns det ju fler finansiella oroshärdar som kan orsaka lätt panikstämning den dag de åter aktualiseras. Dags att slå på långspaningsradarn!
Läs även vad grannbloggen Musik @ Centrifugen skriver om Grekland idag.
[Andra bloggar om grekland, euro, statsbankrutt, imf, räddningsplaner]
Mmm vi har i vår DE/SE verkstadskoncern räknat på 9:54 innevarande år
SvaraRaderaUppenbarligen biter inte de förvånansvärt dystra nyheterna på börsen och det hela känns fruktansvärt uppgjort, tycker jag.
SvaraRaderaJag "vet" att när raset väl inträffar så kommer många stå där och rycka på axlarna.
Dessa nyheter borde redan idag få börsen på fall.
intressant blogg! // Terez och Veronica (www.produktx.se)
SvaraRaderaHela EU och Eurosamarbetet är ett skämt, nu vill många EU-länder att Grekland självmant skall lämna Eurosamarbetet.
SvaraRaderaSolidaritet när det kniper ?
Varför skulle börsen falla för att putte grekland måste spara på sina offentliga utgifter?
SvaraRadera