2010-04-22

Grèce: huit pour cent

Det börjar bli lite tjatigt, men svenska ekonomimedia hänger inte riktigt med. Att Greklands statsbankrutt håller på att blomma ut hamnar långt ner på ekonomisidorna, trots att det är bland de högsta förstasidesnyheterna hos t.ex. Bloomberg. Jag frågar mig liksom Musik @ Centrifugen hur länge man lyckas dölja det faktum att Grekland redan är bankrutt. M@C säger 10 dagar och det är väl vad jag sätter som övre gräns.

Redan igår gick räntan på tioåriga grekiska statsobligationer över 8%, vilket betyder att de helt tappat kontrollen, vilket jag i och för sig sade redan vid passagen av 7%. Denna veckas utveckling bara bekräftar dödsspiralen.
Varför "dödsspiral"? Jo, ju högre ränta som Grekland måste betala på sin statsskuld desto mer pengar måste man låna. Och ju mer man lånar, desto större blir budgetunderskottet och därmed förtroendet för Greklands förmåga att minska det. Minskat förtroende leder till högre räntor i en ond spiral.
Idag kom också beskedet att Greklands budgetunderskott för 2009 var 13,6% av BNP och siffran kan stiga ytterligare. Tidigare hade det sagts 12,9%. Det betyder att grekiska staten har ett ännu sämre utgångsläge i sina försök att få ner underskottet de närmsta åren. Med de nya siffrorna är Greklands statsskuld nu på 115% av BNP. Men det är inte bara Grekland...
EU:s andra sorgebarn, främst Portugal och Spanien, hade underskott på 9,4 respektive 11,2 procent i fjol. Särskilt Portugal har fått känna av marknadens misstro i form av stigande räntor.
Men svenska media glömmer att nämna de andra två värstingarna - värre än Portugal och Spanien - Irland 14.3% och Storbritannien 11.5% av BNP i budgetunderskott för 2009.

Vi kan dock glädja oss åt att Sverige var bäst i EU med ett budgetunderskott på 0,5% av BNP. Därefter följer Luxemburg med 0,7% och Estland med 1,7%.

Men för Grekland ser det som sagt mörkt ut på finansieringsfronten. Klockan 16.15 idag låg tioåriga räntan på 8,8%, treåriga på hela 9,93%. Enda möjligheten för grekiska staten att låna pengar på marknaden till rimlig ränta är möjligtvis på kortare löptider, men där är handeln tunn, så det är svårt att sia om hur en emission på någon miljard euro skulle tas emot. Ettåriga räntan låg på 6,32% och tremånadersräntan på 4,67%. Men så korta lån skjuter bara upp problemet några månader. Under tiden är finansmarknaderna osäkra på Grekland efter dessa ständiga revisioner.
"What concerns me is the general uncertainty about the Greek official figures. This affects market perception about Greece ... that one can't rely on the Greek statistics and that the deficit is revised up and up and up," said Giada Giani, economist at Citigroup.
Goldman Sachs tror nu till och med officiellt att Grekland kan komma att ställa in vissa betalningar på statsskulden eller förhandla om lånevillkor inom några månader trots nödlånepaket från IMF och EU. Men vi är inte riktigt där än. Kreditswappar på Greklands statsskuld låg på 524 punkter idag, men det är bara hälften av den nivå runt 1000 som brukar betyda snar statsbankrutt. Grekland måste dock lyckas betala av lån på hela 8 miljarder euro senast 19 maj.

Men den grekiska regeringen sitter fast i en rävsax mellan befolkningens missnöje med svångremspolitiken och investerarnas krav på ytterligare åtstramningar. Idag strejkade grekiska statsanställda för fjärde gången i år.

Om nu Grekland förhandlar om delar av statsskulden kommer det att skada EU:s, Europeiska centralbankens och eurons trovärdighet allvarligt. Fondbolaget Moore Capital varnade igår för att eurosamarbetet kan bryta samman. Moore Capital har tidigare anklagats för att vilja spekulera ner Grekland, men nu visar det sig att de sitter på en mängd grekiska statspapper, så de är snarare intresserade av att Grekland räddas.

Jag får säkert orsak att återkomma i Greklandsfrågan. Eller om det blir Storbritannien, Irland, Spanien eller Portugal.

[Andra bloggar om , , ]

7 kommentarer:

  1. De kan inte gå i konkurs så länge de har ett budgetunderskott måste de finansiera detta på marknaden. Det hjälper inte att ställa in betalningarna för då kan de inte låna ett skvatt till sina nya budgetunderskott. Det märkliga är att de håller på och feplar hit och ditt med finansieringshjälp som om det vore lösningen. De behöver samtidigt som de får hjälp till rimliga räntor skära ner drastiskt på utgiftssidan. Tyvärr har de inga alternativ eftersom skulden redan är så stor. hade de bara haft en skuld på säg max 60 % av BNP hade de kunnat mjuklanda i sin anpassning med de har redan använt detta utrymme.

    SvaraRadera
  2. Svensk media är en stor skandalmedia, rättare sagt gammelmedia. I dessa dagar när internet finns i varje hem så försöker man tysta ner de problem som finns på den internationella marknaden som är mycket farligare än något annat. Det som händer i långbortistan är tydligen viktigare än att ekonomin håller på att haverera.
    Skandal är namnet.
    Snart dags att helt sluta läsa DI, SvD, DN mfl.

    SvaraRadera
  3. Anledningen till att jag tror Grekland konkar, men kanske inte Irland, Italien eller Spanien, är att jag aldrig varit i närheten att köpa något annat än getost från Grekland.

    Grekerna exporterar _väldigt_ lite industriprodukter. De andra griisländerna har i alla fall lärt sig exportera konkurrenskraftiga produkter.

    Utan den förmågan är det helt kört för grekerna.

    SvaraRadera
  4. Grekland lever på turism, för dem hade det varit bättre om:

    1. de hade stått utanför emu och drachmen sakta men säket depricerats.

    2. De hade insett och vidtagit nödvändiga åtgärder i tid gällande sin skenade statsskuld. Det ät inte budgetunderskotten som är problemet utan att de readn lånat så mycket.

    SvaraRadera
  5. Brodeur:
    1. Jag håller med dig att de hade haft det bättre med egen valuta. Dessutom kom de ju med i euron på falska premisser.

    2. Exakt, de behöver ju en skuldsanering. Annars ökar bara lånebördan i en dödsspiral.

    SvaraRadera
  6. Som sagt i bland är vi överens :)

    SvaraRadera
  7. So what!? Låt de konka! Inget nytt under solen, se på Argentina, Ryssland osv ...

    Men varför märks det inte i ekonomierna de senaste decennierna? Det verkar som om att detta med Grekland bara kommer vara under "en viss övergångsperiod" sedan är allt sig lika igen? Så, vad är det som är gör Greklands nuvarande situation så unik, Flute?

    Pengar försvinner - Nya trycks!

    ( Varför måste man gång-på-gång skriva i "Ordverifieringen" innan deta slutligen godkänns? )

    Mvh
    LL

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.