Den senaste tidens fortsatta uppgångar för bopriserna i Sverige har fått mig att ändra åsikt. Att bostadspriserna har stigit trots det stora BNP-hacket i ekonomin visar att det ändå finns fundamentala faktorer som driver de svenska bostadsmarknaderna mot ständigt nya höjder. Det är därmed bekräftat att det inte längre rör sig om en bubbla, utan om sund (om än hög) prissättning. Svenska folket har helt enkelt valt att lägga en stor andel av sina disponibla inkomster på bostaden. Med fortsatt stigande löner kan jag inte se annat än att bostadspriserna måste fortsätta stiga. Tillväxten i den svenska ekonomin återkommer ju snart med kraft, som min ständiga ledstjärna Konjunkturinstitutet nyligen förutspått. Och Riksbanken lär fortsätta att hålla räntorna låga, så det lär inte heller bli några problem att få lån till bostadsköp. För hushållen klarar högre bolån!
Jag återkommer efter en bloggledig påskhelg med nya diagram och analyser av hur jag numera ser på den svenska bostadsmarknaden och konjunkturen.
Tillägg 23:59: April, april! Men ingen som har följt denna blogg trodde väl att jag gjort en sådan helomvändning... Jag anser fortfarande att det är en bubbla i bostadspriserna i Sverige.
Men bloggledigt ska jag i alla fall ta i påskhelgen, så jag får önska alla läsare en trevlig påsk och ät nu ordentligt med ägg!
[Andra bloggar om bostadspriser, bostadsbubbla, konjunktur, tillväxt, löner, lån]
April, April...
SvaraRaderaDetta är väl ingen nyhet! Vi har ju ett ekonomiskt system som förutsätter evig tillväxt. Detta ekonomiska system är en självklarhet på en begränsad planet som sträcker sig ända till Blåkulla.
SvaraRaderaFortsätt ropa ropa ropa om att bopriserna är för höga tillräckligt länge så får du rätt en vacker dag. Precis som den där KTH-proffessorn---fast honom hör man inte mycket av längre. Han tystnade väl när priserna aldrig sjönk utan fortsatt stiga. Tja de har ju stigit sedan 1993 med något enstaka kvartal som undantag.
SvaraRaderaKanske sjunker de en dag?
http://www.nyhetskanalen.se/1.1579275/2010/03/31/bopriserna_rasar_just_nu
SvaraRaderaAv någon konstig anledning så kommer inte hela länken med...
SvaraRaderaHehe, lite kul faktiskt. Men mycket av det du skriver om är ju sant. Att svenskarna väljer att lägga större del av inkomsten på sitt boende till exempel, och att räntorna kommer att förbli låga länge. Det här skämtet kanske du får äta upp... ;)
SvaraRaderaEvig tillväxt eller evig missväxt, skillnaden är hårfin. Satsar på en 3:a i blåkulla med havsutsikt.
SvaraRaderaHär har vi länken:
SvaraRaderaBopriserna rasar just nu
- "Priserna har fallit cirka 10-15 procent de senaste två veckorna. Och det kommer hälften så mycket folk på visningarna, säger Madeleine Norling, bostadsmäklare på Norling & Partners."
Så fick gamle flutan rätt till slut, efter alla dessa år. Frågan är om det här är en tillfällig "dipp" eller om vi nu på allvar påbörjat resan nedåt mot -30%
Ska bli väldigt intressant att se siffrorna när de blir officiella. Verkar som du fick en riktigt god påsk flutan :)
Frågan är hur KTH Stellan känner. När han efter 15 år nu bytt fot och inte tror på prisfall längre så vänder marknaden nedåt på ett par månader. :)
Ang. Bopriserna rasar just nu
SvaraRaderaIntressant, och helt i linje med vad jag observerat i mina högst ovetenskapliga studier av bostadsmarknaden senaste veckorna. Känns som om skillnaden mellan riktigt bra objekt och lite mindre bra blivit större igen. Det där förhållandet åker lite jojo; bra objekt går alltid väldigt dyrt, medan halvbra lägenheter är mer känsliga för förändringar i underliggande förutsättningar.
Ska bli kul att se Mäklarstatistiken för mars och speciellt april. Misstänker dock att den inte kommer visa på 10-15% nedgång eftersom säljare kommer avvakta om dom inte får "rätt" pris. Även om nedgången till slut blir så stor (eller t.o.m. större) så kommer den nog blir utsmetad över en längre period i statistiken.
Håller dock fast vid 15-20% nedgång reellt (från toppen 2007/början av 2010), och fortsätter tro att Flutes prognos om 50-60% är alltför pessimistisk.
Vidhåller också att vi inte har någon bubbla - priserna speglar marknadsförutsättningarna. Det har gått lite inflation i ordet bubbla...
SvaraRadera