Det ser ut som om valnattens resultat i princip håller i sig nu i sluträkningen. Något mandat hit och dit, men huvuddragen kvarstår. Alliansen är störst, men har inte egen majoritet.
Nu börjar vissa fokusera på felaktigt hanterade röster. De hoppas tydligen förtvivlat på att något ska kunna förändra resultatet, istället för att arbeta för att göra det bästa möjliga utifrån det resultat som de svenska väljarna faktiskt röstat fram.
Det politiska spelet fortsätter. Det talas om att flera partier vill utesluta Sverigedemokraterna ur åtminstone vissa riksdagsutskott genom att minska antalet platser från 17 till 15. Jag håller med vänsterbloggaren Svensson om att SD av demokratiska skäl borde få en plats i utskotten. Man må ogilla hur svenska folket har röstat, men de har faktiskt röstat in SD i Riksdagen. Jimmie Åkesson protesterar inte oväntat och kallar uteslutningsförsöken odemokratiska. Men inte bara han, utan även exempelvis professorn i statsvetenskap Lena Wängnerud tycker att det är odemokratiskt.
När Ny demokrati gästspelade i Riksdagen 1991–1994 fick de sitta med i alla utskott. Visserligen tycker vissa att det blev hattigt med dem i utskotten, men Sverigedemokraterna ger ett betydligt redigare intryck och borde klara utskottsrepresentation bra. Att utesluta SD ur riksdagsutskotten ökar bara det missnöje och politikerförakt som de delvis spelar på och kan i längden öka mängden SD-sympatisörer. Om nu antalet utskottsplatser ska minskas för att utesluta SD kan man också fråga sig om inte Kristdemokraterna och Vänsterpartiet isåfall borde uteslutas istället, då de fått färre riksdagsmandat än SD.
Annat läsvärt: Krohniskt frågar sig om det är värst att SD är rasister eller att de är populister. Kildén och Åsman skriver om Ian Wachtmeisters politiska historia, apropå att han kommit ut som rådgivare åt SD.
Även om rösterna inte är helt färdigräknade kan jag notera några intressanta saker i Valmyndighetens sammanställning.
Valdeltagandet har stigit från 81,84% till 84,02%, vilket är bra. Internationellt sett får väl detta ses som fina siffror - det skulle placera oss runt trettionde plats bland de 150 länderna på Nationmasters lista. Man kan jämföra med exempelvis Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Japan och Kanada som bara ligger runt 60%. USA ligger på 64%, Finland på 65%, Norge på 75%, Tyskland på 79%. Danmark ligger på hela 87%!
Intressant är också att blankrösterna minskat från 1,7% i senaste valet till 1,1% i detta, vilket också tyder på ett ökat politiskt engagemang.
Bland småpartier som inte kom in i Riksdagen fick Piratpartiet 0,64% (ungefär som 2006), Feministiskt initiativ 0,40% (mot 0,68% 2006) och Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) 0,19% (mot 0,52% 2006). Dags att ge upp för FI och SPI? Inga andra småpartier fick mer än 0,03%.
Bland intressanta fiktiva pyttepartier kan vi notera Republikanerna med 14 röster, Republikanska partiet 9 röster, Kalle Anka Partiet (med varianter) 120 röster, Kungen 3 röster, Protestpartiet 3 röster, Bamsepartiet 2 röster, Bluffpartiet 2 röster, Gud 2 röster, Jesus (eller Jesus Kristus) 4 röster, Ödlepartiet 2 röster.
[Andra bloggar om politik, demokrati, sverige, sverigedemokraterna]
Att de har förtjänat sina mandat i kammaren är en sak.
SvaraRaderaNu är det väl så att sammansättningen av ledamöter i utskotten är ett tradeoff mellan principen att spegla riksdagens sammansättning och principen att i varje utskott bibehålla tyngdpunkten för den dominerande konstellationen, samtidigt som utskottens storlek skall hållas på en praktiskt hanterbar nivå.
Riksdagsordningen preciserar bara att varje utskott skall bestå av ett udda antal ledamöter, lägst femton, och att hur den avvägningen skall göras i övrigt är en rent organisatorisk fråga för riksdagen att ta ställning till.
Sedan kan man förstås diskutera hur konstruktiv förändringen skulle vara, och huruvida den skulle gynna eller missgynna SD i ett längre perspektiv. Däremot tycker jag det vore lite märkligt att beskriva den som odemokratisk; minoritetsintressen överkörda under ordnade former är väl precis vad demokrati handlar om?
"minoritetsintressen överkörda under ordnade former är väl precis vad demokrati handlar om?"
SvaraRaderaNej, det är bara resultatet.
Att minoriteterna också får komma till tals och är med i beslutsfattandet (om ett deras intressen körs över) är däremot en av grunderna för demokrati.
Nå, i ett antal fall har ju ett litet antal röster fällt avgörandet. Bland annat skulle det ha räckt med 17 röster i Göteborg för att Folkpartiet skulle ha fått ett mandat istället för Socialdemokraterna.
SvaraRaderaEnligt DN skulle det ha krävts ytterligare 164 röster för att ge alliansen egen majoritet. Det är inte svårt att föreställa sig att några missar i rösträkningen skulle ha gjort skillnad. Bland annat hanterades ogiltigförklarade röster fel i Arvika--där hade det räckt med sju röster för att ge alliansen ett mandat till.
Så det valresultat vi har framför oss är inte nödvändigtvis det som svenska folket röstade fram.