2011-11-29

Den tysta uttagsanstormningen i Grekland

Igår såg jag att det i förbifarten nämndes i en artikel att
Greklands banker töms på insättningar i snabb takt, visar statistik från Europeiska centralbanken (ECB). I oktober tappade bankerna 4 procent av sina insättningar, som därmed krympte till 182,5 miljarder euro. Mätt från december 2009, när den grekiska skuldkrisen drog igång, har bankerna därmed förlorat en fjärdedel av sina insättningar.
För att illustrera detta hämtade jag data från ECB och ritade ett diagram, där jag även tagit med Irland, Portugal och Österrike som jämförelser, då deras banksektorer är i samma storleksordning.

Här ser vi hur katastrofalt insättningarna i grekiska banker sjunkit jämfört med mer friska Österrike. Det pågår alltså sedan december 2009 en tyst uttagsanstormning i Grekland, där pengar förs över till banker i utlandet. Även om man på något mirakulöst vis lyckas "lösa" Greklands statsskuldsproblematik så ser det ändå väldigt illa ut för landets banksektor.

Portugisiska banker är som synes inte alls drabbade på samma vis, utan ökar tvärtom sina insättningar. Vad gäller irländska banker ser det eventuellt ut att finnas en fallande trend. De stora hacken i Irlands kurva beror troligen på omklassificeringar av vad som är MFI.

Tillägg: MFI är förkortning för Monetära finansinstitut, alltså i princip banker. Riksbankens förklaring:
Monetära finansinstitut (MFI) innefattar banker, bostadsinstitut, finansbolag, kommun- och företagsfinansierande institut, monetära värdepappersbolag och monetära investeringsfonder (penningmarknadsfonder).

7 kommentarer:

  1. Marknaden röstar som vanligt med fötterna.

    SvaraRadera
  2. Intressant men vid såna här inlägg vore det grymt med förklaring eller hänvisning till vad MFI är för oss okunniga :).
    Antar att det detta?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Money_flow
    /Andreas

    SvaraRadera
  3. Om man flyttar pengar till riksgälden, bidrar man till uttagsanstormningen då?

    SvaraRadera
  4. Andreas:
    Jag har lagt till en förklaring.

    Thomas Larsson:
    Mot bankerna, ja.

    SvaraRadera
  5. Varför är det bara vänstern som fattar att vi får ett bättre finansklimat om vi låter bankerna falla precis som de gjorde på Island ?

    Har finansbranschen verkligen så starka och många lobbyister ? Ingen verkar vilja se elefanten i rummet.

    SvaraRadera
  6. Finns det någon statlig eller privat bank som sysslar bara med att hålla pengar? Du betalar lite grann för servisen, ingen ränta på pengar men också ingen risk att banken spelar bort de.

    Man tycker att det borde finnas statlig infrastruktur för flyttande och lagring av pengar. Sedan om man vill tjäna på de får man skicka de till en investerings bank som kan leka men då är det medveten risk. Just nu har man ingen kontroll om banken väljer att leka bort alla pengar.

    SvaraRadera
  7. AxMi-24:
    http://www.jak.se/

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.