Så här på fredagskvällen har det blivit en modern svensk tradition att äta skräpmat, även kallat "fredagsmys". Därför tänkte jag idag göra egna potatischips. Jag hittade ett recept på
hemmagjorda potatischips i mikrovågsugn och beslöt mig för att pröva. För att göra experimentet lite roligare tog jag några av mina
egenodlade rosa potatisar av sorten
Highland Burgundy Red (köpta från Larsvikens potatis). Nedan ser ni dem innan de åkte in i mikron.
Så receptet:
- Tag 1 medelstor potatis (2 små fick det bli av mina rosa) och tvätta den
- Skala eventuellt om skalet inte är fint
- Skär den i tunna skivor med exempelvis en osthyvel
- Lägg en bit bakplåtspapper på en tallrik (det går också bra att smörja den med olja istället)
- Lägg potatisskivorna på
- Droppa på olivolja
- Strö på salt
- Mikra på högsta effekt i cirka 5 minuter tills potatischipsen får färg och blir krispiga
- Låt chipsen rinna av och torka på ett hushållspapper
Resultatet blev över förväntan - de godaste potatischips jag har ätit. För dem som inte har rosa potatisar går det lika bra med Blå Kongo och hittar man inte sån i affären går det lika bra med helt vanlig potatis.
Den rosa potatisen är såklart också rolig att göra klyftpotatis på. Nedan innan de åkte in i ugnen.
Och så här såg de ut när de kom ut:
P.S. Halvdåliga mobilbilder...
Allvarligt, har du microvågsugn?
SvaraRaderamikro... blir chipsen krispiga då? hur mkt olja ska man ha?
SvaraRaderamicro kan ju vara bra att ha, även om man inte gillar micro..
SvaraRaderaTack för tipset, måste prova ngn gång.. då med lite vinäger på..
//HPD
"inte gillar micro" - vad är det för fel på mikrovågsugn?
SvaraRaderaVisst blir chipsen krispiga. Inte för mycket olja. Potatis kostar ju inte så mycket, så man kan prova sig fram.
Tack för gott chipstips!
SvaraRaderaFörsta satsen fastnade till stor del i bakplåtspappret, men den andra på rapsoljepenslad tallrik blev riktig bra.
Jag använde "lantpotatis", inköpt på gård med ekologisk odling. Har glömt vad den udda sorten heter.
Bra ide! Försök hitta potatis som inte har så mycket stärkelse.Stärkelsen bränner chipsen.Bra chips är inte bruna och brända. Svenska Lantchips tar för övrigt ingen potatis från Sverige utan köper enbart billig potatis från utlandet. Därav det brända utseendet.
SvaraRadera