2011-12-06

Italiens åtstramningar

I krislandet Italien, har premiärminister Mario Monti igår presenterat detaljerna i det nya åtstramningspaketet, med budgetåtstramningar på 30 miljarder euro på tre år.
- Vi har mer manöverutrymme än många andra regeringar då vi inte försöker bli omvalda, sade Mario Monti, som leder den teknokratregering som för närvarande styr Italien, inför parlamentet i Rom.

Han tillade att han är medveten om att åtstramningarna som nu planeras kommer att slå mot tillväxten, men detta är enligt Monti ett pris som man måste betala för att inte Italien inte skulle kollapsa.

- Utan en åtstramningsplan skulle Italien riskera att hamna i samma läge som Grekland, sade Monti.
Det är verkligen en "teknokratregering" som Monti har utsett. Jag har synat den och den är till skillnad från Greklands samlingsregering helt befriad från politiker. Just detta är som jag ser det positivt för Italien, då landet lider av att i princip alla dess politiker är mer eller mindre korrumperade. Så här ser ministerlistan ut:
  • Premiärminister och finansminister: Mario Monti - f.d. EU-kommissionär, f.d. internationell rådgivare till Goldman Sachs.
  • Utrikesminister: Giulio Maria Terzi di Sant'Agata - f.d. diplomat
  • Inrikesminister: Anna Maria Cancellieri - f.d. prefetto (motsvarar ungefär landshövding)
  • Försvarsminister: Giampaolo di Paola - amiral
  • Justitieminister: Paola Severino Di Benedetto - professor i juridik
  • Utbildningsminister: Francesco Profumo - ordförande för italienska forskningsrådet, elingenjör, tekniska högskolan i Torino, universitetet i Bologna
  • Hälsominister: Renato Balduzzi - jurist, expert på konstitutionella rättigheter för hälsa och sjukvård
  • Arbetsmarknads- och socialminister: Elsa Fornero - ekonomiprofessor
  • Miljöminister: Corrado Clini - läkare (medicin och kirurgi), jobbat inom arbetsmedicin, lektor vid institutionen för miljö vid universitetet i Parma, generaldirektör för miljöministeriet sedan 10 år
  • Kulturminister: Lorenzo Ornaghi - statsvetare, chef för katolskt förlag, vice ordförande för katolsk dagstidning
  • Jordbruksminister: Mario Catania - har arbetat på jordbruksministeriet
  • Minister för utveckling, infrastruktur och transport: Corrado Passera - f.d. vd för italienska posten, f.d. vd för banken Intesa SanPaolo
  • Europaminister: Enzo Moavero Milanesi - f.d. domare vid Europadomstolen, f.d. vicesekreterare för EU-kommissionen
  • Minister för "territoriell sammanhållning": Fabrizio Barca - ekonom, har arbetat för OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa)
  • Turism- och sportminister: Piero Gnudi - ekonom, ordförande för elbolaget Enel
  • Minister för internationellt samarbete: Andrea Riccardi - ledare för katolsk lekmannaorganisation
  • Parlamentsminister: Dino Piero Giarda - ekonom och akademiker
Frågetecken som jag kan se är Mario Montis koppling till amerikanska superkapitalistbanken Goldman Sachs, att Corrado Passera varit vd för en av Italiens största banker och kulturministern Lorenzo Ornaghis konservativt katolska inriktning.

Den nya sparplanen från regeringen Monti har nu antagits som ett dekret av regeringen, vilket innebär att lagen får effekt redan innan parlamentet röstat om den. Den måste nu undertecknas av president Giorgio Napolitano, och därefter ska parlamentet anta lagen inom 60 dagar för att dekretet fortsatt ska gälla. Presidentens signatur torde vara en formalitet och med räntekniven mot strupen lär även parlamentet anta lagen.

Jag noterar att marknaden nu gett Italien under Monti-regeringen en viss chans, då räntorna på statsobligationerna sjunkit tillbaks skarpt de senaste dagarna. Räntan på tvååriga statsobligationer har nu sjunkit under krisgränsen 6 procent och är åter lägre än räntan på tioåriga. Det är dock mycket som Italien måste bevisa innan man kan blåsa faran över. Än så länge kan det helt enkelt röra sig om bara en rekyl i uppgångstrenden för räntorna - jämför den kraftiga nedgången i slutet av sommaren och vad som hände efter den.

Monti sade idag i parlamentet om sparplanen att "Detta första steg, är bara början" (på en lång och mödosam färd).

Sparplanen beräknas ge ett nettotillskott till statsbudgeten på 20 miljarder euro, genom skatter och neddragningar. Detta motsvarar ungefär 1,3 procent av BNP, vilket är tveksamt om det räcker för att få ner budgetunderskottet till 3 procent, men det är i alla fall en början.

I planen ingår att höja "utökade inkomstskatten" från 0,9 till 1,3 procent, men man höjer inte den vanliga inkomstskatten, vilket fanns med i diskussionerna. Det ska tas ut en engångsskatt på 1,5 procent. Fastighetsskatten höjs och taxeringsvärdena ska skrivas upp rejält. Momsen ska höjas från 21 till 23 procent, men först från september 2012. En särskild lyxskatt ska tas ut på lyxbilar, privatflygplan och privata helikoptrar och dessutom höjs skatterna på bensin och diesel. Jag tolkar det också som något slags utökad förmögenhetsskatt på fonder, aktier, försäkringar m.m.

Man drar in diverse statliga myndigheter och bakar in deras uppdrag i andra myndigheter. Man drar även ner på regionernas och provinsernas pengar, liksom för kommuner med fler än 5000 invånare. Som en symbolisk gest drar man också in möjligheten för regeringsmedlemmar att få dubbelt betalt från staten.

Det mest smärtsamma draget är troligen försämringar av pensionerna, bland annat höjda pensionsåldrar och ingen indexuppräkning av pensionerna nästa år. Dessutom blir det höjningar av pensionsinbetalningarna för dem som fortfarande arbetar. Räkna med stora protester.

För att stävja den svarta ekonomin sänks tröskeln för spårbarhet för pengar till 1000 euro. Jag antar att detta gäller kontantinsättningar i banker.

Så här kan alltså ett åtstramningspaket se ut när det formges av en regering som inte siktar på omval.

22 kommentarer:

  1. Svenska MSM medier kritiserar valet i Ryssland och sprider lögner att Ryska valet var inte så demokratiska..........ha ha ha ha ha
    -Här frågar jag : VEM VALDE MARIO MONTI TILL REGERINGSCHEH I ITALIEN ?
    Vem röstade för Goldman Sax Monti ???????

    SvaraRadera
  2. Hej

    Detta är äkta fascism.

    Enligt Benito så är Fascism när storbanker och storföretag samt staten ser statsnyttan som det viktigaste.

    Det vill säga det som nu sker i snart hela Europa - vi har blivit Fascister hela bunten.

    Välkommna

    Lasse

    SvaraRadera
  3. "För att stävja den svarta ekonomin sänks tröskeln för spårbarhet för pengar till 1000 euro. Jag antar att detta gäller kontantinsättningar i banker."

    Nej, lagen avser att alla slags betalningar över 1000E inte får ske ospårbart kontant utan måste göras elektroniskt så att transaktionen kan kontrolleras.Kommer nog säkert i övriga EU också...
    / GeCe

    SvaraRadera
  4. Måste nog stämma in i kören! Detta är fascism a la Benito M.
    Korporativismen omfattar inte bara stat och näringsliv utan även utländska intressen som Goldman Sachs. Statsnytta på bekostnad av demokrati. Det nya är väl det internationella inslaget där den största bedragaren i USA och på Wall Street Goldman Sachs finns med. Enligt Max Keiser Report.

    Kanske är det så att i svåra tider för samhället fungerar inte demokratin och politiken. Vem minns inte 1930-talet!

    SvaraRadera
  5. Visst är den nya regeringen i Italien demokratiskt tveksam, men den har ändå klarat en förtroendeomröstning i parlamentet.
    Frågan är vilket som är bäst för Italien - en regering bestående av korrupta politiker eller en regering bestående av "teknokrater". Som läget är nu är nog den nuvarande regeringen som jag ser det det minst dåliga valet när man tvingas välja mellan två onda ting.

    SvaraRadera
  6. "superkapitalistbanken Goldman Sachs"

    alltså kapitalism utan konkurs.. Goldman hade varit magiskt kk på en fri marknad....

    SvaraRadera
  7. En stilla undran: Vem/Vilka ska nu hålla igång hjulen när snart alla drar åt svångremmen-offentlig som privat, blir inte detta en ond spiral mot depression? För inte tror vi väl att 1%-eliten kan/vill hålla igång hjulen. Nä det blir nog väldigt mycket social oro framöver. Historien visar väl att när klyftorna blir för stora, så eskalerar detta i uppror och tyvärr-krig!

    SvaraRadera
  8. Det ska till en svensk att ifrågasätta en person bara för att han är katolik. Får man fråga vad du tycker om judar?

    FredrikR

    SvaraRadera
  9. Judarna äger banker, vapenindustri och läkemedelindustri samt. nästan alla medier i västvärlden..........
    Judarna äger FEDERAL RESERVE och därför är alla amerikanska FED-chefer : JUDAR !!!!!!!

    SvaraRadera
  10. FredrikR:
    Jag ifrågasätter inte Ornaghi pga att han är katolik, utan för att han ser ut att komma från en konservativ inriktning inom den katolska kyrkan, med tanke på den tidning och bokförlag han är med och styr. Därmed undrar jag hur det kommer att bli med bredden inom italienska statens kulturpolitik. Kommer sådan kultur som av katolska kyrkan anses vara syndig att vara kvar under statens paraply?

    SvaraRadera
  11. Anonym 2011-12-06 17:49:
    Det där vill jag se statistik på! Börja med att kolla upp vem som äger bankerna. Återkom när du har lite mer på fötterna.

    SvaraRadera
  12. Ben Bernanke = jude / Wikipedia
    Allan Greenspan = jude / Wikipedia

    SvaraRadera
  13. Italien lider oförtjänt av Grekernas kriminalitet.
    Det finns ingen logik i att räntorna stiger på det sättet de har gjort för Italien, i botten är ekonomin mycket stark och stor. Att marknaden blir nervös för att även Italien skulle skriva av en del av sina skulder är en ren konsekvens av att de sitter fast i Euron vars centralbank är väldigt rigid och bara ser till strikt monetaristisk penningpolitik. I stället borde man agera lender of last resort och avlasta Italien samtidigt som dessa åtgärder som nu tas genomförs.

    Visserligen är jag en varm anhängare av Monetarismen men till ex Paul Krugman skriver en hel del mycket intressanta om det speciella läget världsekonomin och konjunkturen är i.

    http://krugman.blogs.nytimes.com/

    SvaraRadera
  14. Bernanke och Greenspan vet jag om. Jag frågade vem som äger världens största banker.
    Titta igenom toppnoteringarna på Världens största finansföretag och återkom.

    SvaraRadera
  15. brodeur:
    Visst är Italiens ekonomi stor, men deras statsfinanser är sorgliga, med 118% av BNP i statsskuld. Nånstans runt 100% går en gräns för när det börjar bli ohållbart, självklart beroende även på en mängd andra faktorer. Italien har ju också ett underskott i handelsbalansen. Sen att deras politik har varit närmast en korruptionskomedi under Berlusconi gör inte saken bättre.

    SvaraRadera
  16. Det där med 100% är bara något som man hittat på. Det är intressant att notera att Japan som har en skuld på 150% och i storleksordningen 10% underskott i år har tokhögt "markandsförtroende".

    Självklart måste Italien sänka sin stadsskuld, men det gör de bäst genom att få igång tillväxten. min ponäg är att de borde få mer hjälp av ECB, särskilt nu när de gör så här drastiska åtgärder.

    SvaraRadera
  17. brodeur:
    Den stora skillnaden är att Italien har handelsunderskott medan Japan är en stor exportnation.
    Sen finns förstås det bristande förtroendet för att italienska politiker ska kunna göra något vettigt åt problemen. Nu ser vi dock hur räntorna sjunkit efter att Monti-regeringen tagit över. Håller med dig att enda chansen för Italien att klara sig är hjälp från ECB.
    Sen vet jag inte om det åtgärdspaket som nu kommit var särskilt "drastiskt". Det behövs betydligt mer.

    SvaraRadera
  18. Men kära nå'n inte är väl 10 miljarder per år någon besparing som man behöver ha en teknokratregering för att genomföra. Är de inte skyldiga 2000 miljarder? Skuldfria på 200 år???
    Håkan Larsson

    SvaraRadera
  19. Katolska kyrkans egendomsmassa och Judiskt institutionaliserat kapital skall nog betraktas som stabiliserande faktorer under denna finanskris. Det är ju sådana aktörer som kan ha förstått hela tiden att Keynesianska stimulanser förr eller senare slutar fungera. Och efter finanskrisen kommer hela peak oil problematiken.


    Det där har betydelse i Sverige också. Man kan se den nu inledda krisen som att den inträffar på toppen av en ekonomisk utveckling som inletts i och med att olja börjar driva utvecklingen. Och då ligger botten på kurvan ca 1850, även om den säkert stoppas upp innan all handel är nere på de nivåerna igen.

    Det finns inte många finanhus som har sådana tidsperspektiv och finansiella muskler att att de kan se 150 år som en fas av ett längre innehav, men Vatikanen kan göra detta. Liksom den alltid, i alla tider, även innan oljan, inom handel & ekonomi bevandrade gruppen - Judar. De relaterar ju hela tiden till förhistorisk tid, innan vår tideräkning. Det är ett annat sätt att tänka än det typiskt svenska uttrycket "moderna människor" som säkert kan ha haft betydelse för investeringar.

    Men för övrigt är ju krisen hur allvarlig som helst. Den där tjänstemannaregeringen måste ses mot den bakgrunden.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  20. Neoliberal Agenda2011-12-07 00:29

    Jag skrev för ett halvår sedan att det talades för lite om Italien. Då var det bara Grekland och Spanien på tapeten...

    Det man har missat att tala om nu är den inbromsning som Europa (och världen) nu går in i. Italienska statens skatteintäkter kommer minska samtidigt som bidragskostnaderna kommer att öka. De besparingarna man nu gör på 30 miljarder euro (eller 0.5% av BNP årligen) kommer vara irrelevanta i sammanhanget.

    SvaraRadera
  21. "Så här kan alltså ett åtstramningspaket se ut när det formges av en regering som inte siktar på omval."
    Brukar vara antidemokraters bästa argument.
    Vi kan inte ha den där demokratin, blir bara popularitetstävling och ansvarslöshet

    /Freddy

    SvaraRadera
  22. Italien styrs av maffian som i sin tur även har lyckats infiltrera Spaniens ekonomi.
    Greklands toppskikt fungerar sedan länge som en inhemsk maffia.
    Parlamentarismen i Europa är egentligen ganska svag...
    Den svenska makteliten - finansvärlden toppar och politiker/höga statstjänstemän fungerar som en korrumperad maktcentra.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.