2011-05-24

B som i BIGPISS

BIGPISS = Belgien, Italien, Grekland, Portugal, Irland, Spanien, Storbritannien.

Det har börjat darra i Europa igen. Nedgraderingarna och varningarna från kreditvärderingsinstituteten har duggat tätt. Som vanligt ligger kreditvärderingsinstituteten alltför långt efter - de smarta pengarna har redan flytt för länge sedan.
Tonläget börjar kännas väldigt uppskruvat i den officiella retoriken, även om fler vågar nämna omstrukturering av Greklands statsskuld (alltså statsbankrutt). Det talas dock om "någon slags halv statsbankrutt" eller "mjuk omstrukturering av de grekiska statsskulderna". Ska det låta smakligare så?

De panikartade rösterna kan delvis bero på att europeiska centralbanken ECB för att rädda Grekland har köpt på sig grekiska statspapper för omkring 50 miljarder euro. ECB varnar för att en grekisk skuldnedskrivning hotar att utlösa en kedjereaktion i Europas bankssystem, vilket är ett helt riktigt konstaterande. Frågan är bara när bankerna ska ta smällen - nu eller senare?

Den grekiska smittan börjar nu också att nå Spanien och Italien.
Räntan på tioåriga spanska statsobligationer steg igår till den högsta nivån sedan år 2000. Spanien måste nu betala 5,56 procent på sina lån eller 2,56 procentenheter mer i ränta än Tyskland.
Även italienska statslåneräntan steg.
Föga förvånande, när Spanien håller på att blåsa ur sin bostadsbubbla, även om mycket fortfarande hålls dolt i bankernas balansräkningar tack vare kreativa bokföringsregler. Bostadsbubblan var troligtvis den tredje största i absoluta tal (efter USA och Storbritannien). Bloggrannen Kvantitativt konstaterar också att byggandet kollapsar i Spanien.
Det blir extra tydligt när Tyskland utmärker sig i eurozonen med att öka sitt byggindex med +16.2% över ett år samtidigt som Spanien just nu ligger på -38%. Ja ni läste rätt, det är inte siffror som indikerar en lågkonjunktur i Spanien, utan en depression.

Kom ihåg att indexet var lågt redan 2010 i Spanien, men nu har alltså byggindex nästan halverats från redan låga tal. Innan lågkonjunkturen tog fart var byggsektorn en mycket viktig del av Spaniens ekonomi, betydligt viktigare än för länder som Tyskland med en stor tillverkningsindustri.
Förutom detta har Spanien under många år haft stora (enorma) handelsunderskott med omvärlden. Spaniens kris blir därmed även omvärldens, och Spanien är dessutom "too big to fail, too big to bail" - "för stort för att få falla, för stort för att rädda".

Hursomhelst talas det i smått desperata ordalag om Grekland.
Det finns inget alternativ till att Grekland betalar sina skulder och genomför sitt ekonomiska reformprogram. Det sade Lorenzo Bini Smaghi, ledamot i ECB:s direktion, på tisdagen enligt Bloomberg News.
Hur detta ska gå till förstår inte jag. Visst antog igår kväll Greklands regering ett nytt paket med utgiftsnedskärningar och försäljningar av statlig egendom, men hur ser verkligheten ut? Utgiftsnedskärningarna möts av vilda protester och frågan är hur långt det kan gå innan regeringen faller. Privatiseringarna då?
Regeringen söker nu rådgivare för försäljning av statens andelar i Hellenic Telecommunication, Public Power Corp och ett flertal ytterligare företag.
Ursäkta, men vem sjutton ska köpa dem? Inga utländska investerare med vettet i behåll lär vilja köpa dessa företag, då riskerna är alldeles för stora. Investera i "det nya Argentina"? Och grekerna själva har fullt upp med att rädda sina pengar ut ur det sjunkande landet.
Greklands privata kapital flyttas i allt högre grad till andra länder som en konsekvens av den finansiella krisen, omkring 280 miljarder euro har placerats enbart i Schweiz. [...] Enligt Handelsblatt motsvarar det belopp som placerats i Schweiz 120 procent av Greklands BNP.
Ungefär lika mycket pengar som den grekiska statsskulden. Privatiseringarna, som skulle hjälpa den grekiska statens ekonomi, ser därmed ut att vara dömda att misslyckas. Åtminstone lär man inte lyckas få ut de priser man hoppas på.

Brittiska Telegraphs Andrew Lilico skrev också häromdagen en intressant lista över vad som kommer att hända när Grekland strukturerar om sin statsskuld, vilken ZeroHedge tipsade om. Jag är håller inte med om allt som han tror kommer att hända, men vissa förutsägelser känns rätt uppenbara.
  • Alla grekiska banker hamnar omedelbart på obestånd och kommer att förstatligas.
  • Grekiska regeringen kommer att förbjuda uttag från grekiska banker.
  • För att förhindra att grekiska sparare ställer till kravaller på gatorna (jämför Argentina 2002) kommer den grekiska regeringen att införa utegångsförbud och eventuellt också undantagstillstånd.
  • Inom ett par dagar kommer Irland att skriva ner skulderna som deras banker har till utlandet
  • Ett antal franska och tyska banker kommer att göra såpass stora förluster att de inte längre uppfyller kapitalkraven.
  • Självaste Europeiska centralbanken ECB kommer att hamna på obestånd på grund av sin stora exponering mot grekiska statsobligationer, grekiska banker och irländska banker.
  • Fransmännen och tyskarna kommer tillsammans att "rädda" ECB och sina egna banker.
  • Spanska statsobligationer och framförallt bankobligationer kommer att drabbas hårt, vilket drar ner även Spanien i avgrunden. De spanska bankerna kommer troligen att kapitaliseras genom att obligationsinnehavarna får aktier i utbyte (lång näsa).
  • Finansmarknadens sökarljus kommer därefter att hamna på de brittiska bankerna.
Vad gäller Lilicos förutsägelse om att Grekland kommer att lämna euron och övergå till "nya drachmer" eller dylikt, så tror jag inte att detta kommer att ske i detta första stadium, utan Grekland kommer att bli kvar i eurosamarbetet ett bra tag till.

Sen kommer vi att få en hel del andra effekter av den grekiska skuldnedskrivningen. Exempelvis lär världen kastas in Finanskrisen 2.0 om den inte redan hamnat där tidigare av någon annan orsak.

11 kommentarer:

  1. Skrämmande, men hur ska man agera på det här?

    Är det dags att ladda hagelbössan och flytta in i en bunker fullpackad med konserver?

    Men i slutändan kanske detta leder till något gott så att hela Västeuropa når en lägre och mer hållbar konsumtionsnivå, som inte är baserad på evig skuldökning?

    Och sen får vi inte glömma "standardlösningen" som USA och UK nu kör med: trycka mer pengar och låta inflationen äta ut realvärdet av skulderna. UK har negativ realränta och USA är väl nästan där med QE2 osv?

    SvaraRadera
  2. Lösningen för Grekland kanske blir olivoljemyntfot?

    SvaraRadera
  3. Jag håller med bloggaren om att alla dom uppräknade scenarierna knappast inträffar. Men det illa nog om bara några besannas - rent av mycket illa. Problemet, bland många andra, är att ingen har koll på hur en grekisk kollaps fortplantar sig i det finansiella systemet. Precis som när Lehmann Brothers föll vet man inte hur kedjereaktionen ser ut och vem eller vilka som sitter på svarte Petter. Denna osäkerhet i sig skapar tillräcklig panik för att lamslå det finansiella systemet. Detta gör att en 'omstrukturering' an Greklands skuldberg i ordnade former i princip är omöjlig, något dom styrande givetvis vet och därför inte gärna vill prata om. Det är dock värt en tanke att när Lehmann Brothers föll så utlöstes den värsta finanskrisen sedan depressionen. Och ändå handlade det bara om en enda bank om än stor och betydelsefull. Nu handlar det om stater. Man ryser vid tanken och ber till högre makter - att det är annorlunda nu...

    SvaraRadera
  4. Neoliberal Agenda2011-05-24 23:21

    Tycker det talas alltför lite om Italien. De har en statsskuld på 120% av BNP och är världens sjunde största ekonomi, 30% större än Spanien.

    Det är sant att Italien inte har så stort budgetunderskott (ca 5%) men det kan ju snabbt bli större om räntorna drar iväg.

    SvaraRadera
  5. Allt detta är väntat sedan länge, kan inte förstå folk som fortfarande sätter sina surt förvärvade pengar på spel, läs börsen, när man lugnt och fint kan luta sig tillbaka och se ner i skattkistan av fysiskt guld och silver som ökar och ökar för varje dag som närmar sig dagen D./
    ;-)))

    SvaraRadera
  6. Ja nog verkar guld se bäst ut, skall man våga sig på pappersguld?

    SvaraRadera
  7. BBBIGPISSSH

    Lägg till Berlin, Bremen, Saarland o Schleswig holstein.

    SvaraRadera
  8. BIGPISS-F kanske vi ska kalla det ty fransmännen verkar inte ha pengar att lösa sociala problem och föärbättra hemmavid, gör livet bättre för medborgarna men de har pengar att kriga här och var. Och många av de gamla stormakterna har ju vapen som en av de få ännu lönsamma industrierna.
    Anglosaxerna speciellt.

    Och när allt detta droppar kan man se att tyskland har en rad problem de med. För att inte tala om Sverige. Överprissatt. Konsumtionen krymper pga kostader för bostad, energi, mat, sjukvård och annat.

    SvaraRadera
  9. Vänta bara tills klockan klämtar för Storbritannien ......

    Och hur går det för Sveriges ekonomi, USA, Storbritannien kraschar och tillsammans med dem de svenska exportmarknaderna ....

    SvaraRadera
  10. Att det benämns "finansmarknadens sökarljus" är det en referens till Tolkien och Saurons allseende öga? Tycker teorin om Sagan om ringens eventuella bakgrund som banksystemsvarning är intressant.

    SvaraRadera
  11. BIG PISS är en underbar bokstavs kombination, med precis lagom mängd förakt för misslyckade ekonomier.

    Som vanligt när våra politiker är inblandade så slutar det alltid i stora katastrofer och gigantiska misslyckande som skattebetalarna som vanligt får stå för.

    Lika bra att EMU upplöses och varje land återgår till sin egen valuta och riksbank, det är en beprövad lösning. Politikerna vill förstås inte överge sitt prestige projekt och det förvärrar bara saken.

    Själv älskar jag politiska och ekonomiska katastrofer, hoppas hela skiten rasar ihop fullständigt och att EMU och EU upplöses för alltid. Guld och silver är två valutor som fungerat i tusentals år och är världens två naturliga valutor som ingen regering kan trycka mer av, varför uppfinna hjulet en gång till?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.