2012-02-07

Nytänkande krävs!

Vad som har varit uppenbart sedan finanskrisen började så smått 2007 är att en stor del av åtgärderna från politiker och andra styrande varit verkningslösa, felaktiga eller förvärrande. Greklands skuldkris är ju ett praktexempel, liksom Irlands hantering av sin bankkris.

Receptet har till stor del varit "mer av samma". Ökning av mängden krediter gav ju positiva effekter 1982-2006 så det borde det göra igen, tycks resonemanget vara. Därför sänker man räntor och ger nödlånepaket, eller stimulanspaket finansierade med statlig upplåning. Det borde dock vara uppenbart så här några år in på krisen att ökad kreditmängd inte längre ger positiva effekter på ekonomin annat än möjligtvis på ytterst kort sikt. Världsekonomin som helhet ser ut att ha nått en kreditmättnad.

Jag tar mig friheten att sno en suverän nidteckning som visar hur det verkligen gått till i den grekiska krisen och hur maktförhållandena ser ut.
Teckningen kommer från en läsvärd artikel från Kildéns och Åsmans blogg, med titeln "Vem äger statsskulden?". Den belyser en del av problemen med statsskulden och de hittillsvarande åtgärderna för att komma tillrätta med problemen.
Det nyliberala receptet för att befria staten från sin stora skuld kan sammanfattas i en mening – vi ska snåla oss ur krisen. Med vissa nyanser omfattas detta också av den europeiska socialdemokratin, inte minst av Stefan Löfvéns parti.
Vad som krävs nu är ett helt annorlunda tänkande. Om de styrande kör på i samma fotspår som förut kommer inget att rätta till sig, eller så hamnar i-världen i en "Japansituation" där två årtionden av näranollränta bara tagit skuldnivån till orimliga höjder.

En vanlig klyscha nuförtiden är "think outside the box" - alltså att tänka på helt nya sätt som inte är låsta vid konventioner - och det är verkligen något sånt som behövs nu. Hur reder man upp en situation med en skenande statsskuld, fallande BNP, mycket hög arbetslöshet och stora klyftor inom samhället som i Grekland? Jag har inga färdiga förslag, men helt klart är att hittillsvarande "lösningar" slagit helt fel och bara förvärrat situationen.

Den Hälsosamme Ekonomisten kom förresten nyligen med en utmärkt svensk variant på "think outside the box" - "Att tänka utanför garderoben". Så vem vågar "tänka utanför garderoben" och föreslå radikala åtgärder som kan ordna upp skuldkrisen utan att ställa till revolution? Jag föreslog förra veckan något så fullständigt okonventionellt som "maximilön" som komplement till "minimilön" - kanske inte ett helt realistiskt förslag, men nu behövs en kreativ hjärnstormning innan vi sorterar bort alla orimliga alternativ. Har den kreativa läsekretsen andra okonventionella förslag?

17 kommentarer:

  1. Islandsmodellen så klart.
    Likvidera dålig verksamhet typ bankerna och låt dessa gå omkull omgående. Amortera ner skulderna och sug på tummen ett antal år för att återkomma med riktiga sparade pengar för att kunna konsumera in i nästa årtionde.

    SvaraRadera
  2. Maximilön är ett utmärkt förslag även om det blir svårt att genomföra i praktiken, det får det krisa till sig mer först.
    Mina förslag:
    - Reformera pensionssystemen inom EU i morgon, de är redan körda, ju tidigare man justerar dessa desto mindre negativa effekter.
    - Sänk ALLA löner inom alla icke privata arbetsgivare.
    - Europeisk/global stenhård satsning på att sätta dit skattesmitare. Mycket tuffare än nu.
    - Bekämpa ekonomisk brottslighet, mutor m.m. stenhårt.
    - Förenkla lagar och skär bort massa byråkrati inom länder och inom EU.
    - Satsa pengar på utveckling som långsiktigt främjar miljö, förnyelsebar energi och lokala arbetstillfällen.
    /Utblick

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Sänk ALLA löner inom alla icke privata arbetsgivare".......
      Men, då avtar konsumtionen och därmed den för det nuvarande finansiella systemet helt nödvändiga tillväxten.
      Vi sitter med skägget i brevlådan.

      Radera
    2. Ja, har man levt över sina tillgångar kommer såklart konsumtionen att minska. Det gäller att först komma i balans mellan intäkter och utgifter, sedan kan en eventuell tillväxt vara möjlig igen. Allt annat är bara att lura sig själv/lura andra, t.ex så som grekland håller på nu.
      /Utblick

      Radera
  3. Inför max avbetalningstid på lån. Lite olika tider beroende på vad det har lånats till. Ta bort ränteavdragen.

    Staten borde ha krav på att varje krona ska ge mesta möjliga effekt. Jag anser att det är orimligt att det satsad mycket pengar på avancerad vård som bara kommer ett fåtal personer till godo, allt medans primärvården kommer allt mer i skymundan.

    Ta bort avdragen för resor till jobbet. Ta bort kraven på parkeringsplatser vid nybyggnation.

    Ta bort barnbidrag, fler munnar att mätta är verkligen inte vad vi behöver i framtiden.

    Inför samhällstjänst istället för akassa och socialbidrag. Det finns mycket som behövs göras.

    SvaraRadera
  4. En intressant artikel där Steve Keen beskriver problemet med det nuvarande finansiella systemet.

    http://www.debtdeflation.com/blogs/2009/01/31/therovingcavaliersofcredit/

    Och här är lösningen! Skuldfritt pengaskapande av staten i en 4 min youtube-video.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CrKV6bfqOck

    Vad tror du om den Flute?

    mvh Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steve Keens artikel The Roving Cavaliers of Credit har jag ju hänvisat till förut. Mycket intressant och borde vara obligatorisk läsning för alla nationalekonomer.
      Videon du tipsar om visar att det finns alternativ till de kreditpengar vi har idag.

      Radera
  5. I biblen står det "efter 7 goda år kommer 7 dåliga" Varför kämpa med att ha tillväxt till varje pris? Ta bort allt vad bonus heter på alla nivåer i alla sammanhang, så kan alla sen få en lite mer avspänd attityd till sina arbete och liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men i bibelns berättelse (1 Moseboken, kapitel 41) *sparade* man under de sju bra åren för att klara sig de efterföljande sju svåra åren. Raka motsatsen till hur man försöker tackla världsekonomin nu...

      Radera
  6. Lösningen heter fortfarande skuldned/avskrivningar.
    Insolventa banker och institutioner måste "tillåtas" att gå under.
    De makalösa gigantiska banksubventionerna måste stoppas.

    SvaraRadera
  7. En liten lösning kan vara kinamodellen
    vill man ha fler än ett barn får man stå för det själv.
    mvh Tjelvar

    SvaraRadera
  8. Jag tror på Islandsmodellen + Carl Bilds förslag att driva in de skatter Grekland redan har. Då skulle de gå på plus idag...

    Men med den handlingskraft man visar nu så är grekerna fucked. Sorry.

    Man behöver ett nyval så man får in politiker som har mandat att göra något. Men innan dess måste det bli sämre så folket förstår situationens allvar.

    / Lowrisk

    SvaraRadera
  9. Vad är det för fel på revolution?
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Revolution
    "En revolution (omvälvning) är en snabb förändring, man kan också säga att det är en fullständig omdaning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system...och de kan genomföras fredligt...De flesta hävdar att en förutsättning för att ett maktövertagande ska kunna kallas revolutionärt är att det har folkets stöd."
    Låter precis som vad vi behöver för att komma ifrån den genom korrumperade (o)ordning vi har idag där stat, banker och storföretag gynnar sig själva på folkets bekostnad.
    Men makten och media framställer förstås revolution som inbördeskrig och folkmord. Undrar varför???
    (R)

    SvaraRadera
  10. Maximilön tycker jag låter helt ovärdigt. Det är i praktiken slaveri - arbete utan ersättning.

    Dessutom skulle det kanske vara kontraproduktivt, för det första - med progressiva skattesystem kommer mer skatt in till staten om inkomsten beskattas hos höginkomsttagare till hög marginal än om samma jobb (pga olönsamheten) skulle flytta till person med lägre marginalskatt. För det andra, att införa regler som direkt får folk att arbete mindre låter mycket oklokt.

    SvaraRadera
  11. Jag kan hålla med om det mesta som skrivits, revolution undantagen, som inte utgör någon produktiv reset, men "kul idé".

    Mitt bidrag är, att alla arbetslösa anställs i ett statligt bolag, Konsultbolaget. Alla, dvs de arbetslösa konsulterna, får sin akassa, dock minst existensminimum.

    Upprätta en profil på varje inhoppare.
    Hyr sedan ut var och en till högstbjudande.
    Per dag, vecka , månad eller mer.
    Period och vilka bud som ska antas, avgörs av erfaren försäljningschef på Konsultbolaget.
    Konsultköparen är en arbetsgivare, men i specialfallet kan den vara en privat arbetsförmedlare, nedan kallad H*npower, som i sin tur hyr ut.

    För varje led stiger konsultens timpris, vilket ska leda till att bonus (staten betalar) i lämplig skala gottskrives Konsulbolaget, försäljningschefen, H*npower och, inte minst, konsulten.

    H*npower kan ex hyra in en konsult, betala specialutbildning en vecka och på detta sätt kunna sätta ett högre timpris.

    Marknadsekonomi i sitt esse!
    (Ev likheter med smågrisnoteringar bör bortses från.)

    Hoppas att Löfvén inser fördelarna.
    Full sysselsättning och ge alla chansen att visa upp sig.
    Ej inflationsdrivande, eftersom det handlar om äkta marknadspris på arbetskraften. Förslaget mår nog bra av att filas på lite och ffa preciseras numeriskt.

    SvaraRadera
  12. Precis. Det finns redan ett exempel hur det skall göras. Gör som Island. Ge bankerna fingret, dra åt svångremmet med lägre egen valauta och börja om. Island är på väg. Varför talar inte media om detta goda exempel. Ja de är trogna bankerna!

    SvaraRadera
  13. Det nyliberala receptet är att låta banker och stater defaulta, inget annat. Det är politiska etablissemanget som förespråkar fortsatt statliga interventioner i form av lån och budgetkapande, inte nyliberaler.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.