2012-04-12

Viktiga val i år

Det är val i år i flera viktiga länder. Greklands val har jag redan skrivit utförligt om - det blir 29 april eller 6 maj.

Ett viktigt EU-land är Frankrike som har första omgången av presidentvalet 22 april och andra omgången 6 maj. Utgången av detta val kan komma att påverka de tysk-franska relationerna, som är centrala för EU, eurozonen och skuldkrisen.

I Tyskland hålls det delstatsval, dels i den folkrikaste delstaten Nordrhein-Westfalen 13 maj och innan dess i Schleswig-Holstein 6 maj. Där kan förbundskansler Merkel få känna av vad tyska folket tycker om den politik som hon bedrivit vad gäller skuldkrisen.

I höst är det presidentval i USA. Kommer Obama att lyckas hålla sig kvar, eller får de en republikansk president? Varför förresten så mycket om valet i USA i media, men så lite om valen i EU-länderna?

Även Mexiko håller val i år - det blir presidentval och parlamentsval 1 juli. Med sjunkande oljeproduktion har Mexiko på sikt stora problem med statsfinanserna. Dessutom pågår ständigt strider mellan de olika knarkkartellerna, och polisen har mer eller mindre tappat kontrollen i många delar. Vilka mexikanska politiker är köpta och av vilken kartell?

9 kommentarer:

  1. tror amerikanarna är bättre på att sälja sina kandidaters pr-paket. bara copypasta med google översätt.

    SvaraRadera
  2. Ett av de viktigaste europeiska valen har redan varit, det spanska. Det märks inte mycket i Sverige (språkbarriären?) men den politiska situationen i Spanien är mycket känslig som en följd, med generalstrjeker och en del lagstiftning som är ganska tveksam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant faktum är att den borgerliga regeringen blev vald med överväldigande majoritet såväl på riks- som lokal nivå.
      Den tidigare socialistiska regimen gjorde allt för att dölja den ekonomiska krisen och undvek radikala åtgärder.
      Generalstrejken var ordningssam och planerad av de fackliga org som ett svar på de nya anställningsreglerna. Jämfört med Sverige har Spanien fortfarande bättre anställningstrygghet generellt sett.
      Jag håller med om att Svenska massmedia inte bevakar Europa som man borde göra.

      Radera
    2. Den borgerliga regeringen vann inte i så stor utsträckning som den socialistiska förlorade. Rajoy tog hem segern på att hålla truten och inte vara Zapatero.

      Spanien har mycket långtgående anställningstrygghet, bl a med surrealistiskt stora avgångsvedelag, och ett överhuvudtaget ganska tungrott system.

      Konflikten som utlöste inbördeskriget är i allra högsta grad levande i Spanien och det hade förvånat mig svårligen om det inte bryter ut någon form av väpnad konflikt i landet inom tio år.

      Radera
  3. Många länder som ska välja ledare/parlament i år:

    http://en.wikipedia.org/wiki/National_electoral_calendar_2012

    /EDK

    SvaraRadera
  4. Mycket om det amerikanska valet ja, men väldigt lite om Ron Paul.

    SvaraRadera
  5. Eller Ron Paul, kanske jag ska skriva.

    SvaraRadera
  6. Fundera också på hur många gånger man hört journalister referera till "President Obama", som att det skulle handla om vår (hela världens?) folkvalde, store ledare. Med självklarhet förväntas alla förstå att det handlar om USA:s president, Barack Obama, men detta är väl symptomatiskt, antar jag.

    /EDK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjukligt intresse i svensk massmedia för amerikansk inrikespolitik.
      Vi borde fokusera mer på våra grannländer i Europa istället, i synnerhet Tyskland.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.