Idag kan man läsa om hur bostadspriserna fortsätter att sjunka i Spanien. Från första till andra kvartalet i år sjönk priserna med 3,3 procent, på årsbasis föll de 14,4 procent och sedan toppen 2007 har de sjunkit 45 procent. Ingen botten i sikte ännu.
Vidare rapporterar ZeroHedge att de spanska bankernas dåliga lån slår rekord. 9,86 procent av lånen ligger efter med betalningarna, vilket är den högsta nivån någonsin - högre till och med än den förra toppen från 1994. Se diagrammet nedan.
Och så har Bloomberg sammanställt hur mycket pengar som flytt från bankerna i Spanien, Portugal, Irland och Grekland - den tysta uttagsanstormningen. 326 miljarder euro försvann från dessa länders banker från augusti 2011 till juli 2012. Samtidigt har banker i eurozonens friska länder, bland annat Tyskland och Frankrike, under samma tidsperiod ökat insättningarna med omkring 300 miljarder euro. En del av kapitalflykten beror på att tyska och franska banker minskat sin utlåning till Spanien, Portugal, Irland, Grekland och Italien med omkring 80 miljarder euro. Vidare har bankerna i eurozonens friska länder minskat sina innehav av statsobligationer från PIIGS-länderna, samtidigt som bankerna i PIIGS-länderna köpt på sig det egna landets statsobligationer. Eurozonens ekonomier har på detta sätt blivit allt mindre integrerade.
Räddningen har förstås varit den Europeiska centralbanken ECB, och framförallt genom deras treåriga LTRO (long-term refinancing operation). I slutet av juli hade ECB lånat ut 820 miljarder till PIIGS-ländernas banker. Irlands och Greklands centralbanker har också lånat ut ytterligare 148 miljarder euro till banker som inte hade säkerheter som ECB godkänner.
Och uttagstakten ökar. Från januari till juli föll insättningarna i spanska banker med 7 procent jämfört med bara 4 procent under det föregående halvåret. Detta drabbar inte bara de spanska "cajas" utan även storbankerna såsom Spaniens största bank Banco Santander.
Åtgärderna från ECB har tillfälligt lugnat ner finansmarknaderna, men under tiden fortsätter alltså bland annat Spaniens ekonomi att försämras i rask takt.
Att eurozonens ekonomier blir allt mindre integrerade vad gäller kapital gör att det blir allt svårare att hålla ihop eurosamarbetet och att det blir allt mindre smärtsamt att bryta upp det.
Det är väl likadant i Amerika, ingen botten i sikte för huspriserna. Hur är det med de spanska statsräntorna förresten?
SvaraRaderaTycker att det är tveksamt att kalla Frankrikes ekonomi för "frisk" och samma kan för övrigt gälla även Tyskland.
SvaraRaderaDessa två länder har inte sedan euron infördes klarat av att underskrida taknivåerna för budgetunderskott och statsskuld.
Fram till 2007 hade både Spanien och Irland "friskare" statlig ekonomi än Frankrike/Tyskland.