I somras skrev jag om Export Land Model, alltså hur den ökande oljeförbrukningen i de oljeexporterande länderna leder till en minskande mängd tillgänglig exportolja på världsmarknaden.
Det var ett inlägg från bloggrannen Galen? som inspirerade mig till att titta på "Import Land Model" också. Det är nämligen så att Kina och Indien de senaste åren ökat sin oljeimport snabbt.
I en värld där oljeproduktionen inte ökar eller bara ökar långsamt innebär utvecklingen i diagrammen ovan att Kina och Indien måste sno åt sig olja på andra länders bekostnad. De som minskar sin oljeimport är exempelvis Eurozonen och USA, se diagrammen nedan.
Europa och USA kan på grund av sina respektive ekonomiska kriser inte längre kapa åt sig lika stor bit av världsmarknaden för olja som förr, utan en del olja går istället till växande ekonomier som Indien och Kina. Notera vändpunkterna runt 2006 för Eurozonen och USA.
I förlängningen kommer kampen om exportoljan att bli värre och frågan är vem som drar det kortaste strået.
Tillägg: Diagrammet ovan är för eurozonen, där oljeproduktionen är så liten att det inte syns i diagrammet. Tittar vi istället på hela Europa (exklusive f.d. Sovjetunionen) ser det ut som nedan.
Större delen av oljan måste alltså, trots Norges stora export, importeras till Europa. Men importen har alltså sjunkit en aning den senaste tiden.
Flute vi på ASPO Sverige delar din oro och tycker att exportlandmodellen borde tas på allvar. Om detta skrev jag för några veckor sedan. Häls
SvaraRaderaMartin Saar ordf ASPO Sverige
http://www.asposverige.se/2012/09/ar-2030-gar-all-oljeexport-till-kina-och-indien/
Ingen olje produktion i Europa, jag finner det föga troligt då jag vet att i Danmark har produktion, eller hur?
SvaraRaderaJag har inte sagt att Europa inte har oljeproduktion, men Europa är nettoimportör av olja, särskilt om man räknar bort Ryssland. Västeuropas egen oljeproduktion räcker inte till för den egna efterfrågan. Därför tvingas Västeuropa att ge sig ut på världsmarknaden för att köpa in olja.
RaderaDiagrammet är för Eurozonen, där det bara är Italien som har oljeutvinning, och den är så liten i sammanhanget att den inte syns i diagrammet.
RaderaHej!
SvaraRaderaVarifrån kommer de dryga 15% som Kina& Indien ökar import ifrån? Väst har bara minska med 2%, övriga 13% vem har fått släppa till dessa?
Svante
Nu är för det första inte procenten "lika mycket värda" överallt, då USA importerar mer olja än t.ex. Kina.
RaderaMan kan leta runt lite i Mazama Sciences Energy Export Databrowser. Då ser man t.ex. att Saudiarabien och Kanada ökat sin oljeexport. Oljeproduktionen i världen ökar fortfarande, om än mycket långsammare än tidigare.
Men Metroid, Danmark räknas väl inte till eurozonen?
SvaraRaderaGrekland har förstås oljeutvinning, av olivolja!
Däremot så är euroländerna bra på att bränna olja.
Nej just ja, de har ju inte Euro(€), det glömde jag.
RaderaHej Flute! Bra att följer upp Jeff Browns Export Land Model. Vi deltog i ASPO-USA:s webinar där Jeff själv presenterade modellen och import/export-följderna när det gäller oljan i april. Jag har även sett Jeff tala o debattera frågan ett flertal tillfällen under ASPO-USA:s årliga energikonferenser, ger alltid ett respektingivande intryck.
SvaraRaderaJeffs presentation finns sammanfattade här och kanske kan vara av intresse:
http://www.peak-oil.se/2012/04/global-oljeexport-forsvinner-bort-del-1.html
http://www.peak-oil.se/2012/05/global-oljeexport-forsvinner-bort-del-2.html
mvh
Johan
FYI -- Energy Export Databrowser finns också på svenska:
SvaraRaderahttp://mazamascience.com/OilExport/index_sv.html