2013-01-15

Varmt 2012 globalt

Klockan 20 svensk tid kom NOAA och NASA med sina sammanställningar av den globala medeltemperaturen förra året.

Enligt NOAA:s mätningar var 2012 det 10:e varmaste året sedan mätningarna började. Enligt NASA var 2012 det 9:e varmaste året. Det handlar om oberoende mätningar, därav de något olika resultaten, som dock pekar i samma riktning.

Enligt NOAA var 2012 det 36:e året i rad med en medeltemperatur över 1900-talets genomsnitt. Det enda året på 1900-talet som var varmare än 2012 var 1998. En trolig orsak till att 2012 var svalare än 2000-talets genomsnitt är att 2012 präglades av La Niña-förhållanden. 2012 var det varmaste La Niña-år som uppmätts.

Större delen av Jorden hade högre temperatur än "normalt", medan vissa områden fick lägre temperatur, t.ex. Alaska, Centralasien och Sydatlanten.

Havsisen i Arktis smälte som bekant till rekordliten storlek, medan havsisen i Antarktis hade ovanligt stor utbredning. Eftersom havsisen i Antarktis är mycket mindre än den i Arktis blev ändå totalsumman av havsisens utbredning rekordliten.

2012 utmärktes också av en mängd extrema väderhändelser, vilket ligger helt i linje med vad man kan förvänta sig vid global uppvärmning. Några exempel:
  • Större delen av USA drabbades av kraftig torka.
  • I Storbritannien präglades årets första tre månader av kraftig torka, medan resten av året istället blev ovanligt blött. Totalt sett var 2012 det näst mest nederbördsrika året i Storbritannien sedan mätningarnas början.
  • I Ryssland var det den näst varmaste sommaren någonsin (varmast var 2010).
  • Pakistan drabbades av översvämningar i september, dock inte lika kraftiga som häromåret.
  • Stora delar av Västafrika och Sahelområdet drabbades av översvämningar från juli till september.
  • Nordöstra Brasilien drabbades av den värsta torkan på 50 år.
  • Indien hade den lägsta nederbörden i perioden innan monsunen sedan 1901.
NASA påpekar att man måste se på den längre trenden. Visserligen var 2012 svalare än de senaste åren, men 2000-talet som helhet var varmare än 1990-talet, som i sin tur var varmare än 1980-talet, o.s.v.

Vi måste som jag skrivit förut förhålla oss till klimatförändringarna som ett predikament. Mänskligheten har redan bränt upp såpass mycket fossila bränslen att en global uppvärmning är oundviklig, även om man kan ha delade meningar om hur stor den blir. Att vi skulle sluta med större delen av förbränningen av fossila bränslen inom de närmsta åren är osannolikt, även om vi inom ungefär ett årtionde ser ut att nå en topp för att därefter minska förbrukningen. Vi måste därför vara beredda på ett förändrat klimat framöver samt fler extrema väderhändelser och bygga samhället därefter. Särskilt jordbruket behöver göras mer robust vad gäller klimatförändringarnas effekter.

Det blir som jag påpekat förut allt svårare för förnekardrevet, vars viktigaste svenska häckningsplats är The Climate Scam, att förneka klimatförändringarna och att de skulle ha något samband med den ökade koldioxidhalten i atmosfären. Istället ägnar sig The Climate Scam åt långa artiklar som babblar om något perifert ämne, troligen för att försöka avleda uppmärksamheten. Det var länge sedan jag såg någon riktig förnekarartikel där.

14 kommentarer:

  1. Tack för att du tipsade om sidan The Climate Scam! Mycket läsvärt där som bekräftar min inställning att det till största delen är solen som påverkar klimatet.

    Visst måste vi som du säger vara förberedda på ett eventuellt ändrat klimat, men att skylla alla förändringar på människans utsläpp av koldioxid förefaller enkelspårigt och naivt.

    Högre koldioxidhalt ökar tillväxten i våra skogar, vilket är bra för såväl skogsägare som hela landet eftersom skogsindustrin är Sveriges största nettoexportör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer värder är en följdeffekt av klimatförändringarna. Mer stormar t. ex. Med högre temperatur får vi också andra eller fler skadeinsekter. Vissa trädslag kommer gynnas och andra missgynnas. Vi måste alltså börja förhålla oss till predikamentet.

      Radera
    2. Håller med, fler stormar och skadeinsekter är potentiella hot mot skogen. Även torka och skogsbränder om det skulle bli för varmt.

      Radera
    3. Kära skogsägare! Tänk att vara så trångsynt och enbart göra ett litet utsnitt av konsekvenserna av klimatförändringarna och då hoppas på ökad tillväxt i skogen. Mitt råd till dig: avverka skogen innan den blåser ned, sköljs bort eller äts upp av insekter. Och fortsätt bejaka förnekarna!
      Själv menar jag som Flute att vi tvingas vare sig vi vill eller inte att förhålla oss till predikamentet = klimatförändringar och sluta tro på under. Människan har med sina utsläpp de senaste 100 åren satt igång förändringarna i kombination med naturliga orsaker. Om människans skuld till detta är 40% 50% eller mer är ointressant. Ingen kommer nånsin att kunna tä reda på detta, då klimatet är ett komplext system. I ett komplext system kan ingen klarlägga orsakssambanden! I ett sådan läge tillämpas försiktighetsprincipen vilket innebär att vi omedelbart upphör med utsläppen från förbränning av fossilt bränsle. Effekterna av mänskliga utsläpp av CO2 påverkar oss i 100 år, så det värsta konsekvenserna av mänskliga utsläpp de senaste 50 åren för bl a skogsnäringen väntar!

      Radera
    4. Skogsägaren, forskarna har redan uteslutit solen från att vara någon stor faktor. Faktum är att den uppvärmning som redan har skett och är statistiskt säkerställd mycket väl motsvarar den uppvärmning man får när man ökar mängden koldioxid i atmosfären med den mängd vi gjort.

      Varje dag nu förbränns 85 miljoner fat olja i världen, vilket är 13 miljarder liter. Hittills har vi förbrännt åtminstone 1 biljon fat, 159 biljoner liter olja. Fundera på om det verkligen är naivt att tro att det skulle ha någon effekt? Är det inte istället naivt att tro att det skule vara helt utan effekt?

      Lägg därtill förbränningen av kol, naturgas och skog och mängden koldioxid vi skickat upp blir ofantlig.

      Solens påverkan på uppvärmningen är ytterst liten i jämförelse med människans påverkan.

      Radera
    5. Förståsigpåare2013-03-06 15:36

      Jo, fast det gör ju en enorm skillnad om man bakar in en massa positiva feedbackeffekter eller ej. Att CO2 är en (tämligen svag) växthusgas är en självklarhet och att metan och freaoner är starka sådana likaså.

      Men de allra flesta modeller bakar in en massa feedbackeffekter som även om de helt säkert finns är nästan bisarrt omöjliga att förstå. Än så länge har den simplistiska CO2-modellen visat sig förutsäga temperaturökningen alldeles utmärkt - och då pratar vi knappast katastrofala ökningar.

      Radera
  2. Tack Flute!

    Bra att få en sådan här sammanställning. Gammalmedia klarar för det mesta bara en liten del åt gången.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  3. Jag tycker inte att det framhålls tydligt I debatten att orsaken till miljöförstöring och i förlängningen klimatförändring, är vårt konsumtionssamhälle. Jag vill med säkerhet påstå att vår hysteriska konsumtion är roten till dagens situation och, som alla med lite förstånd vet, absolut inte är hållbart och att vi med råge har passerat anständighetens gräns vad gäller vår egoism att suga ur vårt jordklot utan tanke på kommande generationer. Jag skäms. Nu går vår vakthållning om välfärden hand i hand med en fruktansvärd miljöförstöring utan att debatten handlar om det viktiga att vårt levnadssätt är det som uländernas befolkning eftersträvar .Detta håller inte. Hur löser vi det?

    SvaraRadera
  4. Kjell klimatförändringen äger redan rum och är besvärligare att hantera än varje enskild typ av annan miljöförstöring. Vi kunde ganska lätt och snabbt minska freonerna, bly i bensin och kväveoxider men klimatförändringarna är helt annorlunda.

    Det går att något styra om konsumtion av prylar till kultur och fossilt till flödande med egna åtgärder. Vad gör du?

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  5. Klimatförändringar är inget specifikt för vår tid utan har pågått genom alla tider men miljöförstöringen genomfört av människan har aldrig någonsin varit större än nu. Jag har stigit av konsumtionshysterin och lever enkelt . Ingen utlandssemester på 5 år, inget julklappsköp på flera år, bilen står stilla flera dagar i veckan, vad gör du.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försöker stödja företag som minskar energislöseri och ser det som viktigaste insatsen. Odlar en del grönsaker, frukt och bär, mest för kvalitet och trivsel, men också som en förberedelse om svåra störningar kommer. Eldar med egen ved för ca 50% av värmebehovet, kan öka till 100% vid kris. Har tidigare tilläggsisolerat huset.

      Köper julklappar och andra presenter. Kör bil och åker taxi vid behov, men inte varje dag. Huvudsaklig kommunikation sker elektroniskt. Datorer och mobil nyttjas nära nog varje dag under åren. Har ofta kontakt med 7 månaders barnbarn via dator, men trevligare direkt när det går fast det kräver lite längre resor.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Nanotec,

      hur mycket ström tror du alla miljarder mobiler, datorer och servrar som är kopplade till internet drar och vilken kraftkälla är vanligast för att tillhandahålla ström till dem?
      (tips: det är INTE försumbart).

      Det finns inga kraftslag inom "förnybart" som kan ersätta kol, kärnkraft och olja idag. Tyskarna inser det och har ökat kolkraften många ggr om. Ett av de största kolkraftverken i Europa har nyligen byggts och invigts i Tyskland. Har man fått höra det i svenska media? Knappast, det skulle störa bilden av den falska "omställningen". Förnyelsebart är mest symboliskt - en feelgood grej för en lättlurad medelklass och lättförtjänta pengar för samvetslösa snake-oil salesmen. I Sverige är elproduktionen helt fossilfri (nästan) och ger ett elöverskott. Ändå ska vi bygga dessa kapitalförstörande väderkvarnar som t.o.m KVAs energiutskott har kallat "obegripligt".

      De ämnen du frigör vid vedeldning är miljövidriga och per energienhet har denna kraftkälla bland de högsta antalen genererade dödsfallen näst efter kol.

      Sedan alla apokalypskramare: visst sluta konsumera, flytta ut i skogen i en koja men tvinga inte alla andra till detta sektbeteende utan grund. Ni är grundlurade.

      Terratec

      Radera
    3. KVA:s inlägg sågades av Energimyndigheten. Främst eftersom Sverige inte är enda landet på planeten vilket KVA:s resonemang kräver. Sen var ledande skribent från KVA kärnfysiker. Undra på att han förespråkar kärnkraft.

      4:e gen kärnkraft är snordyr, långt dyrare än vindkraft alla kategorier och den kärnkraft vi har mest av i världen idag är bara billig för att den inte byggts ut mer. Bränslet kommer nämligen till stor del från nedmonterade kärnvapen - en sinande källa och bränslepriset är därför på väg upp.

      Radera
    4. Förståsipåare2013-03-06 15:39

      Svammel. Uranbränslet till 99% av världens kärnkraftverk kommer INTE från nedmonterade kärnvapen. Det lämpar sig inte öht som kärnbränsle.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.