Det behöver inte bli en börskrasch, men risken är överhängande. Ta en titt på Stockholmsbörsen från finanskrisens början sommaren 2007 fram till nu.
I början gick det i lite måttlig sicksack neråt, fram till oktober 2008, då det blev vattenfall. Därefter följde några månaders sidledes sicksack fram tills den stora uppgången satte igång i mars 2009, vilket gav en uppgång på runt 80%! Förrförra veckan bröts uppgången med den kraftigaste nedgångsveckan sedan slutet av 2008. För den som trodde allt var grönt igen i början av förra veckan efter EU:s "räddningspaket" har vi idag verkligen fått bekräftat att det inte är det. New York-börsens S&P500-index sjönk nästan 4 procent idag, vilket är den största nedgången på tretton månader. Stockholmsbörsen gav också en rejäl säljsignal då 21-dagars glidande medelvärde korsade 55-dagars.
Notera också den ökade volatiliteten, med genomsnittligt mycket längre dagsstaplar från och med mitten av april. Risken att börsen slår igenom förra måndagens botten (929) är överhängande, och gör den det lär botten från februari i år (920) också ryka. Därifrån är det fritt fall som gäller ett tag. Winning Trading brukar ha bra koll på var nästa stöd kan tänkas finnas.
Frågan är nu hur djupt börsen kommer att gå ner. Låt oss vara optimister och anta att det "bara" blir en korrigering av uppgången från 593 (mars 2009) till 1077 (april 2010). Korrigeringar har en tendens att hamna nära vissa Fibonacci-procenttal. Med tanke på att uppgången var så kraftig kan vi anta att nedrekylen också blir kraftig. 61,8% rekyl (av uppgångens totalt 484 punkter) tar oss till 778 (en nedgång på 28% från toppen), vilket är ungefär nivån från maj 2009. Så mycket blir det troligen minst. Många stora placerare verkar ha nerverna utanpå just nu, vilket kan göra att rörelserna blir snabba.
Winning Trading påpekar att det amerikanska volatilitetsindexet VIX åter är uppe på paniknivåer över 40.
Samtidigt stödköptes det troligen euro idag av centralbankerna från klockan 19 svensk tid, vilket gav stora valutarörelser, se Musik @ Centrifugens diagram. Effekterna av stödköp av valutor brukar aldrig hålla i sig särskilt länge. Lär sig centralbankerna aldrig av alla misslyckade stödköp genom historien? Varför fortsätter de att kasta pengar i sjön?
All turbulens gör att många spekulanter och investerare ser sig tvingade att gå ur en massa positioner. I vissa fall kan det också handla om tvångslösta positioner. Jag gissar att vi kommer att få se ett antal hedgefonder gå under den närmsta tiden, vilket brukar ske när det sker plötsliga "oväntade" eller "ologiska" stora rörelser på finansmarknaderna.
Nu sker som jag sade igår en flykt till säkerhet. Pimcos Bill Gross påpekar också att det sker en minskning av belåningen hos t.ex. hedgefonder för att bevara kapitalet. Allt leder till att det säljs av både det ena och det andra. Även råvaror såsom olja och guld drabbas. Men "säkra" statsobligationer, t.ex. svenska, tyska eller amerikanska, går bra när investerarna flyr till dem.
P.S. Själv ligger jag kort Stockholmsbörsen och har gjort det sedan strax före stängningen onsdag förra veckan, då jag bedömde att euforin över EU:s räddningspaket borde ha gått över och vi borde fortsätta nedgången. Som vanligt gick jag in lite för tidigt (tänk att jag aldrig lär mig) men jag har för en gångs skull gjort en riktigt bra affär.
Hur vet man vilka glidande medelvärden man skall använda? Varför just 21/55?
SvaraRaderaDet har blivit en konvention att titta på 5, 20, 50 och 200 dagars glidande medelvärden. Det viktiga är bara att man väljer siffror som ligger lagom långt ifrån varandra - du skulle kunna titta på 30 och 75 istället.
SvaraRaderaJag använder numera 21 och 55, eftersom de är de Fibonaccital som ligger närmast 20 och 50. Min fullständiga lista blir då 5, 21, 55 och 233.
Vågar du ligga kvar i dina björnar över helgen?
SvaraRaderaSjälv lite vilrådig och lagt in en stoploss på halva antalet.
Björn
Björn:
SvaraRaderaJag sitter kvar, men det beror ju på vilken nivå man köpt på. Jag köpte ju vid OMXS30 runt 1010. Idag slutade vi på 954. Även om det mot förmodan går upp 5,5% omedelbart i öppningen på måndag gör jag ingen förlust utan bara plus minus noll. Men en så stor plötslig uppgång känns väldigt osannolik - idag orkade vi med 2% upp från botten. Går det upp gör jag bara lite mindre vinst.
Men var och en måste avgöra efter var man har gått in och hur stor förlust man tål. Läs alltid på ordentligt innan du börjar sätta pengar på annat än bankkonto.
Jag ska också tillägga att jag bara "spelar på börsen" med runt 20% av mina totala sparpengar. Eftersom jag är notoriskt dålig på att pricka in toppar och bottnar vågar jag inte riskera för mycket. Better safe than sorry!
Vaknar dögrävare bara till liv när börsen går ner, eller?
SvaraRaderaDu är en tragisk figur Flöjten!
Anonym 2010-05-21 20.27:
SvaraRaderaDet var ju tragiskt att du läser min blogg, då!
Jag ska inte berätta mer om vilka affärer/investeringar jag gör, då det tydligen skapar avundsjuka!
Som i det här fallet när man ska se trendriktning eller trendbrott under en längre tid är det ju bättre med glidande medelvärden 55-120-200 o markera dom med olika färger.
SvaraRaderaFlute: Du får tänka på att det är en bråkdel som är avundsjuka.
SvaraRaderaSkit i dom!
Du har en kanonblogg som jag följer dagligen, du gör ett fantastiskt jobb!
Det är inte du som är tragisk, det är de anonyma fegisar som förmodligen förlorar pengar och tycker illa om de som vet vad de håller på med.
SvaraRaderaIntressant att se hur väl MA-233 fungerade i fredags.
Du skriver bra och påläst, låt dig inte påverkas av AA (Anonmyma Amatörer).
Tjena Flute,
SvaraRaderaKons här!
Härligt att det gått så bra med kortningen. Det är jättekul när du skriver om dina affärer här på bloggen, fortsätt med det trots den enstaka anonyma kommentaren som kommer då och då! Det är bra att du förutsättningslöst kan hoppa på säljtågen trots tidigare bländande lättnadsrallyn.
Själv tror jag vi kanske får lite uppgång igen i veckan. Lyssnade precis på Richard Suttmeier på senaste S&A Investor Radio, som satsade på att flash-crash low 1050-60 på SNP skulle hålla och vi har nu fått ett dubbeltest antar jag?! Sedan mer nergång i H2!
Själv missade jag detta säljtåg och håller mest på med solstols-strategin belånade lågriskhedgefonder ( Brummer multistrat, Stella AM ). Med det uppkomna läget kanske jag ska aktivera mig och pröva lyckan med en och annan köpt eller såld termin på egen hand.
Kons
Ursäkta, nu hänger man inte riktigt med i svängarna.
SvaraRaderaSkall man vara avundsjuk på en baissare som offentligt ropat "vargen kommer" i 18 månader (och därmed missat en uppgång på 50-75%)för att därefter klädsamt självkritiskt lägga sig lågt - tills nu då börsen darrar och visar svaghet?
Med pukor och flöjtar återinträder baissaren på den offentliga scenen och på nytt proklamerar jordens undergång och går "all-in" i sälj och försvarar betten med att ingenting lär kunna bli förlorat såvida inte börsen går upp med 5- 6% direkt på måndag morgon;). Finns det inget som heter missade vinsthemtagningar eller uteblivna vinster i din värld? I min värld är det precis lika surt som förluster.
Tack å hej - leverpastej
Hur går jag kort på Stockholmsbörsen? Tänkte att det var dags att sätta slantarna i rullning igen. Jag såg något OMX30 double short etf hos Avanza, är det sånt du menar? Vart bör man lägga en stopp loss?
SvaraRaderaGick ur min korta position mot OMX strax efter börsens öppning idag.
SvaraRaderaVi ser nämligen ut att få en kraftigare upprekyl. Kolla in Winning Trading för att få fortsatt vägledning.
"Jag använder numera 21 och 55, eftersom de är de Fibonaccital som ligger närmast 20 och 50. Min fullständiga lista blir då 5, 21, 55 och 233."
SvaraRadera8-O
Häxkonst eller grundat på backtesting?
Anonym 2010-05-28 21.55:
SvaraRaderaHäxkonster, självklart ;-)
Nej, det grundas bara på att många investerare världen över väljer att titta på just Fibonacci-medelvärdena. Därmed blir signalerna självuppfyllande. Men det gäller även t.ex. 5, 20, 50 och 200 dagars medelvärden, som också är mycket använda p.g.a. mänsklighetens fixering vid jämna femtal och tiotal.