2012-02-09

Grekland har kommit överens - låt kaoset börja!

Dagens nyhet var att den grekiska regering enats om ett nedskärningspaket som tillfredsställer kraven från utsugarna trojkan EU, ECB och IMF. Därmed hoppas tror man att det snart ska kunna betalas ut nya nödlån på 130 145 miljarder euro till EU:s banker grekiska staten.

Först måste dock ett antal ytterligare steg övervinnas. Ikväll håller EU:s finansministrar (med Greklands Venizelos som hedersgäst) ett möte om det grekiska stödpaketet, men eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker verkar tveksam och säger att "det finns många detaljer att diskutera" och att "Jag tror inte att vi kommer att komma fram till ett slutligt beslut i dag, men det är ingen katastrof".

Tyske finansministern Wolfgang Schäuble säger att det är en "öppen fråga" om det grekiska åtstramningspaketet "kommer att räcka för att landet ska nå målet om att reducera statsskulden till 120 procent av BNP till 2020". Jag anser inte att det är en öppen fråga, utan att det är en omöjlighet. Jag har visat flera gånger att Greklands statsskuld bara ökat sedan de började hamna i klorna på sina "räddare", medan BNP sjunkit.

Schäuble säger idag även att Grekland ännu inte uppfyller villkoren och att avtalet inte blir klart för underskrift ikväll. Han påpekar också att Grekland ännu inte har gjort saker de lovade i samband med det första räddningspaketet.

IMF säger att de kräver faktiska åtgärder i Grekland innan det blir aktuellt med fler låneutbetalningar.

Jag gissar att både EU-politikerna och IMF är hjärtligt trötta på långbänken i Greklandsfrågan och det ökar sannolikheten för att man till slut säger nej.

Dessutom ska Greklands parlament rösta om åtstramningspaketet - en omröstning där ett ja inte ska tas för givet. Vi ser också redan sprickor i den enade grekiska politiska fasaden - idag meddelade vice arbetslivsminister Yannis Koutsoukos att han avgår i protest mot åtstramningspaketet. George Karatzaferis, ledare för ortodoxa smygfascistiska partiet Laos, reserverar sig också mot delar av överenskommelsen. Återstår att se hur många av parlamentsledamöterna som röstar mot sina respektive partipiskor för att därmed kunna framstå som om de står på folkets sida och vinna förtroende till vårens nyval.

Nästa nödlånepaket är också en förutsättning för att Grekland ska kunna fullfölja uppgörelsen med de privata långivarna om skuldnedskrivning. Idag sägs också att grunddragen i uppgörelsen med de privata långivarna är klara, men det betyder ingenting särskilt - vi har hört liknande saker länge.

Greklands ekonomi är i fritt fall - statens skatteintäkter faller troligen snabbare än åtstramningspaketen minskar utgifterna. Momsintäkterna har fallit med 18,7 procent på ett år och de totala skatteintäkterna har fallit med 7 procent. Det beror inte på ineffektiv skatteindrivning, utan snarare på alla företag som upphört eller dragit ner. I november låg den officiella arbetslöshetssiffran på 21 procent och den har knappast minskat sedan dess.

Ilskan kokar hos folket och en tvådagars generalstrejk har utlysts till fredag och lördag. Fackföreningen ADEDY:s ledare säger att man är på väg mot ett folkligt uppror. Bara denna generalstrejk kan enligt min överslagsberäkning kosta Grekland cirka 0,5 procent av årlig BNP. Det lär också bli våldsamma demonstrationer.

I det grekiska sparpaketet ingår också (hör och häpna) nedskärningar av militären, vilket tillsammans med våldsamma upplopp riskerar att leda till en militärkupp. I juni förra året spekulerade jag i en tänkbar tidslinje för Grekland. Självklart blev det inte som jag spekulerat, utan saker har dragit ut på tiden. Landet har dock bytt regering och nyval är på gång under våren, så flera av mina grundgissningar finns med. Statsbankrutten är troligen inte långt borta. Kaotiska upplopp lär vi få se med början imorgon. Militärkuppen känns därmed inte särskilt avlägsen.

Läs även bloggrannarna Musik @ Centrifugen och Cornucopia.

6 kommentarer:

  1. Märklig känsla att skåda denna dödsdans i ultrarapid.

    Det är grekerna själva som borde säga nej. Göra en Island samt återinföra sin gamla valuta. Turisterna kommer välla in. Sedan kan de göra sig till skatteparadis och shippingparadis (typ Liberia) så får de kapitalinflöde också.
    /Morfar

    SvaraRadera
  2. Ja, jag vet inte så mycket om den politiska situationen i Grekland, men det känns ju som om en militärkupp där juntan avskriver statsskulden och alla skulder i Euro och inför Neo-Drachma skulle applåderas av befolkningen. "Hellre en inhemsk junta än en lång plågsam åderlåtning under IMF-juntan", typ. Enligt grannbloggen Cornucopia är ju inte den Grekiska militären nån "pushover" heller, så vad ska EU göra? Man kan ju knappast ta nån ö i pant.

    SvaraRadera
  3. Militära ledningen byttes ut för ett antal månader sedan, strax före Papandreos avgång.
    Annars väl hållet Flute.
    Nils

    SvaraRadera
  4. Jag tycket de stämningar som piskas upp mot främst Tyskland är otäcka.

    Grekerna är helt eniga med dig att trojkan är "utsugare". De grekiska politikerna pratar och går med på en massa, men i slutändanhänder ingenting...

    Det finns ingen väg som är smärtfri ut från detta, men någon/några måste betala. Hur skall man dela på notan på ett "rättvist" sätt? Hursomhelst så leder inte hat framåt på något sätt oavsett hur man går vidare.

    /Fredrik

    SvaraRadera
  5. http://www.zerohedge.com/news/schaeuble-blesses-gaspar-german-finmin-promises-rescue-portugalet
    - dynamit på zero hedge.
    Nils

    SvaraRadera
  6. A) Nedåtgående ekonomisk spiral fortsätter med hårda lånevilkor från EU, ECB och IMF. Låter inte bra alls.

    B) Grekland gör "konkurs", lämnar euron och förlorar tillgång till kapitalmarknaderna. Hyperinflation runt hörnet. Låter inte bra alls.

    C) Militärkupp. Låter inte bra alls.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.