Vi har hört det förut - att just denna vecka skulle vara en ödesvecka för skuldkrisens epicentrum Grekland. För varje gång det sägs har dock läget blivit ännu lite värre.
Än så länge finns ingen uppgörelse med "trojkan" (ECB, euroländerna och IMF) och nu brinner det i knutarna för grekiska statens pengar ser ut att vara slut nu på fredag. Det blir dock ingen omedelbar statsbankrutt eftersom nästa omgång förfallande obligationer kommer först 20 mars. Ebb i grekiska statskassan innebär dock att stora delar av grekiska statsapparaten isåfall måste stängas ner. Det kan bli svåröverskådliga konsekvenser lokalt i Grekland och de internationella finansmarknaderna lär inte tycka om det hela.
Greklands finansminister Venizelos sade i lördags att en uppgörelse måste vara klar igår kväll, men som vi vet idag blev det inget. Det är svårt att få Greklands brokiga samlingsregering att enas. Nu väntar vi bara på att den ende partilöse, premiärminister Papademos, ska avgå i protest. Orsaken att partierna är så ovilliga att komma till en uppgörelse är troligen att alla vill kapa åt sig så många röster som möjligt i valet i april.
Det hela börjar nu bli så spännande att brittiska Telegraph lagt upp en sida med realtidsuppdatering om senaste händelserna.
Läget i Grekland blir knappast bättre av den storstrejk som planeras till imorgon. Gapet mellan politiker och befolkning har väl aldrig varit så stort i ett EU-land.
Jag upprepar min varning för att resa till Grekland i dagsläget. Vem vet hur det kommer att bli för alla turister som blir strandade där. Bara risken för att inte kunna komma hem på grund av alla strejker borde avskräcka folk. De resenärer som nyligen blev strandade i Spanien på grund av Spanairs konkurs kunde åtminstone köpa biljetter med andra flygbolag, men hur det kommer att se ut i Grekland efter statsbankrutten vet ingen. Det kan även vara nog så surt att ha en semesterresa bokad och betald och sedan tvingas ställa in den. Bättre att välja ett mer stabilt resmål om man vill komma söderut. Grekland finns dock ännu inte på Utrikesdepartementets lista över länder där de avråder från resa, men kommer troligen att hamna där innan sommaren om inget mirakulöst inträffar.
Jag hämtade senaste siffrorna från Eurostat (fram till tredje kvartalet 2011), där man kan se hur Greklands statsskuld och BNP utvecklats de senaste åren. Som synes går de helt fel - statsskulden stiger medan BNP sjunker.
Sista kvartalets siffror från Eurostat får vi vänta på en dryg vecka till, men de lär inte vara särskilt mycket muntrare.
Nästa krisland på listan är Portugal och där ser statsskuld och BNP ut så här:
Som synes är trenden med ökande statsskuld inte något nytt i Portugal, även om ökningstakten accelererat. Grundproblemet som syns i diagrammet är att BNP-tillväxten avstannade 2008 (men inte skuldtillväxten) och därefter har kurvorna gått ihop och korsat varandra. Redan 2008 skulle Portugal alltså ha gjort något åt saken och minskat statens utgifter, men istället hoppades man att den finanskris som var då skulle gå över relativt snabbt. Så blev det inte, utan landet har istället hamnat i en ond spiral som riskerar att sluta i ett Greklandsscenario.
Nästa land på listan är Irland, där diagrammet ser ut så här:
Skenande statsskuld efter räddningen av bankerna och sjunkande BNP i den spruckna fastighetsbubblans spår har snabbt tagit landet från ett läge med låg statsskuld till ett katastrofläge som ännu inte övertygar om att det skulle gå att vända.
Det är här vi inte vill att Sverige ska hamna! Vi har just nu en förhållandevis låg statsskuld, men en bostadsbubbla som just har sett sin topp tillsammans med en banksektor som är stor i förhållande till vår BNP gör risken stor för felsteg med ödesdigra konsekvenser. Vi kan bara hoppas att våra politiker lärt sig av Irlands fatala misstag och inte gör något liknande. Hör ni mig, Anders Borg med flera?!
När vi ändå håller på kan vi ta en titt på Italien:
Här ser det ännu inte katastrofalt ut, då statsskulden faktiskt sjönk en aning tredje kvartalet 2011 och BNP fortfarande ökade så sakteliga. Lyckas Monti att föra en politik som kan fortsätta att stabilisera denna situation kan det finnas en möjlighet att vända skutan rätt, men det lurar många grynnor på vägen - en paneuropeisk bankkris eller ett plötsligt BNP-fall kan skicka även italienska staten till ett statsfinansiellt skeppsbrott inspirerat av Costa Concordia.
För Spanien kan man också tycka sig se en viss stabilisering:
Även här gäller dock samma riskbild som för Italien, dock med lite annorlunda grundförutsättningar.
Slutligen tittar vi på BIGPIS-ländernas doldis Belgien:
Än så länge lyckas belgarna med att balansera så att statsskuld och BNP växer i ungefär samma takt, men det är en hårfin balansgång som närsomhelst kan stjälpas av även en mild recession. Vi ska inte heller glömma att belgiska staten sitter på en riktigt rutten sak, nämligen storbanken Dexia, som var den första banken att på allvar drabbas av Finanskrisen 2.0 och som kan få allvarliga konsekvenser.
Vi väntar med spänning på vad som ska komma ut ur eurofarsen härnäst.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
13 timmar sedan
Den där bilden över Grekland säger allt.
SvaraRaderaFrågan är fortfarande bara när.
Tiden fram till dess är bara teater.
Och vi skulle hållit oss borta från ESM.
Bra åskådliggörande sammanställning.
Men inget egentligen nytt
Väntar på att någon ska kunna åskådliggöra vad som verkligen pågår bakom kulisserna. Exponera dem som behöver denna teater för att vinna tid och rädda sina egna skinn (och sitt kapital). För att sedan lämna oss andra med notan.
/Grönvita
Det här är varför man återkommer till din site, kanonbra överblick! Ser fram mot din utlovade framtidsprognos för EU/Euroländerna.
SvaraRaderaAntingen har du helt fel - eller så förstår inte resten av världen allvaret i det som händer i Grekland. Börsen ångar på som om allt vore guld och gröna skogar, tidningarna har förstås en och annan artikel, men inga domedagsrubriker, framförallt inte kvällstidningarna. Mina alternativa förslag till rubriker för Expressen i morgon är:
SvaraRadera1. Melodifestivalchocken - Timotej bytte schampoo
2. Eurochocken - Grekland bytte till Drachmer
MVH
Donald McRonald
Tack för utmärkt översikt.
SvaraRaderaFrågan är bara när marknadens i nuläget enorma riskaptit ska släppa. Efter uppgångarna i januari måste börserna vara i ett unikt blankningsläge. Vecka efter vecka har index tryckts upp med det en halmstrået efter det andra. Jag (och många andra betydligt mer insatta) har inte kunnat se några betydande indikatorer på att situationen för att den globala (inte minst europeiska) ekonomin skulle ha vänt. Snarare har det fortsatt att trilla fram negativ statistik - som marknaderna fullkomligt ignorerat.
Det känns som det är läge för en kort position på ngt index. Men man vet aldrig med marknaden, just nu verkar inga negativa nyheter bita. Brände mig själv förra veckan, även tungviktare som Tom Demark och Joe Granville trodde att S&P skulle peaka i slutet av januari. Var Försiktig om du ska gå kort och välj inte för stor hävstång.
RaderaUtmärkt analys, Flute!
SvaraRaderaGrekland har ett utmärkt utpressningsläge. Ge oss de pengar vi behöver annars går vi i konken och ruinerar det tyska och franska bankkapitalet! Med en sådan stark hand tror jag att grekerna kan vara ganska trygga. Man kan självklart också välja att slå vantarna i bordet och börja om från scratch. Utan Euro och med en egen för oss billig valuta kommer Grekland att dra till sig massor av turister från utlandet. Då blir Grekland återigen vad det var för 20 år sedan. Ett trevligt land där allt inte kostar skjortan.
Bra inlägg, saknar dock en bild på Sveriges situation för att kunna sätta saker i perspektiv. /e
SvaraRaderaUnderbart inlägg. Du är min absoluta favoritbloggare.
SvaraRaderaGrekland behöver en försäkran om att de sparåtgärder som krävs för att landet ska beviljas ett andra stödpaket verkligen kommer att leda landet ut ur dess nuvarande finanskris.
SvaraRaderaDet sade enligt Bloomberg News det grekiska Laospartiets ledare Giorgos Karatzaferis vid ett TV- framträdande på tisdagkvällen.
HaHaHa, Greklands partiledare vill ha en försäkran från omvärlden...
Med sådana ledare är det inte undra på att landet går under.