Konflikten mellan i första hand tyska regeringen och Europeiska Centralbanken, ECB, har pågått under flera veckor [...] Tyskland har krävt att de som lånat ut pengar till grekiska staten ska tvingas skriva ner lånen kraftigt. Men Europeiska Centralbanken har sagt stenhårt nej och varnat för att det skulle leda till finansiell kollaps i hela eurozonen.Men alla tecken tyder på att det blir någon form av omstrukturering och att det kommer att drabba bankerna. Moody's hotar nu att nedgradera tre franska bankers kreditbetyg, då de lånat ut för mycket till Grekland. Det gäller bankjättarna BNP Paribas, Société Générale och Crédit Agricole. Inga tyska banker har ännu varnats, vilket kan ge en aning om orsaken till att tyskarna så aktivt förespråkar att bankerna ska vara med och betala. Tyska banker har visserligen också varit med och lånat ut till Grekland, men tydligen inte lika besinningslöst.
- Jag är emot varje framtvingad omstrukturering, sade ECB:s föreslagne nye chef Mario Draghi i EU-parlamentet timmarna före ministermötet.
Enligt Forbes 2000 är BNP Paribas världens största bank vad gäller tillgångarnas storlek, med nästan 3 biljoner dollar. Crédit Agricole är nummer fyra med 2,2 biljoner och Société Générale är nummer tretton med nästan 1,5 biljoner dollar. Sade någon "too big to fail"? Drabbas dessa banker kan vi vara säkra på att det orsakar ringar på vattnet som även slår mot övriga banker. Bara det att de varnas lär skapa stor osäkerhet i hela banksektorn.
Jonas Sjöstedt, en av få svenska politiker som verkligen förstår skuldkrisen, skriver så här om Grekland.
Svårigheten att komma överens inom EU har också en annan politisk grund. Alla inser att Grekland inte kommer att klara att betala sina skulder. Frågan är när och hur en nedskrivning av skulderna ska göras.Låt mig komma med en idé om hur en framtida tidslinje för Grekland kan se ut.
- Juni 2011 - efter en långbänk i parlamentet lyckas man inte få ihop ett tillräckligt bra åtstramningspaket.
- Juli 2011 - IMF och EU meddelar att man inte kommer att göra fler låneutbetalningar till Grekland, då de inte uppfyllt villkoren. Statsbankrutten är ett faktum, men man behåller trots det euron och EU och ECB tummar ännu mer på sina regler för att det hela ska fungera hjälpligt.
- Augusti 2011 - Pasok-regeringen tvingas avgå i det kaos som vidtar och nyval utlyses.
- Oktober 2011 - efter nyvalet återkommer Nea Demokratia till makten och försöker med fagra löften vinna folkets välvilja. De har full uppbackning av övriga EU-länder för att försöka återskapa något slags ordning i landet, detta trots att övriga EU-länder har fullt upp med att försöka få koll på alla dominoeffekter av Greklands statsbankrutt.
- Mars 2012 - efter fem månader av ekonomiskt sammanbrott och kravaller har den grekiska militären fått nog och tar makten i en kupp. Övriga EU reagerar med att utesluta landet ur unionen (och euron) men det struntar den nya regimen i. Egentligen tycker EU-ledarna att det är ganska skönt att bli av med Grekland, men ingen säger förstås det officiellt. Retoriken handlar om militärjuntans hemska brott mot de mänskliga rättigheterna, men inget annat land ingriper.
Apropå detta kom idag SCB med en undersökning som visar att svenskarnas stöd för euron sjunkit till rekordlåg nivå. Endast 24 procent skulle rösta ja. Jonas Sjöstedt säger att "Frågan om euroanslutning är politiskt död i Sverige för överskådlig tid", vilket jag gissade redan i januari förra året.
Men denna debatt om införandet av euron i Sverige kommer med största säkerhet att vara stendöd inom något år. Och begravd två meter under jorden. [...] Tror ni mig inte? Vi får väl se hur många som förespråkar svensk euroanslutning år 2012.Fast kanske kan vi fortfarande hitta några envetna folkpartister som fortfarande förespråkar svenskt euroanslutning.
Apropå Jonas Sjöstedt, så kan jag rekommendera en skrift han sammanställt om Finanskrisen och eurokrisen. Om man bara filtrerar bort den vänsterpartistiska retoriken så har denna skrift bra förklaringar till vad som har hänt. Lite axplock.
I ett antal länder, inte minst i USA där krisen började, är bankernas och finansbolagens oansvariga utlåning och spekulation en huvudförklaring till krisen. Bankerna har spekulerat i osäkra tillgångar. Olika fantasifulla finansiella produkter har skapats och sålts vidare. Detta underblåstes av att finanssektorn avreglerades. Istället för politiskt ansvar har en övertro på att marknaden ska sköta och reglera sig själv dominerat bland politikerna. Priserna på fastigheter har drivits upp. Inkomstklyftor och vinster har ökat. Många människor har tagit lån som de egentligen inte har råd med. En bubbla blåstes upp och så länge det gick bra ville många vara med och dela på de stigande värdena. När bubblan sprack stod många husägare med lån som var större än värdet på husen medan bankerna inte kunde få tillbaks sina pengar och gjorde stora förluster. Samtidigt blev många arbetslösa eller fick minskade inkomster.Detta sista är viktigt att komma ihåg även för alla svenska politiker, särskilt den dag bankkrisen slår till på allvar här.
[...]
Bakom denna utveckling finns också mer grundläggande ekonomiska obalanser. USA har länge haft ett stort underskott i utrikeshandeln. Detsamma gäller flera av de euroländer som nu drabbas hårdast av krisen. De har helt enkelt svårt att konkurrera på världsmarknaden. Så länge tillväxten var hög, pådriven av stigande fastighetspriser, inhemsk konsumtion och
spekulation, så syntes inte dessa svagheter lika tydligt.
[...]
Helt klart är dock att hög statsskuld hotar ett lands välfärd och gör det till ett enklare byte för spekulanter. Höga skulder gör att det till sist blir långivarna, inte de demokratiskt valda politikerna, som kan diktera villkoren för politiken.
Tillägg: Nu blir det visst redan regeringskris i Grekland.
Det finns många greker som var med under militärdiktaturen. Jag är skeptisk till det scenariot. Men man vet aldrig...
SvaraRadera“The U.S. dollar is an ‘I owe you nothing’ and the euro is a ‘Who owes you nothing?’”
SvaraRaderaSenario:
SvaraRadera1) EMU-länderna kan inte komma överens om vem som skall betala.
2) Grekland får inga fler lån.
3) Grekland ställer in betalningarna.
4) Grekland inför ny valuta.
5) Franska och andra banker går i konkurs, total finanskris och alla länder överger Euron.
Jonas Sjöstedt är ett mysterium. Ibland har han helt klara och vettiga åsikter. Men han envisas med att vara kommunist. Han skriver "hög statsskuld hotar ett lands välfärd" och exakt en hög statsskuld är det som kommunisterna i Sverige tycker är det bästa för att tillmötesgå diverse särintressen. Kommunisterna brukar ju propagera för att genomföra icke-finansierade reformer, som ska betalas med lånade pengar. Men visst är det uppfriskande med en kommunist som (ibland) har en god omvärldsanalys.
SvaraRaderaSom svar på dina frågor: Grekland har redan fallit. Grekland faller Hårt.
SvaraRaderaNär Sjöstedt dök upp som partiledarkandidat började jag kolla på hans blogg. Helt klart överraskande vettiga inlägg. Även texten om Finans- och eurokrisen har jag läst där. Inte många andra partiledare hade fått ihop den analysen.
SvaraRaderaSjöstedt kan dock inte låta bli att göra politik av analysen. Som vanligt kan inte en Vänsterpartist se statens ansvar, utan allt måste skyllas på privata aktörer och den förhatliga marknadsekonomin. Påtvingad bostadsutlåning till låginkomsttagare (Clinton, Bush), dopade räntor (FED), statligt backade institut (Freddie/Fannie) som köper tillbaka alla dåliga krediter och paketerar om dem. Bailouts. Insättningsgarantier. Ränteavdrag. Välfärd för lånade pengar. Jösses, hela problemet med "oansvarig utlåning" har ju sin grund i det Sjöstedt förespråkar mest - statlig inblandning.
SvaraRaderaAtt sedan kalla finansmarknaderna för avreglerade. Jämfört med Nordkorea kanske, men seriöst, man kan naturligtvis vara för mer eller mindre, men få verksamheter är så reglerade som denna.
Fed är inte statligt.
SvaraRaderaSin grund i statlig inblandning??? Fed och de andra bankerna som belånar allt och alla är inte statliga... Statlig inblandning skulle verkligen behövas! Moderat
SvaraRaderaDet var inte Fed och de andra bankerna som var trigger, det var bolåneinsituten med de statliga Fannie och Freddie i spetsen, som av politiker tvingades låna ut pengar till folk som inte hade råd, till alldeles för låg ränta.
SvaraRaderaHur man kan påstå att den svenska marknaden är oreglerad när riksbanken sätter räntan och staten är helägare till det största bolåneinstitutet och tills alldeles nyligen var största delägare i den största "privata" banken är för mig märkligt. För att göra saken än värre har vi en implicit statsgaranti att staten kommer rädda övriga privata banker vilket håller nere deras lånekostnader och driver kortsiktig spekulation för att vinstmaximera.
Ni som vill förstatliga bankerna, vad tror ni att ni uppnår med det? Vi kommer få samma sörja men med sämre konkurrens. Politiker är knappast någon garanti för att saker ska fungera, titta på förfallet inom skolan, polisen och järnvägarna..
Det är dags att välja väg, antingen får vi reglera marknaden och göra det ordentligt med allt vad det innebär eller också får vi avreglera och låta banker som inte sköter sig falla och införa tvingande lagstiftning så att politikerna tvingas hålla sina fingrar i styr. Den bastardhybrid vi har idag är i varje fall det sämsta av två världar...
Mvh J
Riksbanken sätter inte räntan på bostadslånen. Det är en myt som eldas på av bolånetagare som inte förstått vad deras lån faktiskt innebär.
SvaraRaderaTack för en mycket bra blogg. Väl underbyggda och nyanserade resonemang. Kommer att fortsätta följa bloggen regelbundet. Uppskattar att du tar dig tid att skriva!
SvaraRaderaJo Grekland har verkligen redan fallit och nu tippar den första dominobrickan. Nio månader för att ett militärt undantagstillstånd skall utlösas kan man ju fundera på. Med tanke på att spänningarna är kraftiga och att landet har sålts till EU, lär paniken sprida sig som en löpeld bland folket. Elden kan sprida sig fort när den väl sätter igång mindre än 6 månader är inte omöjligt. Allt beror på vinden nu"sociala medier och mun till mun".
SvaraRaderaJag tror att Grekland faller ganska snart (inom 2 år). Detta av den enkla anledningen att pengarna inte räcker till och att folket är emot fortsatta försämringar/nedskärningar.
SvaraRaderaDvs de saknar de politiska verktygen för att genomföra de förändringar som krävs.
De saknar pengar att betala med.
De saknar stöd i EU som inte har råd att hjälpa Grekland länge till iom stigande råvarupriser samt stagnerade ekonomier.
De enda som kan "rädda" Grekland är IMF, IMF:s villkor är ställda mot regeringen och inte folket. Vid revolutionen som följer av ett försök att tillmötesgå IMF:s krav så kommer alla garantier i det lånet bli värdelösa.
Som jag skrivit tidigare så är det en minoritet i landet som arbetar i privat sektor (som kommer betala kalaset), tror det var runt 33% = 3,7milj.
Statsskulden = 519mdr $
Skatteintäkt från privat sektor (löner) = 62mdr $
Greklands totala skatteintäkter i % av BNP 2006: 31,3% --> ~ 97 mdr $ idag vid bibehållen ratio.
Grekland drar alltså in 97 mdr $ i skatteintäkter och har en skuld på 519 mdr $.
Det ger dem en tolerans på 18,7% vilket ska inkludera hela offentliga förvaltningen + ränta. Ca 600'000 arbetar i offentlig sektor med snittlön på 1371 € / 2056$ per månad = 24'672$ per år. Detta ger en extra utgift på 14,8mdr$ enbart i nettolöner (dvs efter avdragen skatt).
Så enbart korrigerat för nettolöner i offentlig förvaltning så är toleransen nere på 15,8% i ränta.
Som man ser här så är Grekland redan helt beroende på krispaket. http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB10YR:IND
Inte ens under ovanstående förutsättningar vilket ger toleransnivån 15,8% har de en chans att låna upp pengar på marknaden.
Grekland gör bäst i att ställa in betalningarna och börja om skuldfria med en ny valuta. Långivarna får ta hela kreditförlusten som sig bör i en marknadsekonomi.
SvaraRaderaSedan lär Irland, Portugal, Spanien, Italien och Belgien göra samma sak och då går det europeiska banksystemet i konkurs och förhoppningsvis går EMU och EU graven.
Förhoppningsvis blir guld och silver de nya världsvalutorna som all handel görs upp i, då kan inga banker eller politiker påverka värdet, mängden eller räntan.
Detta händer (2011-06-20)
SvaraRadera1. Eftersom regeringspartiet Pasok har 156 parlamentsledamöter och egen majoritet godkänns den nya grekiska regeringen, efter en lång parlamentsdebatt, på onsdag, en dag senare än förväntat.
2. När regeringen fått klartecken att fortsätta ställs de inför nästa problem. Åtstramningspaketet (med omfattande besparingar på 28 miljarder euro under tre år) ska förankras i parlamentet för att blidka långivarna bakom stödprogrammet. Här finns två möjligheter:
- Förhandlingarna i Grekland kärvar, men man kommer till sent avslut och får pengarna till slut (början juli). Detta köper Grekland mer tid men grundproblemet kvarstår och bubblar upp till ytan igen nästa gång det är dags för utbetalning. Under tiden flyttas fokus till andra krishärdar (vilka är mest akuta??), och till Q2 rapporterna och företagens framtidstro och orderingång (snarare än verkliga resultat). En lättnad sprider sig på marknaden.
- Åtstramningspaketet godkänns inte, antingen p g a parlamentets motvilja eller folkliga protester. Detta gör att oron över sakernas tillstånd späs på och ECB och euroländerna kommer med "extraordinära åtgärder", d v s ger pengarna till Grekland ändå - men finansmarknaden är oroad och andra krishärdar och bedömningen av de ekonomiska framtidsutsikterna försämras.
3. "Alla" vet att Grekland inte kan betala tillbaka sina skulder. Jag tror att Greklands oundvikliga fall (skuldnerskrivningarna) kommer snabbare än de flesta tror och får större effekter än vad man anar. Däremot hur slutet ser ut har jag ingen aning om (dras Portugal, Irland m fl också med??)
Det hela påminner lite om kraschen 2008 när "alla" visste att de amerikanska bankerna hade problem, man visste bara inte hur allvarlig kraschen skulle bli. När den väl kom, blev det allvarligare än de flesta trott och folk förlorade ändå massor av pengar...
Det är inget realistiskt scenario eller ”problemlösande”.
SvaraRaderaAtt ställa in betalningarna är helt meningslöst så länge man har ett underliggande budgetunderskott då de fortfarande skulle behöva låna för att nå balans.
Bara för att en massa gnälliga vänstertomtar drar runt på gatorna och skränar innebär det inte att parlamentet inte kan rösta igenom reformer.
Grekland behöver både höja sitt faktiska skatteuttag och drastiskt sänka de offentliga utgifterna. När detta är på plats så skulle en frikoppling från Euron vara möjlig. I praktiken skulle då skulden falla i takt med valutan depreciering. Å andra sidan skulle räntan på dracm/grekpapper vara betydligt högre än euro/grekpapper. Så det är frågan om det är någon mening med det.
Den stora vinsten med egen valuta som flyter är att det kommer att sätta sprätt på Grekland som turistland så det visslar om det. Det är lättare att ta lönesäknnigen via depricering än att sänka lönerna nominellt i euro.