Förutom dagens stora icke-nyhet på bostadsfronten, Riksbankens räntebesked, kom idag också Mäklarstatistik med sin senaste bulletin om bostadspriser, som visar att det endast skett små förändringar av priserna den senaste tiden. Det som är intressant är dock att det verkar ha varit ganska stor aktivitet på den svenska bostadsmarknaden under januari, vilket borde tyda på uppåtpress för priserna.
E24 utropar att nu är det "slut på boprisfesten", men jag har inte sett någon fest. På vilket sätt skulle det vara fest för att bostadspriserna är höga? Eller är det festligt att skuldsätta sig upp över öronen för resten av livet?
Igår kunde vi också läsa att det enligt Hemnet inte funnits så många villor till salu sedan 2008 och att det tar längre tid att få villan såld idag - i snitt fyra månader. Bloggrannen Kvantitativt ser det som en möjlig början på boprisnedgång. Fast det hela motsägs av den höga aktivitet som Mäklarstatistik talar om.
I avdelningen tandlösa försök att förhindra uppkomsten av en bubbla som redan är sprickfärdig noterade jag igår att man tagit fram något slags system med jämförelsepriser för att stävja missbruket av lockpriser. Därmed anses det bli mindre risk att priserna springer iväg under budgivningen. Kanske det, men det är slutpriserna som är mest intressanta oavsett om de tillkommer efter lång eller kort budgivning. Och slutpriset bestäms av vad folk är beredda att betala. Men kanske skonas några lättlurade stackare tack vare jämförelsepriserna från att dras med i en alltför lång budgivningsspiral.
Närmast väntar jag på nästa Småhusbarometer från SCB nu på fredag för att kunna uppdatera diagrammen. Notera att KPI-inflationen snabbat på den senaste månaden, så bostadspriserna måste ha stigit en bra bit för att inte de reala priserna ska sjunka i mina diagram.
Hög omsättning behöver inte innebära prispress uppåt, det kan lika gärna handla om säljare som springer mot utgången.
SvaraRadera"Lockpriser" är tjatigt som ämne.
En människa som skall investera kanske miljoner i en bostad hävdas vara okunnig och svagsint. Okunnig för att den uppenbarligen inte vet vad det rimliga priset för lägenheten är och svagsint för att den tappar kontrollen över sig själv och bjuder för mycket.
Det som bortses ifrån är den psykologiska effekten av att de flesta finner det mycket trevligare att köpa något i konkurrens med andra köpare än att köpa något "i konkurrens" med säljaren. En budgivning innebär ju att det åtminstone vid köptillfället fanns en annan person som var villig att betala nästan lika mycket och det känns tryggt.
Boprisfesten är väl tänkt att ha varit säljarnas, inte köparnas. Det är som när du går på krogen, bartendern är ju inte ute och partajar, han är på jobbet.
SvaraRaderaAtt vi har bostadsbubbla råder väl ingen tvekan om för de som står utanför bubblan
SvaraRaderaFenonemet med budgivningar tyder på en avancerad bubbla. Man "vinner" budgivningen.
Förr köpte man huset för det pris som angetts, eller så prutade man ner priset, vilket var vanligt förr.
Den svenska bubblan som nu är Europas största borde poppa i år.
/K
Finns det någon som vet var jag kan hitta historiska priser/kvm för vissa områden utanför Stockholm? Jag har sett att man kan beställa statistik från Mäklarstatistik, men vad kostar det egentligen och vad får man?
SvaraRadera