2010-11-16

Where's the Party?

SCB:s Sparbarometern utropade igår att hushållens lånefest fortsatte under tredje kvartalet 2010. Jag kikar  försiktigt omkring bland lägenheterna runt min gård för att se var denna fest pågår, men det verkar lika lugnt och städat som vanligt. Pågår en lånefest så är den väl dold. På de lokala kvarterskrogarna (alias pizzerior och kinakrogar) syns inte heller några anmärkningsvärda tecken på fest. Inga låntagare sitter där och beställer in champagneflaskor på rad.

Så till allvaret. Igår rapporterade SCB alltså att hushållens lån ökade i rekordtakt. Jag får den årliga ökningstakten till cirka 9 procent, vilket är ungefär i linje med vad det varit de senaste åren. En fortsättning av trenden, alltså, som synes av Cornucopias tjusiga diagram.

Att en sådan kraftig ökning av hushållens lån i längden inte är hållbar borde vara självklart. Till och med experter förstår numera det. Ändå försöker många att konstruera fram "rationella" förklaringar till varför hushållskrediterna stiger så snabbt och varför det inte skulle vara något problem. Men frågan är bara när och hur bubblan spricker.
På tio år har hushållens upplåning vuxit med 1 500 miljarder kronor till 2 386 miljarder. Det motsvarar 12 miljarder i månaden eller 3 miljarder kronor i veckan. I princip all ökad utlåning går till att finansiera bostadsköp som blir dyrare och dyrare. Samtidigt har de svenska hushållen varken blivit särskilt mycket rikare eller bättre på att spara. I takt med den högre belåningen ökar därmed hushållens risktagande.
Det är kanske på bostadsvisningarna som lånefesten äger rum? Där råder ju nästan feststämning med mängder av finklädda besökare. Inga röjarfester direkt, utan mer som stillsamma cocktailpartyn.

Nej, nej, åter till allvaret. Som jag har sagt förut så är det i grunden en kreditbubbla till svenska hushåll, som yttrar sig som en bostadsbubbla. Allt snack om tillgång och efterfrågan på bostäder är egentligen irrelevant. Vad som är intressant är hushållens tillgång till krediter. Så länge krediterna fortsätter att flöda till, så kan priserna fortsätta uppåt. Stryps kreditkranen så faller bostadsmarknaden ihop.

Kände ekonomen Sandro Scocco ser ingen uppsida på den svenska bostadsmarknaden. SBAB:s Tomas Pousette håller inte med.
- Vårt huvudscenario, som baserar sig på att det inte blir något nytt, stort internationellt bakslag, är att bostadspriserna blir oförändrade eller svagt stigande det kommande året
Herr Pousette måste nog gå omkring med stora skygglappar för att kunna säga så där. Att bakslaget kommer är i princip garanterat, med de obalanser som finns i världsekonomin. Eventuellt kan världsekonomin hålla emot i ett helt år till, men jag tvekar. Vi behöver inte blicka längre bort än PIIGSS-länderna för att hitta problem som kan få vilken ekonom som helst att drömma mardrömmar.

Senaste uppgifterna om bostadspriser kom idag från Mäklarstatistik och pekar på att de verkar ligga ganska still, vilket rubriksättarna försöker sätta lite spinn på genom att säga att det är "balans". Imorgon kommer SCB:s siffror, så jag kan uppdatera mina diagram.


[Andra bloggar om , , , ]

9 kommentarer:

  1. Som jag ser det kommer bomarknaden falla av precis samma anledning som alla andra pyramidspel faller: brist på nya köpare. När en etta i centrala stockholm kostar 4 miljoner, vem kommer att köpa då? Ingen. Men alla kommer vilja sälja, samtidigt. Det kommer bli ett blodbad utan dessa lite. Danskarna visade oss bara lightversionen där för några hundra år sedan. Förutsatt att ingen lönerna stiger dramatiskt nu så tror jag priserna börjar slå i taket. Besparingen i % av satsat bostadskapital mot att istället hyra en lägenhet börjar bli minimal, även om man köper en lägenhet cash. Vi pratar 30-årig obligationsnivå eller runt 3%, max.

    SvaraRadera
  2. Hur fungerar skatt på försäljning av lägenheter etc. Påverkar inte det låningen på nått sätt, upp ner?

    SvaraRadera
  3. Skatt på bostadsbubblan fungerar som så att bara för att priserna stiger så skall staten ha procent av den prisökningen om du säljer. Det innebär att du inte får behålla hela köpkraften för ditt boende om du tar "paus i boendekarriären", t ex för att jobba utomlands udner en period eller för att flytta till en hyreslägenhet. Eller vid arv, då staten helt plötsligt skall ha en del av huset om det stigit i pris.

    Om priserna däremot inte stigit och du säljer/ärver så får du behålla hela din köpkraft och hela huset.

    Så vad är så bra med stigande bostadspriser?

    SvaraRadera
  4. Anonym 12:03 : Lönerna kommer inte att stiga dramatiskt, de senaste 5-10 åren har vi inte haft särskilt stora rezllöneökningar och vår ökade konsumtion och "växande" ekonomi är till stor del kreditdriven.
    Sjukast denna vecka var en MEGA-kampanj där ElGiganten erbjuder 60 månaders räntefri avbetalning, fan tänk att betala i 5 år på en mobiltelefon som känns omodern efter 2 år.


    "Pågår en lånefest så är den väl dold. På de lokala kvarterskrogarna (alias pizzerior och kinakrogar) syns inte heller några anmärkningsvärda tecken på fest. Inga låntagare sitter där och beställer in champagneflaskor på rad."

    Här tycker jag att Du inte ser hela bilden, det du skriver gäller absolut medlet av medelklassen samt de med lägre inkomster än så som bor i dyra hyresrätter och vare sig får vara med på räntefesten eller göra skatteavdrag för ROT,RUT och allt vad det heter.
    Men nog pågår det fortfarande en fest för den övre medelklassen samt många fler grupper som har god ekonomi, räntan är fortfarande ruggigt låg och många kommer skjutna som ur en kanon med många hundratusenlappar i bagaget från tidigare bostadsaffärer.
    Har man dessutom behållt sitt jobb senaste åren och kört RUT/ROT går det inte direkt någon nöd på de hushållen.

    Festen gäller absolut inte alla, och alla fick inte åka med på partytåget men av de som fick åka med är det fortfarande många som fortsätter sin resa.
    De sist in i pyramiden är de som får stå med svarte petter, men där är vi inte ännu.

    SvaraRadera
  5. Kastrullen börjar bli ordentligt varm och paddan i den mår riktigt bra. Har nog redan somnat i den goa värmen. Nu återstår dessvärre bara att vänta.
    /Morfar

    SvaraRadera
  6. "Allt snack om tillgång och efterfrågan på bostäder är egentligen irrelevant."

    Öhhrm, skarvar du inte lite nu? Det är väl ändå efterfrågan på bostäder som driver efterfrågan på krediter. Hade hela Sverige varit en avfolkningsbyggd så hade kredittillväxten nog inte varit så kraftig.

    SvaraRadera
  7. Tror tyvärr att du har fel. Bomarknaden i storstäderna kommer inte att krascha. Att ha tak över huvudet är ett viktigt behov för många människor och det finns underskott på lägenheter, iaf i Stockholm. Tyckte artikeln om Hans Lind var intressant i sammanhanget.

    KTH-professorn ger upp - slutar sia om bomarknaden
    http://www.e24.se/pengar24/bostad/bostadsmarknaden/kth-professorn-ger-upp-slutar-sia-om-bomarknaden_2438253.e24

    SvaraRadera
  8. Anonym 2010-11-16 21:22:
    Jo, jag såg att Hans Lind hade gett upp. Får kanske ses som en "contrarian indicator"?

    SvaraRadera
  9. Kausalitet

    Efterfrågan på krediter drivs av tillgången på krediter som samtidigt drivs av politik, dvs lagar och garantier.

    Efterfrågan på bostäder går inte att uppskatta när ansträngningen för att kunna köpa en bostad inte ökar med priset.
    Det kostar inte mycket mera att låna 3Mkr idag än 2Mkr för några år sedan för att köpa samma lägenhet.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.