Huruvida marknadsskiftet denna vecka kommer att vända till "risk on" snart igen är än så länge svårt att förutse, men det finns en risk att det är vändning till "risk off" på ett längre tidsperspektiv, då många finansmarknader nu får anses vara kraftigt överköpta och det behövs många positiva nyheter för att de förhoppningar som finns inbyggda i exempelvis aktiekurserna inte ska komma på skam. Tills vi fått en bekräftelse av vändningen är det nog bäst att vara likvid - det kan fortfarande komma något spektakulärt utspel om den grekiska skuldkrisen som åter skickar över marknaderna i "risk on".
Det rör sig om enorma kapitalrörelser på och mellan finansmarknaderna, med en stor potential att destabilisera. Vid "risk on" finns kredit och riskkapital förhållandevis lätt tillgängligt, vid "risk off" stryps plötsligt detta. En planerad nyemission av aktier kan lätt gå i stöpet om den genomförs vid fel tillfälle, liksom att utgivning av nya obligationer kan behöva ställas in. Politiker och andra styrande har små möjligheter att i det kortare perspektivet tippa över marknaden från "risk off" till "risk on", men på lite längre sikt gör man allt vad man kan genom att ge ut frikostiga krediter till (annars konkursmässiga) banker och stater. I höstas lyckades man och effekterna har hållit i sig fram tills nu. Under denna period av "risk on" ignoreras dåliga nyheter.
Stora vändningar till "risk off" påverkar också alla västvärldens pensionsfonder negativt, med alla de långsiktiga effekter som det får. Täta svängningar mellan "risk on" och "risk off" kan också vara förödande för många hedgefonder. Enligt AR Magazines undersökning gick 40 procent av hedgefonderna med förlust 2011 och i genomsnitt förlorade de stora hedgefonderna 0,47 procent i värde förra året.
Vad som har fått finansmarknaderna att just nu tippa över är lite oklart, men så mycket är klart att det har kommit en hel bunt med dåliga nyheter, även om en hel del i princip redan var känt, men kanske ignorerades i tron att det skulle lösa sig på något vis, eller inte var så farligt.
- Sänkta tillväxtutsikter i Kina rubbar förtroendet för att tillväxten i Mittens rikes ekonomi ska kunna dra världen igenom krisen. Nu uttalas även i mainstream-media en oro för Kinas ekonomiska utsikter. Jag har skrivit om Kinas fastighetsbubbla och dess bieffekter, så detta borde inte vara några nyheter för bloggens läsare, även om finansmarknaderna hickar till först nu.
- Även från BRIC- och tillväxtlandet Brasilien kommer siffror som visar på inbromsning. Vem kunde aaana att tillväxtländerna också skulle påverkas negativt i en världsekonomi som är mer sammanlänkad än någonsin?
- Det höga oljepriset inger oro för hur det ska påverka världsekonomin. Även detta har jag skrivit om flera gånger förut.
- Spaniens budgetunderskott blir större än tidigare förväntat, vilket får övriga euroländer att ilskna till. Spanien och framförallt dess banker sitter i knipa, vilket jag skrivit om nyligen.
- Grekland är som vanligt ett orosmoln, men det har det ju varit länge. Idag kom det klartecken från flera kreditorer för skuldnedskrivning, men bara för 39 procent av de privata lånen. Fortfarande osäkert, med andra ord.
- Från EU:s och eurozonens motor Tyskland rapporteras att orderingången för industrin "oväntat" föll i januari.
- Enda positiva euronyheten är väl att Italien faktiskt lyckats med statlig åtstramning och fått ner budgetunderskottet.
- Utsikterna för Japan är inte helt bra, med tanke på att de nu har stängt ner alla sina kärnreaktorer, vilket betyder elbrist och att de måste importera mer kostsamma fossila bränslen för elproduktion. Inga dåliga nyheter därifrån just nu, men risken är överhängande att det kommer snart - finanskändisen hedgefondsförvaltaren Hugh Hendry har gått kort Japan.
Vänta på det oväntade? Själva poängen med en svart svan var väl att den är just totalt oväntad? Hmmm.
SvaraRadera/Grönvita
Grönvita:
SvaraRaderaVad jag menar är att vi vet att förr eller senare kommer det någon "svart svan", men vi kan inte veta vilken.
Vi har faktiskt bara haft två neddagar men du pratar om en trendvändning? Skulle lika gärna kunna vara en liten rekyl.
SvaraRaderaVilka är nummer 2 och 3? Jag antar cornucopia är nummer 1.
SvaraRaderaMVH/Lars
Bra sammanfattning som vanligt. Ja, det bli nog många svängningar i "risk on" och "risk off" framöver tills den stora "RISK OFF" slår till.
SvaraRadera