Som jag påpekat i de senaste artiklarna här, så har skillnaden mellan den svenska interbankräntan Stibor och räntan på statsskuldsväxlar skjutit i höjden den senaste veckan. Här kommer en graf över differensen sedan 1987:
Inte sedan hösten 1992 har vi sett sådana nivåer, men då var å andra sidan räntan på treåriga statsskuldsväxlar över 12% (ända upp till 31% som högst under räntechocken) mot ynka 3,4% idag. Då var det bara under fyra enstaka dagar (tre i september 1992 och en i november 1992) som differensen mellan Stibor och räntan på statsskuldsväxlar var två procentenheter eller högre.
Notera också att räntespreaden har hållit sig förhållandevis hög (så att det tydligt syns ett glapp mot nollinjen i grafen) i över ett år nu. Det är ett helt annat mönster än under tidigare kriser. Nu håller det alltså på att hända något som inte kan jämföras med något annat åtminstone så långt bak som januari 1987.
Sedan 1995 (och särskilt sedan 1999) har som synes räntespreaden hållit sig behagligt låg fram till hösten 2007. Då började den nuvarande uppgången i samband med det första steget i den nuvarande krisen. Sedan dess har varje våg bara tagit oss högre och högre. Frågan är nu vad som kommer att hända härnäst. Kommer vi att få en avmattning av räntespreadarna ett tag och sedan en våg till uppåt?
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.