Under tiden som finansvärldens fokus har legat på Greklands statsbankrutt och eurosamarbetet, så har april varit en rekordmånad för bankstängningar i USA. 23 banker stängdes av finansmyndigheterna och överlämnades till bankgarantin FDIC, vilket är rekord i antal på en månad sedan finanskrisens början. Dock är det inte rekord om man räknar bankernas totala storlek, men ändå näst högst sedan rekordmånaden september 2008 (då bjässen Washington Mutual gick under) och högst sedan augusti 2009.
Som synes ser trenden fortfarande ut att vara ökande - februari var en tillfällig svacka. Skillnaden mot samma period förra året är också markant. I april 2009 stängdes 8 banker med totalt 5,23 miljarder dollar i tillgångar. I april 2010 stängdes 23 banker med totalt 39 miljarder dollar i tillgångar.
Intressant denna månad är att två av Puerto Ricos största banker stängdes ner. Finansmyndigheterna fick göra undantag från reglerna om hur stor andel av bankmarknaden i en delstat eller territorium som en enda bank får ha, för att möjliggöra för FDIC att lämna över Westernbank Puerto Rico med 11,9 miljarder dollar i tillgångar till Banco Popular of Puerto Rico, som därmed får 31,4% av öns totala insättningar.
[Andra bloggar om usa, banker, bankgaranti, puerto rico]
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Filtrerar du deras releaser manuellt elelr går dem att få ut sammanställt per månad?
SvaraRaderaEnligt Elisabeth Warren är nästan 3000 banker på fallrepet till hösten.
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=Mu_bLfG3GkM
Victor:
SvaraRaderaJag kör manuellt i Excel.
Farfar:
Ja, trenden är som sagt ökande.