Idag rapporteras att statsbudgetens underskott i vårt grannland Danmark väntas öka till 4,6 procent av BNP 2012, upp från beräknade 3,8 procent i år. Den danska regeringen skriver också ner tillväxtprognosen, som spås bli 1,3 procent i år, mot tidigare förväntade 1,9 procent. Nästa år väntas dansk BNP växa med 1,8 procent, en prognos som säkert också får skrivas ner, då jag har svårt att se hur de skulle kunna få till en bättre ökningstakt nästa år.
Det är också illa för den danska banksektorn, som fortfarande lider av sviterna efter fastighetskrisen. Redan för någon vecka sedan meddelade Danmarks ekonomiminister att många små banker i Danmark har svårt att få finansiering på marknaden. Sedan 2008 har de danska bankerna statliga garantier, men trots det har de alltså problem och elva banker har redan övertagits av staten eller en större bank. I slutet av juli spådde Standard & Poors att ytterligare 15 danska banker ligger i farozonen för att kollapsa.
Framförallt är orsaken lån till den kommersiella fastighetsmarknaden och jordbrukssektorn. Även Danmarks näst största bank Sydbank tror att fler småbanker kommer att falla och att det blir en ytterligare konsolidering av den danska bankmarknaden.
Nu drar danska småbanker in på utlåningen och försöker att sälja av tillgångar för att få likvider för att undvika problemen med att få upplåning på de internationella marknaderna. Danmarks nationalbank försöker underlätta för bankerna med att fortsätta att behålla sina lösare regler för säkerheter.
Tidigare i år föll Amagerbanken och Fjordbank Mors på grund av fastighets- och jordbrukslån och detta ger fortfarande negativa effekter för övriga danska banker, då dessa två konkurser ledde till kreditförluster. Alla danska banker tvingades också bidra med extra pengar till den danska bankgarantin efter dessa konkurser.
Den danska banksektorn ser lite annorlunda ut mot den svenska. Den domineras av giganten Danske Bank som har tillgångar motsvarande 186 procent av Danmarks årliga BNP, vilket ger den plats 44 på listan över världens största finansföretag. Danske bank går dock ganska bra och redovisade en betydligt större vinst än förväntat för andra kvartalet i år - även den danska biten av verksamheten gick bra. Näst störst på den danska bankmarknaden är Nordea, som har 30 procent av sin nordiska utlåning där. Därefter följer Jyske bank och Sydbank samt 10 övriga större banker och cirka 140 småbanker.
Den danska bostadsbubblan sprack 2007 och i slutet av 2010 hade de reala priserna hittills fallit 20 procent. De danska bostäderna är fortfarande svårsålda - huspriserna fortsätter att sjunka och försäljningstiderna ökar. Att hushållen har det svårt märks på att konsumentförtroendet i Danmark i augusti var på den lägsta nivån på nästan två år.
En av de värre kreditkriserna i Danmark är inom jordbruket. De danska lantbrukarna har varit relativt högt belånade och just nu undviker de danska bönderna tillfälligt konkurs genom att räntan är så låg och att bankerna inte vill ta nedskrivningar. Många danska lantbrukare är nu också tekniskt insolventa, d.v.s. skulderna överstiger värdet av tillgångarna, vilket orsakas av att priset på jordbruksmark fallit med 35 procent. Här väntar troligen fler kreditförluster för bankerna.
Hur det går för Danmark påverkar självklart också oss i grannlandet Sverige, då Danmark är vår femte största exportmarknad efter Tyskland, Norge, Storbritannien och USA. Dessutom är som jag skrev Nordea tungt exponerade mot Danmarks ekonomi.
Man kunde också nyligen läsa att inkomsterna i Danmark blivit mer ojämnt fördelade de senaste sju åren. Medelklassen har krympt, det har tillkommit fler rika och ännu fler fattiga.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Det har ju redan påverkat Malmös bostadsmarknad rätt så rejält. Det är väl bara i Malmö som de högsta priserna är så långt tillbaka som 2007.
SvaraRaderaTråkigt, visste inte att det var så illa för våra grannar. Blir nog mer åt det hållet för Sverige också om jag får gissa..
SvaraRaderaEnbart JM har projekt på gång med nya osålda bostäder för över 1 miljard i Skåne, som skall färdigställas 2011-2012. Sen finns en hel del andra projekt i röret som inte är JM. Lund planerar nytt bostadsområde Solbjer som, när det är färdigt kommer husera 50 000 innevånare, enligt planerna. Det lär dock dröja. Inom ett år kommer man dra i nödbromsen för alla projekterade byggen påstår jag.
SvaraRadera/Mats L