Som läget ser ut nu för Sveriges och de globala finansmarknaderna har jag (och många med mig) svårt att tänka sig att vi skulle kunna få se ett uppåttryck på det svenska ränteläget. Fallande bostadspriser, som vi ju sett under hösten och lär få se mer av under 2018, lär snarast ge ett deflatoriskt tryck, vilket borde orsaka ett nedåttryck på räntorna i Sverige.
Därför tycker jag att det känns intressant att spekulera i ett tänkbart scenario för hur ränteläget i Sverige skulle kunna drivas uppåt. Därmed inte sagt att jag tycker att scenariot nedan känns troligt. Däremot kanske möjligt.
Låt oss anta att de svenska bostadspriserna fortsätter att sjunka under 2018 - något som inte känns helt orimligt. Med tanke på all panik som har spridits efter höstens lilla nedgång kan bostadspriserna mycket väl hamna i en självförstärkande nedåtspiral som håller i sig några år.
Eftersom stora delar av Sveriges ekonomi är beroende av bostäderna (och då framförallt köpebostäderna) kommer detta att drabba Sveriges ekonomi negativt. Bankerna kommer att gå sämre när färre vill låna mindre pengar till att köpa ny bostad. Byggbolagen kommer att drabbas av kraftigt minskad efterfrågan och felslagna mer eller mindre spekulativa byggprojekt. Hela det konsumtionsinriktade komplex som lever på inrednings- och renoveringstrenderna kommer att sjunka ihop som en felslagen sufflé - möbelaffärer, byggvaruhus m.fl. Även övrig konsumtion kommer att drabbas - vi vet att cirka 25 procent av prisökningar på bostäder tas ut som ökad konsumtion. Vid prisnedgångar torde för det första denna konsumtionseffekt försvinna och istället förbytas i en konsumtionsminskning av motsvarande omfattning. Med tanke på hur stor andel av BNP som utgörs av hushållens konsumtionsutgifter handlar det om ett BNP-sänke på drygt 2 procent.
Framförallt kommer vi att få se en negativ kreditimpuls för bolånen och till och med en minskning av hushållens lån till bostadsköp. Detta sänker konsumtionen och hänger förstås ihop med det som jag beskriver i förra stycket.
Dessa nedgångar i svensk ekonomi kommer att göra att utländska investerare drar tillbaks sina investeringar. Detta orsakar i sin tur att den svenska kronan faller mot övriga större valutor. Spekulanter kan också driva kronkursen vidare nedåt.
Den fallande svenska kronan kommer i sin tur att orsaka prisinflation på grund av ökade priser för importerade varor.
Nu kommer vi till en intressant bit av scenariot. Riksbanken siktar ju idag mot ett inflationsmål runt två procent årlig KPI-ökning. Får vi för hög prisinflation måste Riksbanken isåfall höja räntan för att följa sitt mål.
Game over.
Så känns detta som ett möjligt scenario? Om inte - var finns svagheterna i scenariot?
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Det blir precis som i Storbrittanien - vi låter inflation gå tom över 5% och lämnar räntebanen oförändrad. Vid 3% räntan skulle ekonomien rasar ihop pga minskade konsumption - för mycket folk har lånat för mycket pengar och klarar inte av högre räntor.
SvaraRaderaSkuldsättningen tål inga real-räntor att tala om.
SvaraRaderaOch pensionssystemet tål inte nära noll i realräntor.
Alltså, game over! Got gold?
Obligationerna som bankerna ger ut för att finansiera sig (bostadslånen) har väl mest utländska köpare. Det borde räcka med att de ser de sjunkande bopriserna som en risk och börja sälja av sina obligationer. Låg efterfrågan på dem driver upp räntorna och därmed även ett behov för bankerna att höja boräntorna för att kompensera sig. Redan utan reporäntehöjningar eller importerad inflation....
SvaraRaderaAbsolut en inte osannolik möjlighet, men mitt scenario ovan är ju oberoende av hur det går för bostadsobligationerna - det är det som är en vits med scenariot.
RaderaBostadsobligationerna går ju att "rädda" genom att Riksgälden liksom hösten 2008 går in och köper.
Och bostadsobligationerna visar ännu ingen som helst tendens till högre ränta. Snarare har räntorna sjunkit under hösten. http://www.riksbank.se/sv/Rantor-och-valutakurser/Sok-rantor-och-valutakurser/
RaderaJag tror att riskscenariot som sedf tar upp är betydligt alvarligare än flutes riskscenario. Riksbanken kommer att kläcka ur sig varje tänkbar undanflykt från att höja räntan.
RaderaOm svensk ekonomi börjar vika pga bostadsbubbla och minskad konsumtion ihopkoppat med de problem som (häpnadsväckande) ogenomtänkt hög invandring orsakar (dvs utanförskapsområden och tilliten till samhällskontraktet) så kommer de utländska investerarna agera och sluta köpa obligationer samt tom sälja av. Räntan går upp för svenska banker.
"Även övrig konsumtion kommer att drabbas - vi vet att cirka 25 procent av prisökningar på bostäder tas ut som ökad konsumtion. Vid prisnedgångar torde för det första denna konsumtionseffekt försvinna och istället förbytas i en konsumtionsminskning av motsvarande omfattning. Med tanke på hur stor andel av BNP som utgörs av hushållens konsumtionsutgifter handlar det om ett BNP-sänke på drygt 2 procent."
Man kan fråga sig vad multiplikatoreffekten på denna bnp-effekt är? Dessa pengar som konsumeras bygger ju även bnp i nästa led, samt ledet därpå osv.
Om Riksgälden börjar köpa obligationer kan konsekvensen bli ytterligare fallande kronkurs och en ond spiral av nedgång blir följden. Om vi inte räddas av ökad export men det kan jag inte ta för givet denna gång. Sannolikt sitter vi där med en för stor befolkning som behöver importera mer än den kan exportera och då är fallande kronkurs en förbannelse.
Tror ni verkligen att riksbanken i te kommer höja? Tycker det verkar på Ingves som att man faktiskt kommer göra det givet stt inflationen "bitit sig fast".
RaderaMan ska inte glömma kommunerna, många kommuner kommer ha negativ soliditet nästa år pga av att pensionsskulderna måste bokföras som en skuld. När försörjningsansvaret för massinvandringen faller på kommunerna samtidigt som deras kassako, tomter försvinner och arbetslösheten generellt skjuter i höjden så måste de utländska kreditgivarna börja dra öronen åt sig.
SvaraRaderaJag tror att det blir kommunerna som blir den utlösande faktorn för den kommande perfekta stormen.
Scenariet som Flute målar upp illustrerar svårigheten (hopplösheten?) i centralbankens uppdrag. Idealiskt ska styrräntan reglera mängden nya pengar som skapas i ekonomin så att priserna hålls stabila. Men om priserna ändras pga andra omständigheter/orsaker, så kan inte centralbanken särskilja dessa orsaker från de eventuella prisförändringar som orsakas av bankernas kreditexpansion. Något måste ge med sig här. Kanske kommer det en diskussion om att höja inflationsmålet, så att centralbanken inte behöver höja styrräntan så mycket. Detta har väl redan skett i viss mån; är det inte så att RB numera siktar på ett "intervall" för KPI, istället för exakt 2%?
SvaraRaderaKronkursen är redan idag klart lägre än sitt fundamentala värde enligt de absolut flesta internationella bedömare. Att utlänningar skulle börja se risker i svenska bostadslån innebär i grunden bara högre räntor då riksbanken helt plötsligt måste ge sken av stabilitet i Sveriges ekonomi. Dessutom kommer knappast riksbanken att följa en annan väg än FED och ECB. Trots allt så ser vi åtstramningar i både USA och EU låt vara från extrema nivåer.
SvaraRaderaMitt scenario är snarare en kraftigt kronförstärkning samtidigt som fastighetspriserna sjunker drastiskt. Var precis detta som hände i Japan efter 80 talets galna uppgång. Hur som kommer snart vargavinter för alla svenska bostadsspekulanter.
Jag tycker att det är en smula pessimistiskt att tro på både inflation och vikande konjunktur. Visst har vi en betydande import, men att kronan skulle falla så mycket att den importerade inflationen med råge överstiger det inhemska deflationära trycket vid en konjunkturkollaps...?
SvaraRaderaJag har inte sagt att jag tror på detta. Jag har försökt presentera ett spekulativt scenario lite på tvärs mot vad folk (inklusive jag) vanligen brukar tro på.
RaderaOk, "tro" var kanske fel ord då. Men du frågade ju var svagheterna i scenariot du presenterade finns.
RaderaJag tycker ditt scenario är spännande, men jag tror att det här är en "known unknown". När det väl smäller så tror jag att det kommer att vara en svart svan. Självklart i efterhand, men höjt i dunkel idag.
SvaraRaderaAlltid kul att spekulera! Även om jag själv har mycket pengar både i bostad och börs så hoppas jag på krasch. Hade på nått sätt vart skönt att rensa luften lite!
SvaraRaderaHälsningar,
mrFIRE svenskafire.se