Enligt SEB:s senaste boprisindikator tror nu en majoritet av hushållen på stigande bostadspriser under det kommande året. Andelen som tror på stigande bostadspriser har vuxit från 41 till 53 procent på en månad. 29 procent tror på oförändrade bopriser och endast 13 procent tror på prisfall.
Denna undersökning bekräftas av en mätning som Skop har gjort, där 50 procent tror på högre villapriser om ett år, en ökning med sex procentenheter jämfört med i juli. I Skops undersökning tror 47 procent på högre bostadsrättspriser, också det en ökning med sex procentenheter. Bara var tionde tror på lägre villa- och bostadsrättspriser om ett år.
Så långt hushållen, som ju till största delen inte är särskilt insatta i makroekonomi, men tydligen börjar till och med "experterna" tvivla på sina tidigare prognoser om boprisfall.
Betyder detta att bostadspriserna kommer att återgå till sin tidigare "normala" långsiktigt ökande trend? Tillåt mig tvivla. I en kommentar till min utläggning i våras om varför svenska bostadspriser kommer att falla på sikt hänvisade Jim Dowling till en kurva som illustrerar typisk bubbelpsykologi. Jag har nu tagit inflationsjusterade svenska bostadspriser och ritat in hur det skulle kunna se ut framöver utifrån bubbelpsykologi (streckad linje).
Jag sätter starten på bubblan till när vi passerade 1990 års topp. Det är ganska tydligt att vi därefter har passerat igenom alla stadierna "medieuppmärksamhet", "entusiasm", "girighet", "självbedrägeri", "nytt paradigm" och "förnekelse". Just nu tror jag alltså att vi befinner oss nånstans runt "återgång till det normala", vilket verkar bekräftas av dagens tidningsartiklar.
Vad som kan få "återgång till det normala" att övergå i "rädsla" får vi se. Det dyker säkert upp något oväntat finansiellt monster! Som Cornucopia påpekar idag så är inte de berömda gröna skotten i ekonomin så jättegröna. Antalet arbetslösa fortsätter att öka, liksom antalet konkurser, även om ökningstakten inte är lika hög som tidigare.
Läs andra bloggar om bostadsbubbla, bostadspriser, arbetslöshet, prognos
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Hej Flute,
SvaraRaderaSå länge det finns folk som köpt bostäder för 10 eller fler år sedan med fina vinster i bagagen så kommer det finnas massor av kapital som slåss om de bästa ställena. Så är det och kommer det alltid vara så länge städerna fortsätter att befolkas. Om någon köper en villa/lägenhet för 6 miljoner idag med 3 miljoner i vinst sedan tidigare så kommer 10% ränta inte rubba den familjen speciellt mycket, även om de bara tjänar 27k vardera. Självklart blir det kyligare på ställen där arbetena försvinner för alltid eller väldigt lång tid. Men i storstäderna kommer priset fortsätta triggas. Fler vinster i ett allt större "pyramidspel". Förlorarna är de som försöker kliva in på toppen och råkar "tajma" det med en kris...men då finns det alltid nya köpare. Och om 10 år så har vi säkert en rejäl inflation som kommer äta av den existerande skulden, mer än amorteringar...alltså...bostadsbubblan har säkert 10-15 år kvar i Sverige innan den kollapsar. Men kollapsar till vad? dagens priser + 40%?
Det där var förnekelsen Ubuntu :)
SvaraRaderaHar man hängt med i racet så har man en grundplåt på mellan 1-4 miljoner, vilket gör att man lättare kan köpa ett nytt dyrare ställe. De unga däremot som ska starta från 0:- har det otroligt tufft och de blir bara flera och fler.
Vill du ha 50 kvadrat i Stockholm får du punga ut mellan 2-4 miljoner, beroende på läge. Det är väldigt mycket pengar, det motsvarar säg 5 sportbilar. Hur många skaffar sig ens 1 sportbil i sitt liv?
Enda anledningen att folk kan tänka sig att betala så mycket pengar är för de vet, eller tror sig veta, att det kan sälja lägenheten för minst lika mycket. Alltså bryr de sig bara om räntan och när räntan är 2-3% så kan man klara att betala 100 papp om året, men om räntan skulle stiga till 7-8% eller om priserna skulle börja falla så kommer lusten att köpa drastiskt att minska. Betala 300 000 i ränta eller dra på sig en skuld på en halv mille per år pga fallande bopriser är inte direkt kul.
Ubunto,
SvaraRaderaJag hörde samma snack på irland i 10 år så att jag tröttnade på det. Men när det kraschade, kommer priser i alla kategorierna att falla. Jag har många kompisar som köpte en två:a för 5 miljoner i 2006 som är nu värt max 3 miljoner.
Men Flute, ny betende ekonomiska forsking från Vernon Smith visar att man kan blåsa upp en 3:e bubbel, efter folk har redan upplevt 2 tidigare bubbel som sprack. Det krävs bara en överflod av pengar från RB :)
Kolla här från James Montier (med Albert Edwards hade han foruttsätt krisen):
http://www.michaelcovel.com/pdfs/montier.pdf
Den som ropar efter prissänkningar på bostäder kommer någon gång att få rätt.
SvaraRaderaMen gäller det även olja?
Ubunto: "Så länge det finns folk som köpt bostäder för 10 eller fler år sedan med fina vinster i bagagen så kommer det finnas massor av kapital som slåss om de bästa ställena."
SvaraRaderaHur får man en "vinst i bagaget"? Folk flyttar ju vanligen inte från villa till HR, för att realisera vinsten och betala skatt på det. Nää, vinsten plöjs vanligen omedelbart ner i ett nytt boende - dels för att man måste ha någonstans att bo, och dels för att slippa reavinstskatten.
Invändningen är då att folk vanligen flyttar från mindre till större inom samma landsområde - exempelvis Sthlm. Om lilla 1-2:an då ökat från 400K till 1200K så har fina villan undertiden ökat från 1200K till 3600K. Vinsten på 800K klarar då inte att täcka lånefördyringen på 2400K för fina villan.
I praktiken leder en "bostadskarriärism" inom samma landsområde, vid kraftigt stigande priser, endast till att skuldsättningen blir långt högre vid bokarriärismens slutdestination: fina villan - jämfört med om priserna legat stilla, eller ifall vederbörande köpt fina villan redan från första början - innan tokracet satte igång.