Då och då ser man förnekare av peak oil tala om "abiotisk olja", alltså att världens petroleumreserver inte skulle ha sitt ursprung i nedbrutna alger och dylikt (biologiskt material), utan i jordens inre genom geologiska processer. För den som vill läsa mer för och emot denna teori har Wikipedia en bra genomgång av abiotisk olja med många referenser.
Även om det skulle visa sig finnas någon sanning bakom denna teori, så ger den i vilket fall som helst inte industrisamhället någon räddning från problemet med vikande oljetillgångar. För även om råoljan skulle ha abiotiskt ursprung så är den takt i vilken oljan bildas isåfall så långsam att vi ändå bränner upp oljan mycket snabbare än vad den hinner bildas. Ty en snabbare bildningstakt för oljan skulle innebära att jorden skulle bada i oljehav och ha en atmosfär med stor andel metan. Eftersom det inte är så måste alltså oljebildningstakten vara långsam.
Nå, men om vi borrar djupare efter olja, som förespråkarna av abiotisk olja föreslår? Visst kan det finnas oljereserver djupt ner i jorden, men de blir allt svårare att utvinna ju djupare de ligger. Här kommer begreppet EROEI in, alltså Energy Returned on Energy Invested, även kallat EROI. Det kostar nämligen energi att utvinna energi. Den första råoljan som upptäcktes sprutade mer eller mindre av sig själv ur marken och energiinsatsen som behövdes var minimal. EROEI låg någonstans runt 100 - man fick alltså ut 100 energienheter för varje insatt energienhet. För olja som ligger djupt krävs stora insatser av energi för borrning, oljeriggar med mera, särskilt när oljan ligger under havet. När EROEI går ner till 1 är det game over. Då lönar det sig inte längre att utvinna oljan, utan det är lika bra att använda insatsenergin direkt. Tillväxtsamhället är inte bara beroende av olja, det är också beroende av tillräckligt billig olja, ty annars går alltför stor andel av BNP åt till att betala energin och då stannar den ekonomiska tillväxten av. När EROEI är låg innebär det att oljan blir dyr. Djupt liggande olja ger som sagt låg EROEI, dyr olja och även en långsammare utvinningstakt.
Man ska inte heller glömma att jorden vid det här laget är väl genomsökt vad gäller oljereserver. Mänskligheten har med största sannolikhet funnit alla de största och mest lättutvunna oljereserverna. Skulle det mot förmodan dyka upp något nytt jättefält à la Nordsjön kommer det endast att skjuta upp peak oil med några år, eftersom världen nu förbrukar råoljan i en rasande takt av runt 85 miljoner fat om dagen. Även om teorin om abiotisk olja skulle vara sann, så tror väl ingen att berggrunden fylls på med olja i en takt av 85 miljoner fat om dagen? Frågan om biologiskt eller abiotiskt ursprung för petroleum är alltså ointressant för peak-oil-problemet. Råoljan bildas hursomhelst i ett tidsperspektiv av miljontals år, medan vi bränner upp den i ett tidsperspektiv av något hundratal år. Även om abiotisk olja skulle bildas på så kort tid som tiotusentals år bränner vi av den i för hög takt.
[Andra bloggar om peak oil, oljekrönet, olja, oljeproduktionstoppen, energi, eroei]
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Bra inlägg Flute!
SvaraRaderaEn liten detalj bara, du skriver "Djupt liggande olja ger som sagt hög EROEI, dyr olja och även en långsammare utvinningstakt." när jag antar att du menar att djupt liggande olja ger låg EROEI, med tanke på att du skrev det meningen innan. Tror att alla fattar vad du menar, men det är ju lika bra att undvika missförstånd. :)
Önskar dig ett nytt år som är så lite problemfyllt som möjligt (pessimist som jag är)! ;)
Jag tror tyvärr inte att det nalkas bättre tider.
Suck, Tv 4-nyheterna körde ett helt okritiskt inslag med Kutcherov ikväll. Helt nya resultat? Jo tjena. :S
SvaraRadera