Bloggrannen Cornucopia fick tack vare ASPO Sverige igår upp ögonen för något som kallas Energy Intensity Ratio (EIR) och ritade idag upp kurvor för det vad gäller Sverige.
Nu plockade jag fram lite data och ritade upp den motsatta indikatorn, alltså råoljans andel av världsekonomin. Data för oljepris och global oljeproduktion från EIA, BNP-data från Världsbanken.
Råoljekostnadens andel av världsekonomin var som ni ser hög i början av 1980-talet, för att sedan sjunka och hålla sig på en låg nivå fram till år 1998-2000, då den skenade iväg igen. Världsekonomin hanterade som vi vet oljeprischocken i början 1980-talet hyfsat bra. Kommer det att gå bra även denna gång? Det här kanske liknar hädelse för alla peak-oilare, men man måste ändå ställa frågan. Några följdfrågor måste också ställas. Vid vilken nivå börjar egentligen världsekonomin att halta p.g.a. oljepriset? Är världsekonomin känsligare eller okänsligare nu än för 30 år sedan vad gäller oljepriset? Påverkar den oerhört mycket högre skuldnivån i världsekonomin hur utfallet blir? Jag tror inte någon kan ge några svar egentligen. Det blir ett jättestort och mycket intressant experiment.
Det kan också vara intressant att betänka att den globala oljeproduktionen faktiskt föll under första halvan av 1980-talet.
Från 1979 till 1985 föll den globala oljeproduktionen med 14% utan att domedagen inträffade. Frågorna är återigen desamma. Kommer det att gå bra även denna gång? Vid vilken nivå börjar egentligen världsekonomin att halta p.g.a. lägre oljeproduktion? Är världsekonomin känsligare eller okänsligare nu än för 30 år sedan vad gäller oljeproduktionen? Påverkar den oerhört mycket högre skuldnivån i världsekonomin hur utfallet blir? Det blir som sagt ett jättestort och mycket intressant experiment. Men jämförelsen med 1980-talet tycker jag tyder på att de mer katastrofala effekterna av peak oil kommer att dröja åtminstone något decennium. Då anser jag just nu att "peak credit", alltså toppen på den globala kreditbubblan är betydligt mer oroande i det kortare perspektivet.
[Andra bloggar om oljepris, oljeproduktionstoppen, peak oil, energi, olja]
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Intressanta tankar men jag tycker mig se en stor skillnad i problematiken nu och den som var 1973 och fram till början av 80-talet. Då hade vi en "oljekris" som inte primärt berodde på egentlig brist. Detta ledde dock till omfattande kampanjer i framför allt västvärlden om att spara energi. Miljörörelsen fick luft under vingarna, Centern hade 25 % av väljarna och en mängd insatser gjordes för att öka andelen förnyelsebar energi samt spara energi. Under 80-talet ökade mängden olja på marknaden, Storbrittannien pumpade under några år upp det mesta av sin olja och priset sjönk tillbaka kraftigt. (detta beskrivs mycket bättre av Gunnar Lindstedt i boken Olja). Idag verkar det som att det inte går att öka produktionen och sänka priset på samma sätt som för 25 år sedan.
SvaraRaderaSkönt att det håller i 10 år till. Har redan skaffat biogasbil så jag slipper bry mig om peak oil!
SvaraRaderadu behöver läsa på om peak oil du har inte fatttat
RaderaFör första gången hörde jag kapacitetsbrist nämnas i oljesammanhang av Sveriges radio. Ekonominyheterna P1 kl 18.00 idag.
SvaraRadera/Farfar
På 80-talet fanns det inte en massa indier och kineser som ökade sin oljeförbrukning som det finns idag. Det betyder att västvärlden minskar sin oljeförbrukning mycket mer än vad som skedde under första halvan av 80-talet.
SvaraRaderaAnonym 2010-12-10 21:00:
SvaraRaderaÅ andra sidan importerar vi en massa billiga prylar från Kina, och de använder sin olja till att producera dem.
Lågkonjunkturen varade kanske under ca 5 år. sedan drog det kraftigt igång under slutet av 80 talet med kraftigt ökande oljeförbrukning.
SvaraRaderaDetta oljeförbrukningslyft kommer vi tyvärr inte att kunna se fler gånger. Detta blir en stor utmaning att upprätthålla välfärden med befintlig oljeproduktion. Detta skall alltså ske med en långsamt sjunkande EIR.
Mötet i Cancun borde snarare hantera detta problem än klimatproblemet. Som vi uppenbarligen ändå inte klarar av, annat än att fossilbränslena minskar av sig själv. Därmed är det peakoil som är problemet och inte klimatproblemet.
Men ytterst är det befolkningsmängden som är problemet, men det är en annan historia.
flute 21:12
SvaraRaderaMen å andra sidan förbrukar de (Kineser och Indier) också mycket mer prylar nu än på 80 talet.
Inte riktigt motsatt. EIR är energipris i förhållande till energikonsumtion genom BNP.
SvaraRaderaAnnars snodde du ett inlägg jag tänkt skriva.
Igen.
Nåja, det jämnar väl ut sig... Great men think alike.
Det visar bara hur marknadskrafterna fungerar. Suply / demand, det är något som peak oilare inte förstår.
SvaraRaderaTeknikomställningen bort från oljan är i full gång. Det skall bli kul att köra runt på Kärn- och vattenkrafts el i stället för skurk Arabisk olja.
brodeur
SvaraRaderaBransch: Vetenskap
Yrke: professor
Så står det i din bloggsida.
Efter att ha läst lite vad du skrivit antar jag att din titel är lite på kul.
Här skriver du "Teknikomställningen bort från oljan är i full gång" Eftersom din branch enligt bloggen är vetenskap - oavsett vilket område så får man utgå från att du är bekant med termodynamikens lagar. Man kan inte tanka en bil med teknik.