Apropå mitt inlägg igår kväll om den svenska bostadsbubblan tyckte jag också att det kunde vara intressant att ta en titt på hur byggkostnaderna förändrats genom åren. SCB har kvartalsvis statistik över Byggnadsprisindex för bostäder 1975-2008, som jag har inflationsjusterat och skapat diagrammet nedan.
Som ni ser ökade byggkostnaderna i måttlig takt fram till slutet av 1990-talet, med vissa gupp som ser ut att vara ganska väl synkade med bostadsprisernas gupp. Men sen har byggkostnaderna dragit iväg i en sanslös takt. Vad detta tillsammans med bostadsbubblan innebär för de svenska byggbolagens framtidsutsikter överlåter jag för tillfället åt läsarnas fantasi. Man kan också fantisera lite runt hur arbetsmarknadsläget kommer att se ut för byggarbetare den dag bostadsbubblan spricker.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Håller väldens regeringar på att förlora förståndet? FRÖ-lagen i Sverige och igår gick S 510 Food Safety Bill igenom i USA:s senat.
SvaraRaderahttp://www.naturalnews.com/030576_Food_Safety_S_510.html
Intressant diagram. Tycker nog att en rimlig tolkning är att det påvisar att boprisbubblan inte är så stor. Att priset för byggande varit oförändrat samtidigt som priset på boende ökat hade snarare varit en indikation på en stor husprisbubbla.
SvaraRaderaNu har alltså kostnaderna för att bygga ökat, samtidigt som bopriserna också ökat. Det låter rimligt. Dock har ju bopriserna ökat i högre utsträckning än vad byggpriserna gjort.
Kartellbildning är problemet inom byggbranschen och de som förser byggbranschen med material. Här finns det mycket för politiker att göra, även om det nu är helt tyst
SvaraRaderaIntressant diagram, men inte mycket slutsatser. Jag kan hålla med Anonym 12:54 om att detta går att tolka som att bostadsbubblan inte är så gigantisk. Frågan är bara varför byggkostnaderna ökat så mycket? Har man byggt bättre hus de senaste 10 åren pga trenden att man vill ha bättre/snyggare boende? Och därmed kostar de också lite mer, just för att husen är mer påkostade. Fortfarande är det säkert en bostadsbubbla, men kanske inte så gigantisk.
SvaraRadera"Nu har alltså kostnaderna för att bygga ökat, samtidigt som bopriserna också ökat. Det låter rimligt."
SvaraRaderaJag håller med, fast tvärtom.
Varför borde kostnaderna för att bygga öka så mycket? Har processerna blivit mindre effektiva? Nej. Har materialen blivit dyrare? Javars. Har byggarna tagit ut så mycket de bara kan med tanke på det övriga prisläget? You bet.
Det är självklart att när begagnade hus ökar i pris så höjer de som levererar och monterar nya hus sina priser. Vore väl konstigt annars.
Har kollat på lösvirkeshus vid några tillfällen. För några år sedan (2005 kanske) skulle man räkna med att arbetskostnaden var ungefär lika stor som kostnaden för byggsatsen (materialet). Nu ska man räkna med 2 gånger byggsatsens pris.
Men herregud, vilka slutsatser.... Har du läst en kvartalsrapport från byggbolagen?? Har du sett deras marginaler?? I byggbranschen är marginalerna mellan 2-4%. Dvs vinsten de gör på sin omsättning är 2-4%. Det hänger inte ihop med ditt resonemang att byggentreprenören tar ut överpriser.
RaderaSen är det bara att tänka logiskt. Om ett företag som livnär sig på att odla...tjaaaa..... apelsiner upptäcker att priset och efterfrågan på apelsiner börjar öka så händer vadå? Företaget börjar tjäna mer pengar, och då kommer facket och vill att deras lydiga undersåtar ska ha en del av kakan (personalen/yrkesarbetarna), så lönerna går upp. Sen vill de som säljer gödsel till apelsinodlarna (underentreprenörer och underleverantörer) ha mer pengar. De som transporterar apelsinerna vill ha mer pengar och de som slutligen säljer apelsinerna vill ha mer pengar. Alla får en liten del av kakan. Säg att den totala vinsten är 20% och så ska 10 dela på denna, det blir 2% per skalle.....om man har tur...
Men materialet kan väl inte rimligen blivit såå mycket dyrare? Och i en konkurrensutsatt marknad kan väl inte byggarna kunnat börjat ta såå mycket mer?
SvaraRaderabopriserna ökar, byggkostnaderna ökar, el-priset ökar, matpriserna ökar.. allt ökar snabbare än inflationen?
SvaraRaderaär det inte inflationen som inte stämmer då? säg att vi haft en inflation på 5% per år sen 2000, då ser inte längre bopriserna så "bubbliga" ut eller?
Vet inte om tomtpriserna är inräknade men annars så har ju tomtpriserna följt huspriserna.
SvaraRaderaVäldigt tjat om denna bostadsbubbla. Den kommer inte spricka på nuvarande räntenivå, vad får er att tro det? Det finns en enorm bostadsbrist, om ni inte tro mig så försök hjälpa en 20-åring som ska flytta hemifrån att hitta boende utan att ta lån.
SvaraRaderaBostadsbubblan spricker aldrig på dagens räntenivå, inte en chans. Skulle däremot ränta skena iväg till 6-7% kommer den självklart att spricka, men då är det mer än bostadsmarknaden som kommer få problem.
Japan inkl. Tokyo hade fallande priser samtidigt som fallande ränta i 15 år i sträck...skönt att inte räntan var hög för då hade det VERKLIGEN fallit. I USA har jag hört att de har höga räntor också under kraschen på bostadsmarknaden...eller hur var det nu? Det du säger om att en 20-åring inte kan hitta en bostad utan att ta lån stämmer. Det är bara din slutsats som är fel. Den borde vara att det inte går att hitta billiga bostäder längre. Bostäder däremot finns det hur gått som helst om. Det är bara att läsa i tidningarna om hur nyproduktioner stor tomma och byggherren tvingas erbjuda gratis boende för att locka köpare.....jag trodde det var bostadsbrist....hur kommer det sig att ingen vill köpa en bostad då? I Sverige bor vi på en relativt stor yta och har relativt få personer per hushåll jämfört med resten av EU, tyder det på bostadsbrist? 1970 fanns det i stor-Stockholm cirka 800.000 hushåll där det bodde 3+, 320.000 hushåll med 2 personer i och 300.000 med 1 person i. Detta har idag ändrats till 670.000 3+, 825.000 2 pers, 1.020.000 1 pers. Skulle vi packa ihop oss lite mer som för i tiden skulle vi säkert ha 300.000 - 500.000 tusen lediga svindyra bostäder! Men vi lägger redan näst mest i hela EU på vårt boende (Danskarna lägger mer), vilket tyder på att det är för dyrt att bo i Sverige!
RaderaDet är inte svårt att hitta en bostad....det är svårt att hitta en bostad där man har råd att bo.
Den kommer inte spricka på nuvarande räntenivå, vad får er att tro det?
SvaraRaderaKolla in Japan. Priserna har fallit med 75% och räntan där har varit nära 0-1% hur länge som helst.
Hur skall man göra för att tjäna på bubblan? Är det att blanka byggaktier när bubblan börjar pysa som gäller?
SvaraRadera/Tommy
Det är iof inget nytt med att kostnaderna rusar i Sverige.
SvaraRaderaMagnus Henrekson på HHS räknar
med upp till 100 000 jobb inom byggindustrin kommer försvinna
till utlandet. Huruvida man vill
linda in sådant i termer som
prisbubbla, outsourcing, strukturrationalisering,
globalisering eller mysig unionsgemenskap är upp till
var och en. Skit är skit....
Flute - du får nog ta ditt ansvar och reda ut förvirringen du skapat :) Håller du med om att detta inlägg säger emot att vi har en stor bostadsbubbla? Troligen inte, men varför?
SvaraRaderaJag anser att byggpriserna är en följeslagare till bostadspriserna och snarast bekräftar bubblan. När bostäderna blir dyrare passar byggarna på att kapa åt sig sin del av kakan.
SvaraRaderaVarför skulle det egentligen ha blivit så mycket dyrare (i reala termer) att bygga en bostad idag mot för 10 eller 20 år sedan?
Flute: Jag håller med om att det rimligen inte borde ha blivit mycket dyrare att bygga samma hus idag som för 15 år sedan. Men att byggarna skulle kapa åt sig en så stor kaka som mellanskilanden utgör köper jag absolut inte. Det är en konkurrensutsatt marknad där man inte kan hålla på med t ex oligopol, pga för många aktörer. Och jag tror inte att alla byggare visar stora vinster jämfört med tidigare. Men vi har ju haft en stark trend mot att alla ska bo bättre och lägger mer pengar på boendet. Kan det inte vara så att siffrorna till stor del visar att vi bygger dyrare och bättre hus? Det förklarar inte hela bobubblan ändå, eftersom alla hus är dyra idag, även de som byggdes för längesedan. Men det finns något här som varken Flute, jag eller övriga kommentatorer helt har förstått. Hoppas på mer utredning av Flute för att få fler svar :)
SvaraRaderaFolk prioriterar boendet högre och högre och lånar så mycket som krävs för att få sitt drömboende. Grundproblemet är väl detsamma som bobubblan: Bankerna lånar frikostigt ut stora belopp. Man får t ex låna 4 M SEK av banken och då använder man pengarna till att bygga ett dyrt, fiint hus? Medan man för 15 år sedan byggde ett lite mindre fint hus och höll lite mer i pengarna? Om det är så här så är rimligen bobubblan lite mindre för nybygda hus, då de är mer påkostade än gamla hus?
SvaraRaderaSom det har skrivits tidigare i detta inlägg, det är sjukt svårt att få tag på en bostad i storstäderna (stockholm) i dagens samhälle.. och som vanlig då är det tillgång kontra efterfrågan som styr priserna..Självklart är byggbolagen mycket medvetna om det och valde därefter att stoppa så gått som all produktion vid senaste krisen som i sin tur gett en ännu större efterfrågan på bostäder numera..
SvaraRaderaDet har gått så långt så att socialen hyr stora delar av Stockholms vandrar hem för att sedan placera folk där, då kan ni tänka er hur tight det är numera..
Sedan får ni inte förglömma att Sveriges bostadsmarknad är världens mest kontrollerade marknad, och därav priserna!
Jag tror att byggbolagen har ett par fina år framöver, men när nästa kris kommer så kommer mycket att fallera på grund utav den horribla skuldsättningen hos folk samt skyhöga priser.. Mvh//Novee
Definitionen på en bubbla är väl att folk köper i avsikt att sälja när priset har gått upp. Och så driver man upp priserna för varandra.
SvaraRaderaMen köper någon en bostad i avsikt att sälja när priseet har gått upp?
Beror inte de skenande priserna (i storstäderna, väl bara?) på att bostadsbyggandet har gått ner medan inflyttningen har gått upp? Dvs klassisk, hederlig tillgång och efterfrågan?
Samt en monopolistisk marknad.
Detta fenomen konstaterades ju redan i slutet av 1800-talet i alla europeiska storstäder. Det var därför man organiserade kommunala bostadsbolag med order att bygga av bara fan.
Nu har dessa olagligförklarats av EU. I den mån de inte har brakat ihop redan, under tyngden av misslyckade modernistiska projekt. Följaktligen har vi det sena 1800-talets prisstegring igen.
Jan Wiklund:
SvaraRaderaWikipedias definition av en finansiell bubbla lyder så här:
En finansbubbla eller finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar, till exempel aktier eller fastigheter, överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, d.v.s. det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera.
Detta anser jag borde kunna appliceras på den nuvarande situationen i Sverige.
Och fastighetsprisbubbla definieras så här:
En fastighetsprisbubbla är en typ av finanskris orsakad av spekulation i priset på småhus, fastigheter och bostadsrätter. Den kännetecknas av en stor, men i tid begränsad, avvikelse uppåt i priset på småhus och bostadsrätter jämfört med konsumentprisindex, KPI.
Här passar den svenska bostadsbubblan in alldeles utmärkt.