2012-04-24

Don't Try This at Home!

Ett fantastiskt ganska lågteknologiskt experiment som visar vad man kan göra med extrem solvärme. Killen har klätt in skivan till en vanlig parabolmottagare för satellitteve med små speglar och får då i en fläck av cirka 2 kvadratcentimeter fram temperaturer tillräckligt höga för att smälta stål, förånga aluminium, koka betong och förvandla jord till lava.

Den som själv vill göra liknande försök bör dock tänka på att vidta diverse försiktighetsåtgärder.

Vi har redan en gigantisk fusionsreaktor som inte ligger på någons bakgård, utan på ett bekvämt avstånd av 150 miljoner kilometer bort. Den kostar inga mångmiljardbelopp i fruktlös forskning, den är fullständigt underhållsfri och ger en effekt på maximalt cirka 1 kilowatt per kvadratmeter vid jordytan vid ekvatorn. Tyvärr kan vi inte använda effekten från denna fusionsreaktor dygnet runt och på våra nordliga breddgrader varierar den erhållna effekten kraftigt mellan årstiderna. Om vi anpassar oss till dessa begränsningar kan vi säkert hitta på många nya smarta sätt att använda solens strålar.

8 kommentarer:

  1. Men den kan inte driva en ekonomi med krav på evig tillväxt!

    SvaraRadera
  2. Håller med farfar att solen vår egen villiga fusionreaktor är en joker i leken men dessvärre omöjligt kanna hålla igång vår tillväxtekonomi. Men väl lindra dunsen när det går uppför för oss att eran med den billiga oljan är över. Och det ligger nära i tiden!

    SvaraRadera
  3. Hur lyckas han placera speglarna så exakt som behövs för att det ska funka?

    Går det att göra samma sak med ett stort förstoringsglas?

    Jag tror nog att det här kan lösa många energiproblem. Man kan hetta upp stål och sedan ta det med sig in i huset, varpå huset värms upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Limma dem på insidan av din parabolantenn. Det är ändå endast skräp på TV. Fokuspunkten ligger där antennhuvudet är nu så du kan spara fästet till denna och lägga vad du nu vill bränna där.

      Radera
  4. Man förvillas att tro att han skapar mer energi, men så är inte fallet. Stålbiten eller vad det nu är för något skulle ha blivit precis lika varm utan speglarna, bara inte på enda punkt.

    SvaraRadera
  5. Cool video!

    Placeringen av speglar:
    Han sätter nog en lampa i fokalpunkten på spegeln och siktar på ett mål längre bort.
    /Mats

    SvaraRadera
  6. Det är just koncentrerandet av solenergin som är tricket. Genom att koncentrera solstrålarna kan man göra helt nya saker med solen än att bara få fram halvvarmt vatten till bad, tvätt och disk.
    Som Farfar säger får han inte fram mer energi, han koncentrerar den bara till en punkt.
    Det mest intressanta tycker jag är att man med relativt enkla medel kan utföra processer som kräver mycket höga temperaturer, om än i mycket mindre skala än vad de fossila bränslena medger. Jag tror att vi även i en ganska avlägsen framtid kommer att ha en hel del ganska avancerade tekniker kvar, men inte i samma omfattning som idag.

    SvaraRadera
  7. Herre gud. Det verkar vara väldigt svårt för folk att fatta. Kanske fler borde vara vakna då termodynamik är på tapeten i skolan.

    Huvud problemet med solkraft och vindkraft är att båda dessa "energikällor" har väldigt låg täthet. Det betyder (termodynamik) att det åtgår väldigt mycket arbete för att få användbar energi. Det här låter imponerande med det skalar illa och ett energi system där det mesta av energin går att hålla igång själva energisystemet är knappast något att eftersväva från varken ekonomi eller miljö hållet.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.