En läsare uppmärksammade när jag skrev om den rekordlåga isvolymen i Arktis i år att visserligen är isutbredningen i Arktis rekordlåg i år, men i Antarktis är den istället rekordstor, något som jag redan förut noterat men inte skrivit om. Hur går då detta ihop med global uppvärmning? NSIDC har skrivit utförligt om detta med rubriken "Poles Apart". Därifrån har jag hämtat diagrammet nedan.
Här syns den antarktiska havsisens rekordutbredning tydligt. I diagrammet nedan syns den tydliga ökande trenden för september månad, som normalt är utbredningsmaximum för den antarktiska havsisen.
Skillnaden mellan Arktis och Antarktis är förstås geografin. Medan Arktis består av en havsvidd omgivet av landmassor består Antarktis av en istäckt landmassa omgiven av havsvidder. Vid Arktiska ishavet finns större inlandsis bara på Grönland (och en mindre på Ellesmere Island), som dock är betydligt mindre än Antarktis. Förklaringen till det ökande havsismaximumet i Antarktis är att luften över kontinenten har blivit varmare (eller kanske borde man säga mindre svinkall), vilket leder till starkare vindar, som sprider omkring havsisen mer.
Summan av havsis på Jorden är dock minskande. Antarktis havsis i september har ökat med omkring 0,6 miljoner kvadratkilometer, medan Arktis havsis i september har minskat med omkring 2,5 miljoner kvadratkilometer. Alltså totalt sett försvinnande havsis! Sett till isvolymen ser det som sagt ännu värre ut.
Så till sist ännu ett diagram från NSIDC, som visar utbredningen av is i olika åldrar i Arktis.
Här ser man att den riktigt gamla isen nästan helt försvunnit. Ytan av is som är tre år eller äldre är i år mindre än ytan av is som var fem år eller äldre fram till 2005.
2012-10-10
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja, som intresserad undrar jag då hur totala mängden is förändrar sig. Det som avhandlades nu var ju havsisen.
SvaraRaderaFråga klimatforskarna, inte mig. Men smältande glaciärer har vi ju hört talas om.
RaderaIstället för att fråga dem läser jag din blogg. :-)
RaderaOK, tack, men titta in på exempelvis Uppsalainitiativet eller Skeptical Science för att se vad de har skrivit i frågan.
RaderaDet blir ju lite fånigt när man pratar klimat och visar diagram och grafer med start från 1979 (då satellitmätningarna startade). Det intressanta är vad som hänt på t ex 100, 500 och 1000 års sikt.
SvaraRaderaSen undrar jag också varför minskad kyla vid Antarktis leder till starkare vindar, det borde ju vara tvärtom? Jag kan förstå ev mindre svinkyla kan leda till mer nederbörd, men inte till starkare vindar eftersom "väder" orsakas av en temperaturgradient mellan olika zoner.
/Fredrik L
Inte alls "fånigt", men 100-årsdiagram finns på http://flutetankar.blogspot.se/2012/09/anledning-att-oroa-sig-for-klimatet.html.
RaderaLäs artikeln från NSIDC, som förklarar varför det blir starkare vindar.
Ok, missvisande då :)
RaderaÄven 100 år är en ganska kort period, men bättre än 30 :)
Lustigt att inte MSM inte gräver lite djupare kring isen på Antarktis, eller att relativt konstant medeltemp sen 15 år (ok kort period) ger minskande isar. Summa sumarum är att allt inte är så enkelt som MSM vill ha det till.
/Fredrik L
Eftersom den globala medeltemperaturen endast har ökat 0,7C på 30 år sedan mätningarna startade och den dessutom inte har ökat på flera år så är det naturligtvis inte fråga om värme som orsakar minskad isbildning under sommaren i Arktis vatten. 2007 sept var ismassan mindre än sept 2010 och nu 2012 sept är den mindre igen (enligt NOAA). Det går fram och tillbaka i takt med vindar och havsströmmar, och det är svårt att se att det skulle vara alarmerande? Varför?
SvaraRaderaDagens journalister tänker så här: om en is smälter undan så måste det bero på högre temperatur. Sen ska man hinna skriva en artikel innan 17.00 och så mycket mer reflektion hinns inte med.
RaderaOch det blir fånigt när MSM säger att isen är rekordliten eftersom man inte har några referensramar. Hur det var för 1000 år sen under MWP? Allt pekar ju på att isens utbredning då var betydligt mindre än den är idag.
Orsak och verkan är ju alltid inte så enkelt.
Antarktiska isen krymper, nej växer, nej krymper, nej... ?
SvaraRaderahttp://satsangeetsingh.com/2012/10/14/antarktiska-isen-krymper-nej-vaxer-nej-krymper-nej/