Det har varit ett stökigt väderår. Mest kallt och regnigt i Sverige - ett "annus horribilis". På SMHI:s hemsida läser jag om flera väderrekord. Delar av Västerbotten och Norrbotten har fått sin blötaste månad sedan mätningarna började 1880. Häromdagen var det rekordvarmt i Skåne för den 20 oktober med nästan 20 plusgrader.
I Arktis har det varit rekordliten isvolym och isutbredning, medan det i Antarktis varit rekordstor isutbredning. På många håll i världen har det varit allvarlig torka, bland annat i USA.
Min gissning vad gäller klimatet är att vi får vänja oss vid mer extremväder framöver. Jordens klimat verkar ha svängt ut ur ett stabilitetsläge och det kommer gissningsvis att bli en hel del svängningar i klimatet innan vi hittar ett nytt jämviktsläge. Hur länge detta kan pågå är svårt att sia om, men det borde åtminstone röra sig om decennier. Världens klimatsystem är stort och komplext med mängder av återkopplingar, så det tar tid att svänga in sig.
Rasat hus i |
Över 60 procent av Rysslands territorium består av permafrostområden. Flera stora städer är byggda på permafrost, liksom mycket av infrastrukturen för rysk olja och gas. 93 procent av den ryska fossilgasen och 75 procent av oljan utvinns i arktiska områden, och denna olja och gas står för omkring 70 procent av Rysslands exportinkomster.
Skada på Bajkal-Amur-järnvägen |
Infrastrukturen i Sibirien måste anpassas till förändrade förhållanden vad gäller permafrosten, vilket kommer att fördyra bygget av den. Mycket av den infrastruktur som idag finns i Sibirien är dessutom byggd under 1980- och 1990-talen, då man inte brydde sig så mycket om hur den byggdes i det då kollapsande Sovjetunionen.
Är det 20 grader den 20 oktober så är det bara att tacka och ta emot, men nu i morse var det minusgrader i Skåne. Så det ser ut att vara slut med fika på uteserveringar för i år, om man inte åker utomlands vill säga.
SvaraRaderaVart tar metangaserna vägen? Skit i det jag gilla läget och växthuseffekten är båg men i alla fall väldigt överdriven!
SvaraRaderaBer om tillstånd att få idka ordmärkeri. Orten som bilden på det rasade huset är hämtad från stavas på ryska Черский. På svenska ska detta transkriberas "Tjerskij", medan "Chersky" är den engelska transkriptionen. Den varierar från språk till språk, för att ta några fler exempel skulle orten på tyska stavas Tscherski, på franska Tcherski, på nederländska Tsjerski och på polska Czerski. Vill man vara riktigt internationell kan man istället använda translittereringen: Čerskij. Jag skriver inte detta för att gnällla, utan för att du brukar vara noggrann. Jag ser att du, till skillnad från Effekts skribent, vet att Якутск på svenska ska skrivas Jakutsk och inte Yakutsk (återigen den engelska transkriptionen)och man brukar hos dig slippa höra talas om företeelser som stadskunskap och Munich, huvudstad i Bavaria. Bara en rättelse i all välmening.
SvaraRaderaHelt rätt. Tjerskij ska det vara förstås.
Radera