Efter den gigantiska bubbla som blåstes upp i USA för bostadspriser och bolån och som kraschade spektakulärt hösten 2008 undrar många om det blåsts upp någon ny bubbla som kommer att spricka snart.
En kandidat är billånen, som blivit föremål för granskning och kritik. Det har förekommit en hel del oegentligheter vid utfärdandet av nya billån, men än så länge syns där ingen större kris. 99 procent av låntagarna klarar av att sköta sina lånebetalningar. Billånen i USA har nu nått sin högsta nivå i på åtta år. Det är dock inte en tillnärmelsevis lika stor bubbla som USA:s bostadsbubbla under förra decenniet. Billånen uppgick till sammanlagt 905 miljarder dollar under det andra kvartalet i år och 22 procent av summan var subprimelån, vilket är lägre än de 25-30 procent som var subprime-billån innan finanskrisen.
Men det ljusa läget för billånen kan komma att ändras. Villkoren för billånen har nämligen förslappats, vilket förklarar ökningen. Billånen löper över längre tid - över sex års avbetalningstid i medeltal numera. Det lånas även ut större procent av bilens pris.
Vi ser redan att "car repos" (långivaren återtar bilen p.g.a. missade betalningar) ökar snabbt, även om nivån fortfarande är låg.
Billånen är dock som sagt inte alls en lika stor bubbla som bolånen - bolånen är fortfarande tio gånger så stora totalt som billånen. Tillsammans med andra problematiska lån kan de dock ställa till en del besvär för USA:s ekonomi. Dessutom sjunker som bekant säkerhetens värde betydligt snabbare för billån än för bolån.
2014-09-25
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Sex år är väl i och för sig ingen orimlig tid för en ny bil. Så länge bör den väl hålla?
SvaraRaderaDet är en parameter, men det centrala i historien är att det lånas ut till hushåll som absolut inte är kreditvärdiga.
Radera6 år i medeltal är mycket.
RaderaStudielånen i USA torde vara än mer bekymrande. Enorm inflation i kostnad för att utbilda sig samtidigt som arbetsmarknaden är förhållandevis död. Vad ska kreditgivarna repa från studielåntagarna?
SvaraRaderaDessutom är studielånen, till skillnad från övriga lån, inte möjliga att bli av med ens i en personlig konkurs vad jag har förstått.
RaderaStämmer, och dessutom ganska hög ränta. Från cirka 5% för "federal loans" till 10-15% om de är från en "privat lender".
RaderaBillån och banklån blir man i Amerika av med genom att banken återtar bilen eller bostaden, men hur ska en borgenär kunna återta en persons studier?
SvaraRaderaDet är inte riktigt så enkelt. Efterskänkta skulder från t.ex. huslån beskattas som kapitalinkomst. Vet inte skattesatserna, men blir det en restskuld efter huset är sålt så kommer den återstående skulden "efterskänkas" men också beskattas. Så helt "gratis" är det inte.
RaderaStudieskulder i USA är personliga och skrivs inte av utan vidare, inte ens vid personlig konkurs.