Nu kommer bekräftelse på att Ryssland får underskott i statsfinanserna på grund av det fallande oljepriset. Jag skrev i oktober om hur ett lågt oljepris drabbar oljeexporterande länder.
Den ryska börsens RTS-index har mer än halverats sedan senaste toppen 2011. Bara sedan i somras har det fallit nästan 40 procent och ingen botten är ännu i sikte, se diagrammet nedan.
Den ryska rubeln har fallit 33 procent i värde mot euron sedan årets början, se diagram nedan.
Notera hur valutans försvagningstakt blivit allt snabbare de senaste månaderna. Mot dollarn har rubeln fallit 39 procent i år. Den fallande valutakursen ger förstås inflation i Ryssland. Årstakten för prisinflationen i Ryssland var i november 9,1 procent och till nästa år spekuleras det i tvåsiffriga inflationstal. Inflationen driver förstås även på räntorna för lån, vilket påverkar ekonomin negativt. De flesta bedömare räknar nu med att Rysslands BNP backar nästa år.
Inflationen skapar folkligt missnöje. Den fallande valutakursen ger missnöje hos den lilla rika klassen (de som vi ser här och i andra västländer som ryska turister). Ryssland kan alltså stå inför en budgetkris, en valutakris, en ekonomisk kräftgång och en politisk kris. Då får vi se hur regimen (eller eventuell ny regim som tar över efter Putin och kompani) agerar utrikespolitiskt. Kommer man att stoppa kostsamma operationer mot grannländer såsom Ukraina, eller kommer man att distrahera den missnöjda befolkningen med yttre fiender?
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Ryssland kommer igen ska du se. Moskva är nu världens billigaste storstad.
SvaraRaderaMånne inte krisen istället enar folket i Ryssland. Det förstår nog att västvärlden vill kuva dem via sanktioner och ser hur skenheligt väst agerar. Konstigt t.ex att ingen är särskilt upprörd i Sverige när Bildt och prinsessan Victoria vill befrämja vapenexport till diktaturer där kvinnor inte ens får köra bil. Bara som ett litet tips. Ingen utlänning tar mer svensk moralpredikan på allvar, ett land som förresten per capita hör till stor exportörerna av vapen i världen. Kanske är det till och med så att Sverige av idag är mer känsligt för oroligheter än Ryssland. Det gav ju de senaste parlamentsvalen tecken på. En eventuell sprucken bostadsbubbla lär inte göra situationen bättre.
SvaraRadera