2016-02-03

Jo, amerikansk intern partipolitik är viktig för Sverige!

Cornucopia skriver idag att "Nej, intern partipolitik i USA är av noll nyhetsvärde för svensk del då det helt saknar relevans.". Jag håller inte med. Eftersom USA är världens mäktigaste imperium och upprätthåller denna världsmaktordning genom världens utan konkurrens största militär samt innehavet av den globala reservvalutan US-dollar. Därför är det även för oss i Sverige högst intressant vilken politisk fraktion som kommer att styra detta land.

Däremot anser jag att den interna politiken i USA får alldeles för stort utrymme i svenska media, jämfört med bland annat Cornucopias exempel Storbritannien (en av våra största handelspartner) samt framförallt den interna EU-politiken, som i högsta grad påverkar oss. Framförallt behöver media inte dra på så mycket för varje enskild händelse (tevedebatt, primärval) i den interna amerikanska partipolitiken, utan det skulle räcka med några insatta analyser då och då, samt en notis när det varit tevedebatt eller primärval.

Vad gäller den aktuella händelsen, primärvalet i Iowa, som förorsakade en störtflod av artiklar och analyser i svenska media, så är min kommentar att det dels var det första primärvalet och många återstår (framförallt "Super Tuesday" 1 mars), dels brukar Iowa inte "visa vägen" vad gäller det slutgiltiga resultatet. Dessutom är Trump fortsatt överlägset stark i de nationella opinionsundersökningarna, medan han i opinionsundersökningarna för Iowa inte alls hade så stort försprång framför konkurrenterna som han har nationellt.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jag bedömer att det är stor risk att Donald Trump blir USA:s näste president. Han har sedan mitten av juli haft ett stabilt övertag i opinionsundersökningarna. Jag har jämfört Trump med Italiens f.d. premiärminister Berlusconi och båda vinner på samma sak - de är populister, som etablissemanget inom politik och media missbedömer. Trump kan lyckas att få många väljare att gå till valurnorna som annars inte skulle göra det. Han representerar på många vis motsatsen till de övriga presidentkandidaterna, som alla tillhör det slicka etablissemanget.

Trump utmärker sig genom att våga säga saker som ingen politiskt korrekt kandidat skulle våga sig i närheten av och dessutom uttrycka det på ett sätt som är både slagkraftigt och folkligt. Om sedan det han säger är sant eller rätt är ointressant - huvudsaken är att det är slagkraftigt och gärna klämmer dit motståndaren. Jag skulle tro att många tevetittare i USA får sig ett gott skratt av hans uppträdande i debatter och tänker att "han är en av oss". Att han dessutom har en frisyr som går på tvärs mot allt vad som förväntas av en maktens man gör inte saken sämre - det gör honom ännu mer till "en av oss". Till yttermera visso går det välkammade etablissemanget till ständig attack mot Trump, och ofta gör de narr av honom och hans åsikter. Det bidrar till att alla som känner sig främmande inför detta etablissemang känner sympati för Trump.

Vilka är då de som ser Trump som "en av oss"? Det handlar om USA:s arbetarklass. Inte tjänstemännen, inte den stora gruppen av fattiga bidragsberoende, utan den stora gruppen däremellan, som hankar sig fram på usla löner och osäkra arbetsvillkor. Trumps budskap om att exempelvis Apple borde flytta hem sin tillverkning till USA är precis vad denna folkgrupp vill höra. Det är något som kan analyseras som helt orealistiskt (vilket media och övriga politiker gör), men här är det inte intellektuell analys som gäller.

Om Trump lyckas locka tillräckligt många väljare som annars skulle ha struntat i politiken kommer han att bli republikanernas presidentkandidat - inga tecken tyder ännu på något annat. Isåfall får han Hillary Clinton eller Bernie Sanders som motståndare i presidentvalet och vem av dem det än blir, så blir det en enkel motståndare för Trump. Den demokratiska presidentkandidaten kommer att missbedöma situationen och försöka att logiskt plocka sönder Trumps argumentation, eller gå till häftig motattack mot hans mer vansinniga kommentarer - saker som går hem hos en utbildad tjänstemannapublik, men inte hos arbetarna. Allt kommer att gynna Trump hos hans kärnväljare - de som ser ett alternativ till etablissemanget.

Jag upprepar det igen - världens politiker bör på allvar förbereda sig för konsekvenserna av att världens mäktigaste land kommer att styras av vildhjärnan Donald Trump.

19 kommentarer:

 1. Cornu har rätt
  Valet av POTUS är en lång process som har designats för att ge så stort mediautrymme som möjligt. Istället för att diskutera viktiga frågor som
  - Hur ska vi ställa om till en långsiktig hållbar samhällsmodell?
  - Hur ska vi återupprätta ett svenskt försvar?
  - Hur ska den svenska skolan räddas?
  Osv

  Så diskuterar vi primärvalet i New Hampshire. Jag skäms

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISIS (Daesh) è una creazione degli Stati Uniti e Israele, che usano tra gli altri la Turchia e l'Arabia Saudita come ponte per le loro azioni ignobili e dominare il mondo. Tutti lo devono sapere e dobbiamo provare a ribellarci a questo aberrante sistema terroristico mondiale.

   Radera
 2. Ok, ni har troligen rätt båda två. Hursomhelst är det ju ett underkännande av väljarna som inte kan eller inte orkar tänka ordentligt analytiskt. Vad drar man för slutsats av det? Går det över huvud taget att hitta ett system som inte kan manipuleras av starka egenintressen på massans bekostnad? Eftersom makt korrumperar så torde svaret bli nej och vi får vänja oss vid att ha de ledare vi förtjänar tills vi orkar tänka lite själva också och då längre än näsan räcker.

  SvaraRadera
 3. Jag har svårt att förstå alla som är så rädda för Trump och inte funderar på Cruz som vann i Iowa. Där är en att vara rädd för. Tillbaka till gamla testamentet...

  SvaraRadera
 4. 4000 år sedan skapelsen. Eva och hennes döttrar straffas med mens. + en del annat vanvett med Cruz.

  Vad kan dessa hans villfarelser leda till om han blir president?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Är definitonen av USA ett imperium?

  SvaraRadera
 6. Det spelar ingen roll vem som vinner i USA eftersom alla kandidater är kontrollerade från samma källa (hemliga sataniska sällskap) OCH alla kandidater är finansierade med Rotschilds pengar.
  Oavsät vem som vinner USA kommer att förtsätta att fördärva olika länder i världen, mörda deras folk och stjälla deras naturresurser.

  Stora delar av USA-s befolkning är analfabet, okunnigt och mycket fördummad. De är oxo fysisk sjuka (fetma pg. av GMO mat) och mentalskadade (GMO,chemtrails, fluor i drycksvattnet).

  RÖSTRÄKNINGEN i USA pågår elektronisk så de som kontrollerar softver/mjukvara VÄLJER JU OCKSÅ VINNAREN OM DET ÄR SMALL MARGINAL.

  SvaraRadera
 7. Trump leder därför att han har den bästa politiken. Hade han fått styra hade 9/11 aldrig inträffat, för inga muslimer hade kunnat resa in i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det är CIA och MOSAD som står bakom ELFTE SEPTEMBER !!!???

   Radera
 8. Nej, din narr, det handlar om att hålla andra och tredje världens människor borta från första världens länder.

  SvaraRadera
 9. sevärd dokumentär som ger en bra hint. You've Been Trumped

  SvaraRadera
 10. I grund och botten är det egalt vem som sitter i Vita huset. Utvecklingen i USA har nått en punkt där Vita Huset egentligen inte har något inflytande på utvecklingen längre, federala skuldsättningen, delstaternas skuldsättning, ekonomin i övrigt osv, Vita Huset kan bara se på, inte längre styra utvecklingen.

  Vad Trump beträffar, han verkar att ha kraftigt stöd, men har han väljare ? Har de som stöder Trump registrerat sig för att kunna rösta i republikanernas prmärval och sedan i det egentliga valet ?

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Förstår inte din skepsis för Trump. Till skillnad mot advokatsamfundets kandidat Obama är Trump inte en marionettdocka. Dessutom skulle han troligen lyckas få östeuropa och Ryssland att bli mer som väst demokratier. Kina hade nog även dem föredragit en stark ledare framför en vek diplomat som Obama. Europa hade nog också i stort gillat Trump.

  Den stora förloraren om USA väljer Trump är GS,advokatsamfundet och arabvärlden med Saudi i spetsen. Ett enat USA, Ryssland, EU och Kina? skulle med lätthet rensa mellanöstern på terrorism och aktoritär Islam.

  Med det sagt finns en förhoppning från min sida att Hillary vinner. Samtidigt är jag inte alls säkert att hon är i närheten av samma kvalitet som Bill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "troligen lyckas få östeuropa och Ryssland att bli mer som väst demokratier"

   HA HA HA HA HA HA Hur ska de lyckas ? Ska de börja bomba andra länder (Afganistan, Irak, Lybien, Jugoslavien, Syrien)
   eller mörda deras presidenter (Gadafi, Sadam Husein, Milosevic).

   Radera
 13. Bill Clinton är KRIGSFÖRBRYTARE ! ! !

  SvaraRadera
 14. Hej Flute,
  Jag gillar dina ekonomiska analyser och blogg. Däremot är jag inte säker pa (swiss keyboard) att du har kunnat bilda dig en "objektiv" uppfattning om Trump eftersom all media gör allt de kan för att svartmala honom. Till och med högermdeia i USA - eftersom han inte är en riktig republikan. Visst är han annorlunda, men att kalla honom för vildhjärna är lite att ta i. Betänk att han har byggt upp ett stort företag och varit mycket skicklig i att navigera inom amerikansk politik. Han är en pragmatisk dealmaker utan allt för starka bindningar till banker och oljeföretag. Alla etablerade politiker utom Sanders är "köpta" av lobbygrupper, inklusive Clinton. Trump är ej tok-höger som viss media i Sverige gör gällande. Han har under manga ar stött the Democrats och har ett flertal liberala - läs vänster -asikter.
  Han har dessutom konsekvent gjort korrekta analyser av Irak kriget etc. Se detta intressanta klipp: http://edition.cnn.com/videos/tv/2016/01/06/donald-trump-wolf-blitzer-interview-part-1.cnn
  Jag tror att Bernie eller Trump är vad USA behöver - en ny politisk fas som ej är styrd av starka lobby grupper. Jag uppmanar dig att inte tro pa allt som Svensk media gör gällande - den är extremt konformistisk och vänsterinriktad.
  Mvh - Han som du en gang at lunch med pa söder.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.