2008-09-05

Vad är så bra med höga bostadspriser?

Uppriktigt sagt så förstår jag inte varför så många har bejublat de stigande bostadspriserna i Sverige de senaste åren.
Stigande eller höga bostadspriser har en mängd negativa effekter. För det första blir det till slut oöverstigligt dyrt att köpa sig en bostad. De som är nya på bostadsmarknaden blir tvungna att skuldsätta sig upp över öronen för att ha råd med en bostad. De som redan har en bostad som är köpt till ett betydligt billigare pris känner sig plötsligt rika, när grannen säljer sin bostad för en eller flera miljoner kronor. De kan därför lätt lockas att konsumera för mycket, t.ex. genom att ta lån med bostaden som säkerhet.
Vilka är de positiva effekterna av stigande eller höga bostadspriser? Tja, jag har svårt att komma på några. Jo, en - de som säljer sin bostad riskerar inte att sitta kvar med en bit av lånet för att bostaden har fallit i värde.
Att bostadspriserna har nått absurda nivåer bekräftas av den nyproduktion som är på gång nu. Kolla in följande till exempel:
Klicka på bilden för större version
På de två sista raderna har vi bostadsrättsradhus på 120 kvm, 4 rum o kök för cirka 2,3 miljoner kronor. Men de har en månadsavgift till bostadsrättsföreningen på 6512 kronor! Här nedan är tre snabba schablonräkneexempel på månadskostnaden:
20 år är ingen orimlig amorteringstid för en bostad, men även vid en miljon i kontantinsats och 30 års amorteringstid så blir nettomånadskostnaden cirka 14600 kronor. Inte undra på att många väljer amorteringsfria lån!
Ovanpå de höga månadskostnaderna så visar det sig vid närmare inspektion att föreningens ekonomiska plan är en glädjekalkyl. Den förutsätter nämligen att ingenting amorteras av på föreningens lån, som ligger på en miljon per hus. Dessutom avsätts endast 0,2% av taxeringsvärdet varje år till reparationsfond. Hur detta ska hålla i längden sägs inget om.
Jag räknar med att vi kommer att kunna läsa om denna och liknande nybyggda bostadsrättsföreningar i tidningarna om två år med stora rubriker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.