DN har pratat med en anställd på en lampaffär.
Ett problem är dock, enligt henne, att det inte finns återvinningsstationer för lågenergilamporna som innehåller kvicksilver.Nja, det stämmer ju inte riktigt. I alla fall där jag bor finns det platser att återlämna lågenergilampor och lysrör på, men det kanske inte finns det överallt. Det största problemet är nog att kvicksilverlamporna till stor del kommer att hamna i fel sopor. I februari skrev jag:
i artikeln om glödlamporna står att "I Sverige samlas omkring 70—80 procent av lågenergilamporna in, mot 20 procent i EU", vilket kan formuleras omvänt - 20-30% av lågenergilamporna hamnar i Sverige i fel sopor, och i EU är det hela 80% som hamnar fel! En tickande miljöbomb?Vad gäller argumentet för förbudet, att man ska spara el och därmed utsläpp, skrev jag:
Teoretiska beräkningar ger också vid handen att kvicksilverutsläppen totalt kommer att minska, eftersom det släpps ut en hel del kvicksilver när man bränner kol för att generera elkraft. Detta gäller förstås Europa i stort, inte i Sverige. Den elbesparing som lågenergilamporna ger skulle därmed sänka de totala kvicksilverutsläppen, även om en stor del av lamporna hamnar i fel sopor. Tillåt mig tvivla! Sänkt elförbrukning från belysning kommer att leda till sänkt efterfrågan på belysningsel och därmed ett lägre elpris. Då kommer andra användningsområden för el istället att kunna öka sin förbrukning och i slutändan står Europa där med lika höga kvicksilverutsläpp från kolkraft plus nya kvicksilverutsläpp från lågenergilampor.Jag tycker att du absolut ska läsa Kemikalieinspektionens råd angående trasiga lågenergilampor och lysrör. Annars kan du få en miljökatastrof i hemmet när en lampa går sönder! Och använd absolut aldrig dammsugaren för att suga upp lampbitarna!
Bloggen Tankar i gryningens ljus har bra resonemang om problemen kring lågenergilamporna och kvicksilvret. Bloggaren Iniskogen undrar också om vi får se en miljökatastrof framöver, med tanke på hur det ser ut på återvinningscentralerna.
I en kommentar hittade jag en länk till en artikel från brittiska Times om förhållandena för arbetare i Kina som jobbar i fabrikerna där större delen av våra kvicksilverlampor tillverkas.
Tests on hundreds of employees have found dangerously high levels of mercury in their bodies and many have required hospital treatment, according to interviews with workers, doctors and local health officials in the cities of Foshan and Guangzhou.Själv använder jag lågenergilampor i de flesta taklampor, men i alla armaturer som riskerar att välta, alltså bords- och golvlampor, har jag vanliga glödlampor. I några taklampor kan jag inte använda lågenergilampor p.g.a. att de inte passar. Därför en påminnelse till mig själv - köp ett lager med matta glödlampor imorgon.
Läs andra svenska bloggar om kvicksilver, glödlampor, hamstring, lågenergilampor
..eller så kan du skippa hamstringen och använda halogen. Finns halogenlampor i standard glödlampsutförande med samma ljuskvalité, passform och sockel. De ger 28% mer ljus per watt annars är de precis som vanliga glödlampor.
SvaraRaderaTack för tipset! Ska kolla upp det. Det hänger ju också på hur mycket de kostar.
SvaraRaderaHalogenen är lite dyrare , kanske 15:- kronor mer per glödlampa , halogenen har idag ganska god tillgänglighet och finns bland annat på IKEA och lampaffärer.
SvaraRaderaDen lilla merkostnad halogenen har jämfört med vanliga glödlampor är försumbar då halogenen dels drar mindre ström för samma ljusutbyte som en glödlampa , samt att de håller längre och har ett lite vitare sken som passar bättre för de flesta ändamål.
Hello again Flute..
SvaraRaderasåg länken från förstasidan hit
Längsta (?) genomgång av glödlampor och kvicksilverfrågan
http://ceolas.net
CFL Safety
Home Safety
Radiation
Health
Mercury
[breakage -- recycling -- dumping -- mining -- manufacturing -- transport -- power plants]
.