Det är inte bara Australien som drabbats av översvämningskatastrof på grund av den ovanligt starka La Niña, även om man kunde tro det av medias rapportering.
Det stora lerskredet med 335 döda i Serrana-området nära Rio de Janeiro hamnar visserligen ganska högt på svenska medias sidor, kanske tack vare att det gör sig bra på bild. Även i Brasilien ligger ovanligt kraftiga regn bakom olyckan.
Men de ihållande skyfallen och efterföljande översvämningar i Filippinerna och Sri Lanka bevärdigas bara med mindre notiser, trots 400 000 människor på flykt i Filippinerna och närmare en miljon hemlösa i Sri Lanka. För att läsa mer om dessa översvämningskatastrofer måste man gå till internationella media såsom BBC, eller lokala lankesiska media, som säger att översvämningarna är den värsta katastrofen som drabbat landet sedan tsunamin år 2004.
I Moçambique är det ännu inga stora översvämningar med den senaste tidens kraftiga regnoväder väcker oro för att de svåra översvämningarna år 2000 ska upprepas.
Åtminstone i Australien kan regnet fortsätta i flera månader till och jag antar att det gäller även övriga drabbade länder på södra halvklotet (men kanske inte Filippinerna som ligger längre norrut).
Kulmen för översvämningen i Brisbane har nådde sin kulmen igår, men som sagt så kan det komma nya regnväder. Det har redan blivit problematiskt på många sätt för folk i de översvämmade delarna av Queensland. Det blir problem med avstängd el och alla följdeffekter som det får. För det moderna samhället är som bekant fullständigt beroende av el för att fungera ordentligt. Ett par dagar utan el får de flesta samhällsfunktioner att bryta samman. Dessutom har vägar, broar, järnvägar och annan infrastruktur förstörts eller skadats. Matbutikerna är tomma efter hamstring. Men värst på kort sikt ser det ut att bli med dricksvattnet. I sammanhanget ska man inte glömma att Queensland har tropiskt klimat med allt vad det innebär av sjukdomsrisker, krokodiler och ormar.
Dammen i Wivenhoe ovanför Brisbane, där det gått rykten om att den skulle kunna brista, ser dock ut att hålla och ha vettiga överloppskanaler. Enligt australiska media finns ingen risk för att den skulle brista.
Global weirding kostar. Värst drabbas dock som vanligt fattigt folk i t.ex. Sri Lanka.
P.S. Apropå översvämningar tipsar "Blott Sverige svenska preppers har" om att Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har översvämningskartor för de flesta större vattendrag där du kan se om just din fastighet ligger inom i farozonen för ett hundraårsflöde.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Många länder har drabbats hård i Sydamerika, Colombia har haft de värsta översvämningarna på över 60 år med drygt 300 dödsfall hittills, enligt källan jag läste
SvaraRadera