I förra veckan tittade jag på befolkningspyramiderna för Tunisien och Algeriet som en delorsak till varför det blev revolution i Tunisien just nu.
Den stora gruppen unga män, alltså 15-29 år, kombinerat med faktorerna stigande matpriser, hög arbetslöshet och en grym diktatur gav en krutdurk. Nu har diktatorn Ben Ali flytt landet, men vi får se hur det går. Blir det riktig demokrati eller bara en ny diktatur?
Jag läser också på Zero Hedge att Dow Jones Newswire verkar bekräfta att det försvunnit 1,5 ton guld från Tunisiens centralbank, vilket stämmer bra med ryktet att Ben Ali tog med sig så mycket guld när han flydde landet. Ben Ali har tydligen tagit sin tillflykt till ärkediktaturen Saudiarabien, som knappast lär lämna ut honom till Tunisien, utan tvärtom verkar välkomna honom. Med halvannat ton guld är han självklart välkommen.
Som jag påpekade i förra veckan domineras även Algeriet av åldersgruppen 15-29 år och även där har det varit oroligheter, som.dock inte ledde till någon revolution.
Det kan vara intressant att titta på hur åldersfördelningen ser ut även i övriga nordafrikanska länder. Vi börjar med diktaturen Marocko, även känt för sin ockupation av Västsahara. Marocko råkar också sitta på världens största fosfatreserver, varför EU-länderna gärna vill hålla sig väl med dem. Detta inkluderar även vår handelsminister Ewa Björling, som hälsade på där våren 2009.
Marocko har som synes också det en mycket större andel i åldersklassen 15-29 år än i de äldre. Med tanke på att BNP per capita bara är 4773 dollar där, alltså ungefär hälften av den i Tunisien, finns en stark risk för uppror även här, bara övriga faktorer stämmer och den rätta tändande gnistan kommer. Men arbetslösheten i Marocko är förhållandevis låga 9% och det verkar gå ganska bra för landets ekonomi. Alltså låg risk just nu, som jag bedömer det vid en snabb anblick.
För Libyen ser befolkningspyramiden ut på liknande sätt, förutom att det är många fler barn. Även Libyen är som bekant en diktatur under Muammar al-Gaddafi, men landet har en BNP per capita (PPP) på 14878 dollar, alltså i nivå med Chile eller Ryssland. För tillfället låg revolutionsrisk trots befolkningspyramidens utseende, bedömer jag. Två orosmoln finns dock. Hög arbetslöshet samt ekonomins beroende av oljeexporter. Sjunker oljepriset igen får det svåra effekter på ekonomin för oljeexporterande länder.
Jag återkommer med fler intressanta länder.
Läs även Kildén och Åsman om Tunisiens revolution, och ny regering i Tunis.
[Andra bloggar om tunisien, revolution, kravaller, demografi, marocko, libyen]
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
Det är få debattörer som tar upp frågan om den demografiska utvecklingen och dess konsekvenser. Jag blir därför glad att du gör det Flute.
SvaraRaderaMinskat barnafödande är ett tecken på ökad utveckling. Med utveckling så kommer också krav på förbättrade mänskliga rättigheter/demokrati. I Tunisien föds endast 1,71 barn per kvinna (ungefär som i Sverige). Tittar vi vidare på ett antal muslimska länder som det har talats om sedan Jasminrevolutionen så föds det i Marocko (2,23), Algeriet (1,67), Libyen (3,01), Egypten (3,01), Jordanien (3,42).
Enligt min tes, som kanske även är din, kommer Algeriet att vara nästa land i tur att revoltera.
Ett land som det just nu snackas relativt lite är Iran. På 80-talet uppmuntrade prästerskapet barnafödande och år 1986 föddes det 6,6 barn per kvinna. I dag har barnafödandet sjunkit till blygsamma 1,86. Ni minns säkert den senaste revolten och det är bara en tidsfråga innan nästa.
Iran kan därför vara lite extra intressant att skriva om. Använd gärna US Census Bureaus befolkningsprognostiseringar för år 2050.
http://www.census.gov/ipc/www/idb/informationGateway.php
Jag föredrar att kalla det "revolutionschans".
SvaraRaderaMvh Guldnisse