Det var oro på finansmarknaderna idag. Bland de värsta var italienska Milanobörsen som sjönk 5%. Bankerna slaktades hårdast: Intesa Sanpaolo och UniCredit ner 7% och Banca Popolare di Milano ner 6%.
Räntorna på italienska och spanska statsobligationer steg runt 0,3 procentenheter, medan räntorna på de tyska sjönk. Flykt till säkerhet.
Spanien var mer i fokus förra veckan och Madridbörsen sjönk bara 3% idag. Lite förvånande med tanke på att spanske centralbankschefen idag sade att de spanska bankerna kan behöva kapitaltillskott.
Från Spanien kom också nyheten att ekonomiministern föreslog att rikare människor bör betala mer för hälsovården. Ett åtgärdsförslag som än så länge bara är ett slag i luften, då hälsovårdskostnaderna administreras av de 17 regionerna och det behövs långa förhandlingar med dem innan man kan få igenom en sådan besparing. Knappast något som kan spara pengar åt spanska staten i år, men kanske nästa.
Portugal verkar ha glömts bort av finansmarknaderna idag (när fokus låg på större länder) då räntan på deras tioåriga statsobligationer bara steg med 0,09 procentenheter och Lissabonbörsen bara föll med 1,7%.
Den grekiska börsen lever lite av sitt eget liv nere på botten av soptunnan och steg en aning idag. Å andra sidan har den fallit med 81% sedan slutet av 2009.
Irländska statsobligationer låg runt nollan idag och deras National Treasury Management Agency säger att irländska staten nu är redo att återvända till marknaden för upplåning för första gången sedan 2010. Det låter nästan lite väl optimistiskt - jag tror på det först när jag ser en lyckad auktion på nya irländska statspapper.
Från Grekland kunde man igår på ZeroHedge läsa om en mycket intressant utveckling, som är ännu ett tecken på landets kollaps. Många utländska gästarbetare återvänder nu från Grekland till sina hemländer. Det handlar framförallt om hundratusentals albaner, som utgör 60% av gästarbetarna i Grekland. Situationen i Grekland är nu alltså så dålig att många albaner anser att det är bättre att återvända hem till ett av Europas fattigaste länder. Albanien har tidigare fått in en hel del pengar från albaner som arbetat utomlands, framförallt i Grekland och Italien, men dessa betalningar har halverats sedan 2007, då de motsvarade 10% av Albaniens BNP. Hur kommer det då att gå för Albanien framöver?
Tillägg: Cornucopia tipsar om ett spekulativt scenario från Gonzalo Lira att Spanien blir första land att lämna euron - i år.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.