De globala finansmarknaderna har åter övergått i läget "Risk Off", vilket innebär att allt som upplevs som riskfyllt (aktier m.m.) säljs och spekulanterna istället köper upplevt trygga tillgångar (dollar m.m.). Vi har märkt detta exempelvis genom det kraftiga börsfallet i Sverige igår.
Det hela orsakas just nu bland annat av att spekulanterna oroar sig för Spaniens statsskuld och strejker där. "Det här påminner lite om Italien som satte skräck i marknaden förra sommaren, säger SEB:s analyschef." Spanska staten försökte häromdagen sälja lite nya statsobligationer, men auktionen gick inte särskilt bra. Det blev högre ränta än förväntat och man lyckades inte sälja så mycket obligationer som man hade hoppats på.
Detta skapar oro runt euron och investerarna flyr över till upplevt säkrare valutor. De gjorde också ett försök att fly till schweizerfrancen och i morse testades den botten som Schweiziska nationalbanken (SNB) satt upp på 1,20 CHF/EUR. SNB reagerade snabbt med att köpa utländska valuta och återställde därmed ordningen. De bekräftade därmed vad de sade i höstas - att de kommer att köpa "obegränsade" kvantiteter av andra valutor för att upprätthålla 1,20-gränsen, se bottenspetsen i diagrammet nedan.
Världens valutaspekulanter har nu fått en fantastisk möjlighet att sälja av schweizerfranc vid 1,20 mot euron - det är ju garanterat "säkert" då SNB kommer att intervenera vid denna nivå. Med hög belåning kan man säkert göra finfina affärer på bara minimala uppgångar och många valutahandlare kommer troligen att ta denna chans till "gratispengar". Det kommer att funka jättebra ända tills det inte funkar längre - den dag då SNB plötsligt ändrar sig och släpper sin spärr - då blir det istället en jättedålig affär. Eller om SNB bestämmer sig för att den "rätta" valutakursen istället är 1,15 CHF/EUR. Är SNB villiga att låta schweizerfrancen följa med euron hur djupt som helst? Slår eurokrisen till på allvar i Spanien och Portugal kan euron försvagas kraftigt. Jag gissar att vi får se en mycket "intressant" sommar och höst.
ZeroHedge kommenterar och säger bland annat "In other words, as we have been warning for weeks, the period of fake LTRO-induced calm is over, and the market is demanding more central planner liquid heroin." Nu börjar effekten av Europeiska centralbankens LTRO-utlåning klinga av och finansmarknaderna behöver ännu en "fix".
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Här snackas det valutahandel på hög nivå.
SvaraRaderaFör att få återgå till rådande PIIGS-kris, så skulle jag vilja bemöta vissa inlägg i de olika debatterna som förekommit i två års tid hos både massmedia och bloggare: Myglande myndigheter och medborgare typ i Grekland tror jag inte förekommer i Portugal. Däremot så finns det en viss % av sådant i Spanien och i Italien (kanske också i Frankrike). Portugal har ofta blivit behandlat som en icke betrodd stat (typ Grekland), men dess regering och medborgare är nog inte några "stormyglare" som vi kan finna på annat håll. Detta gäller naturligtvis även för Irland med sina medborgare som har spekulerat sig till döds i fastigheter.
Håkan Larsson
Alla BIGPIS-länder är individer. Visst finns det korruption även i Portugal, om än inte i samma skala som Grekland.
RaderaAtt EURO;n håller på att kollapsa, är det väl ingen seriös bedömare som tror något annat. Frågan är hur SEK kommer att värderas efter kollapsen. sverige har ju sammantaget större skuldbörda än genomsnittet i Europa.
SvaraRaderaInget land kan eller vill ha en starkt övervärderad valuta. Måste på sikt innebära inflation (hyper?) överallt.
SvaraRaderaKöp guld.
Tore
Spaniens problem är värre än vad "consensus bland maknadens aktörer" uppfattar" enligt Carmel Asset Management, som har kallat sin presentation för upplyftande "Spain. The Ultimate doomsdays presentation"
SvaraRaderahttp://www.pmflegal.com/blog/index.php/2012/04/08/spain-the-ultimate-doomsday-presentation/
Lars