2012-08-22

Även många rika hushåll utan buffert

En undersökning från Länsförsäkringar bekräftade igår det som jag och många andra misstänkt, nämligen att det även bland höginkomsttagare finns många hushåll som har dålig eller obefintlig sparad buffert. VD:n för Länsförsäkringar Bank är förvånad, men det är inte jag. I jakten på den perfekta livsstilen anpassar många sina utgifter till inkomsterna.

17 procent totalt klarar sig en månad eller mindre om inkomsten går förlorad. Anmärkningsvärt är att det är något högre andel (en femtedel) bland dem med så hög månadsinkomst som 50000-55000 kronor som klarar sig högst en månad utan inkomst. Jag gissar att dessa höginkomsttagare har maxbelånat sig för att köpa sin drömbostad och kallt räknar med att de alltid kommer att kunna få ett nytt jobb inom kort tid. Men ingen kan vara helt säker på att just ens egen kompetens kommer att vara efterfrågad vid en allvarlig ekonomisk kris.

Jag har sagt det förut att man måste ha en rejäl buffert för att klara oväntade händelser. Även höginkomsttagare kan drabbas av långvarig sjukdom. Arbetslöshet ger också ett mycket större inkomstbortfall för den med hög inkomst.

Man måste också vara beredd på fördröjningar i utbetalningsbyråkratin. Har man otur kan man få vänta flera månader på utbetalning av sjukpenning. Blir det kris som 2009 med många nyanmälda arbetslösa kan handläggningstiden för a-kassan dra ut och en felifylld blankett kan dessutom lätt försena hanteringen.

Många säger vad gäller bostäder att priserna på dyrare objekt alltid kommer att hålla i sig. Länsförsäkringars undersökning visar att det nog inte alls är så. Om en femtedel av höginkomsttagarna har så tajt ekonomi kommer bostadspriserna att rasa även på Östermalm och andra gräddhyllor den dag vi får en lite värre kris.

Läs även Cornucopias inlägg från igår om hur hög hävstång genom belåning slår mot hushållets ekonomi.

7 kommentarer:

  1. De flesta tror visst fortfarande att deras hus inte går ner i pris.
    Men läs Booli så ser man katastrofala nedgångar redan i huspriserna pga sänkningar av priset, men det ser inte ut att hjälpa, det får ändå inte sålt.
    Det blir en tung höst, var så säker./Bottenpriser om något år.

    SvaraRadera
  2. Förstår jag rätt om jag tror att detta handlar om höginkomsttagare och inte om rika? Det är en mycket stor skillnad på de grupperna. Det är som om rubriken hade lytt "Många hundägare saknar lager av hundmat hemma" och sen visar det sig handla om volvoägare. Stort overlap visserligen men ändå.

    Vissa människor är vana vid att bli favoriserade av sin omgivning i alla oklara fall. De kan bråka till sig nytt jobb eller snyfta till sig bidrag, så de behöver verkligen inte oroa sig. Vi andra som är vana att bli negativt likabehandlade i oklara situationer måste däremot ha en buffert. Vi kanske inte har så kraftig röst, eller så vackert utseende, så vi får skylla oss själva och reda oss bäst vi kan. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt - Dålig rubriksättning av mig!

      Radera
  3. Ämnet 'varför många höginkomsttagare har ansträngd ekonomi' har en del vanebildande förklaringar också. Kan belysa med exempel: En kille köper hus och gifter sig. De använder ROT och renoverar kök och badrum. Efter ett år skiljer hon sig och hon blir ägare till halva huset ( 600.000 kr för ett års äktenskap ). Han gifter om sig och köper ett nytt hus. Det renoveras. Hon tar ut skilsmässa efter 5 månader, osv...

    SvaraRadera
  4. @Anon 19.20

    Ja, se vad de kan, de rika. Det är väl nästan ett måste att riva ut den gamla köksinredningen varje gång man flyttar? Och flyttar man inte så får varken kök eller badrum vara mer än några år gammalt. Ja, se dessa rika.

    SvaraRadera
  5. Tror att du missupfattat att detta gäller högavlönade. Enligt källorna så handlar det som hushåll med inkomst omkring 55 000 kr per månad. Enligt enligt SCB så betyder det ett hushåll med två personer som tjänar ungefär enligt medelinkomsten i Sverige. Så den låga sparbufferten gäller nog snarast "medelhushållen" också.

    / Ateisten

    SvaraRadera
  6. Intressant reflektion Du har gjort Flute.

    Finns flera faktorer som helt klart påverkar varför människor inte har mer undanstoppat. Ser man krasst på det, så är det oerhört få som ens har en genomförd budget på sin privata ekonomi. Man tittar bara på balansen på ens privatkonto och så utgår man från det.

    Tyvärr så är det många som köper saker på framtida inkomster, med andra ord, man lånar pengar eller så skaffa man sig en avbetalningsplan. Det kan gälla köp av en ny TV eller att man vill ha en ny mobiltelefon. Man vill inte spara ihop till att köpa sina saker, utan hellre binda sig i 24 månader och delbetala, men allt detta görs med att man tror att man faktiskt kommer att ha intäkter i framtiden. Man lånar alltså på sin framtid, vilket skulle kunna översättas med att man har gjort sig själv till slav.

    Bli 100% skuldfri är det första målet och man bör göra allt i sin makt för att uppnå detta. Det är fullt möjligt att bli 100% skuldfri, men det går inte av sig självt.

    Sedan rekommenderar jag att man inte enbart skall tro att pengar på banken är lösningen. För "pengar" är egentligen inte pengar så som många tror. "Pengar" (eller valuta som det egentligen handlar om) sjunker alltid i värde och är uppbyggt genom skuld. (Vill man veta mer kika på http://www.peakprosperity.com/crashcourse)

    Jag anser att varje människa är värd att få leva utan skuld, men när vi inte ens utbildar och informerar människor hur det verkligen fungerar, så kan vi heller inte förvänta oss något annat.

    //Andrew

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.