2013-02-18

Eurozonen i deflation

På Nicole Foss "Automatic Earth" läser jag att eurozonen nu befinner sig i kreditdeflation.
Årstillväxten i krediterna är nu negativ - alltså årskrympning. Detta är inte något gott tecken för ekonomin i eurozonen.

Artikeln tittar även på länderna individuellt. Då framgår Grekland delvis p.g.a. statsbankrutten förra året gått igenom en dramatisk kreditdeflation. Irländska banker har skrivit ner stora delar av sina dåliga lånportföljer och landet har därför också kraftig deflation. Att spanska banker ännu inte skrivit ner större delen sina dåliga lån gör att Spaniens situation ser bättre ut än vad den egentligen är. Spanien skulle alltså ha mindre deflation än Tyskland om man ska tro de officiella siffrorna.

I tabellen nedan betyder D/GDP totala skulder i förhållande till BNP. 3M, 1Y, 3Y, 10Y är årstakten i kredittillväxten över tidsperioden. TCMDO betyder totala mängden krediter.

9 kommentarer:

 1. Japan har nu tagit ett steg i fel riktning ytterliggare efter 20 år av ekonomiskt stillestånd. Man sänker sin valutas värde och därmed går börsen upp och skapar fiktivt kapital.

  15 % mot dollarn redan i år i försvagning. Mindre import ökad export. Pissa i vällingen för att sedan äta upp den.

  Inflation - deflation - och stagflation.

  När inflationen slår till ökar priserna på varor, och när deflationen härjar minskar värdet på tillgångar. Men när stagflationen kommer då får vi allt på en gång, ökad arbetslöshet minskad penningmängd och minskade krediter osv.

  Det FLUTE idag visar på genom sin artikel är att vi inom EU nu går in i Stagflation, och då ni är sammanbrottet nära.

  SvaraRadera
 2. Kan inte Japan köra på samma sätt i 10 år till?
  Det är väl bra om man skriver ner eller betalar tillbaka skulderna - eller?

  SvaraRadera
 3. Guld måste UPP!!

  SvaraRadera
 4. Som sagt för knappt två år sedan, under sin turné på 5 platser runt om i Sverige, redovisade och förutspådde Nicole Foss denna utveckling. Kanske läge att påminna sig om vad hon sa i övrigt om fortsättningen!

  Här ett förtydligande från Nicole Foss på en direkt fråga från mig den 20 juli 2012: http://www.asposverige.se/2012/07/vi-ar-i-deflation-sager-nicole-foss-i-ett-farskt-uttalande/

  och ett förtydligande: http://www.asposverige.se/2012/08/deflationen-ar-har-omojlig-att-stoppa/

  Martin Saar ASPO Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu återstår förstås att se hur de styrande kommer att reagera. Kommer de att försöka blåsa upp kreditmängden?

   Nu ser vi tecknen på kreditdeflation, som i sin tur leder till penningmängdsdeflation, då >90% av pengarna skapas som krediter. Frågan är när vi sen ser pris- och lönedeflation. Eller ser vi en del av det redan?

   Radera
  2. Mitt tips är att om efterfrågan minskar ännu mer så kommer företagen med pengar i kassan skjuta upp sina investeringplaner och mindre solventa företag minska kostnader genom att lägga ned produktionen. Det torde ofta vara lättare att anpassa produktionsnivån än trögrörliga priser och löner. Resultatet kan bli att färre pengar jagar färre varor och tjänster och penningvärdet förändras i mindre utsträckning.

   Radera
 5. Så vad innebär detta i praktiken för hur man ska spela sina kort i olika livssituationer? Exempel, hur påverkar detta arbetsmarknaden i Sverige under det närmaste året? Ska man satsa på fast anställning nu eller finns det fortfarande möjligheter i en deflationsekonomi att få jobb för den som är attraktiv på arbetsmarknaden? Är det vanskligt att starta eget?
  Ska man göra sig av med CSN-lån eller hellre ha kvar studieskulden för att kunna köpa hus/mark utan banklån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant fråga.. vill jag oxå veta :)

   Radera
  2. Jag med.... Är det verkligen Heinz som är rätt att köpa :-)

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.