I torsdags kom ett första preliminärt BNP-estimat för första kvartalet 2013 för EU. Det var inte särskilt muntert. För första kvartalet 2013 föll BNP med 0,2 procent i euroområdet och 0,1 procent i EU som helhet jämfört med sista kvartalet 2012. Sista kvartalet 2012 var "tillväxttakten" -0,6 respektive -0,5 procent. (Intressant detta med en "tillväxttakt" som är negativ.) Jämfört med första kvartalet 2012 föll BNP med 1,0 procent i euroområdet och 0,7 procent i EU som helhet.
Det ser onekligen ut som om delar av världen redan sprungit in i tillväxtens gränser. Lyssna även på storbanken HSBC:s chefsekonom som påpekar detta - tips från Cornucopia.
Vi kan se på hur BNP har utvecklats sedan 2007 för euroområdet:
och för EU som helhet:
Ganska likartade diagram, som synes. Efter den brutala nedgången 2008-2009 kom alltså en viss återhämtning, men den räckte inte särskilt länge utan har sedan början av förra året övergått i en svag kräftgång för EU:s BNP. Inte konstigt att det krävs ständigt återkommande räddningspaket. En krympande ekonomi gör nämligen att många lån inte kommer att betalas tillbaka.
EU som helhet blir allt mindre konkurrenskraftigt på världsmarknaden, även om vissa länder och företag självklart kan vara undantag. Idag kan företag välja att lägga sin produktion i princip var som helst i världen och beslutet om produktionsplatsen handlar bara om att väga samman lönekostnader, produktivitet, transportkostnader, avstånd till konsumentmarknaden med mera. I den sammanvägningen kan ofta inte EU konkurrera. Företag behöver inte heller etablera någon egen fabrik i låglöneländerna, utan det finns mängder av lokal underleverantörsföretag som de kan anlita.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
13 timmar sedan
Största problemet är idioterna som representerar oss...men utan vårt TYSTA SAMTYCKE så skulle de inte sitta där....
SvaraRaderaIngen normalt funtad människa skulle diskutera verkningsgraden i motorn på en grävmaskin i vilken en berusad dåre sitter och leker och raserar hus.
Första steget till att bli frisk är att erkänna att man har problem
Tillväxten under 10 och 11 får närmast att betrakta som en rekyl. Frågan är ifall det någonsin kommer att bli någon tillväxt i Europa från dagens nivåer?
SvaraRaderaDen enda formen av tillväxt vi kommer att se är rekyler från bottenår. T.ex några år efter eurokraschen lär vi se tillväxt men denna kommer huvudsakligen att vara en rekyl.
/Lars
Den västerländska civilisationen kan mao snart läggas till handlingarna.
SvaraRaderaMen livet efter den behöver inte nödvändigtvis bli sämre ifall vi är kloka nog att anpassa oss till de nya förutsättningarna.
/Lars
Hyperinflation eller fullständigt okontrollerad massinvandring (bankerna måste fylla på med BLTs). Pick one.
SvaraRaderaKurvorna visar Growth rates of GDP in volume, vilket innebär att inflationen har räknats bort. Men en befolkningsökning inom EU 27 ska dras av - cirka 0,35 procent fler varje år ska dela på kakan. Dessutom litar jag inte på makthavarnas inflationssiffror. Om de använder en lägre inflation än den verkliga så ger de insamlade beloppen en större tillväxt. Kanske nollinjen ska flyttas en procent uppåt. Så det ser verkligt illa ut.
SvaraRaderaJag menar att kostnaderna i naturresursernas utvinning upptar en allt större del av ekonomin och knäcker denna om ungefär 40 år. Det blir en kollaps. Om det nu blir så att ekonomin samtidigt minskar så går det väldigt snabbt utför. Om man är mer pessimistisk så kan ske på halva tiden.
Kan det ligga en valutaeffekt bakom?
SvaraRaderaVärldsbanken korrigerar för detta här?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_BNP_%28PPP%29_per_capita
Världsbanken driver en politisk monetär cirkus och vill gärna hålla fram en uppsminkad bild av verkligheten. Deras påhittade jämförelsevaluta för olika prislägen kan ibland vara användbar. Men den kan inte öka tillväxten mer än vad som kan mätas lokalt. Att det finns olika metoder och är en vetenskap i sig ändrar inget.
RaderaOm det här landet skulle förändras mot ett riktigt u-land och få ett annat kostnadsläge så faller BNP långt mer. Om det skulle importeras mer billiga grejer från vissa länder och priserna minskar så ger detta utslag i inflationen. En lokal mätning kan inte överträffas med något hokus pokus med en låtsasvaluta.
Så det som det påstås, att det här landets BNP per capita mellan 2007-2011 ökade med 10,7 procent, eller med 2,7 procent per år, är trams. Inte ens SCB kommer i närheten av något sådant. I USA är siffrorna också fel. BNP per capita har minskat något. Och reallönerna har minskat långt mer. Det är ett svårt område, men så mycket kan man nog säga utan riskera att ha fel.
Kanske dags med lite tillväxt i ledighet, för där har vi väl inte nått tillväxtens gränser?
SvaraRadera