2014-06-12

Omfördelande fastighetsavgift

DN har med hjälp av data från Ekonomistyrningsverket luskat ut att det är landsorten som betalat sänkningen av fastighetsskatten, eller rättare sagt de borgerliga allianspartiernas ersättande av den statliga fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift. Vinnarna finns i storstäderna, förlorarna i landets övriga kommuner. Ett väldigt smart drag av de borgerliga partierna, som på detta vis fjäskat för sina kärnväljare på två vis. Dels har de drivit upp bostadsvärderingarna, vilket gör att folk känner sig rikare, även om de inte faktiskt är det. Dels har de alltså gynnat storstädernas bostadsägare på bekostnad av övriga Sveriges.

Som Birger Schlaug påpekar så var det KD-ledaren Göran Hägglund som drev igenom förändringen i fastighetsbeskattningen. Detta var för övrigt en av alla orsaker som drivit på den svenska bostadsbubblan.
Den totala skatteintäkten på bostäder för fastighetsavgiften 2012 var i stort sett på samma nivå som intäkten av fastighetsskatten 2007. Det innebär att det är de fattigare landsortskommunerna som betalat för de rika Stockholmskommunernas fastighetsskattesänkningar. Medan den kommunala fastighetsavgiften i stort sett legat still i storstadsområdena sedan den infördes 2008 så har den nämligen höjts kraftigt i kommuner ute landet.
Samtidigt ändrades reavinstskatten vid bostadsförsäljning, som höjdes med 2 procentenheter till 22 procent och det infördes en uppskovsränta på reavinsten. Detta anser Boverkets analytiker Bengt Hansson har fått som konsekvens att de som bott kvar blivit vinnare, medan de som bytt ägd bostad blivit förlorare.

Idag varnar även IMF för att den svenska bostadsmarknaden är överhettad. Tidigare har som bekant varningar kommit från alla möjliga internationella bedömare, t.ex. EU-kommissionen samt utländska ekonomimedia. Trots dessa varningar vidhåller många svenska bedömare att det inte finns någon bostadsbubbla här. Jag och många andra anser förstås att det finns en bostadsbubbla i Sverige, med fokus framförallt på bostadsrätter. Det är bara det att den ännu inte spruckit, till skillnad från i många andra länder. De skärpta reglerna för progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar ser dock ut att bli det som till slut välter hela skutan.

Det som skett på den svenska bostadsmarknaden vad gäller priser, tillgång till hyresrätter kontra bostadsrätter samt beskattning har alltså starkt gynnat vissa grupper i samhället på bekostnad av andra. De som gynnats mest torde vara de som tidigt i processen köpt en förhållandevis stor bostadsrätt i Stockholms innerstad i de utförsäljningar som gjorts från allmännyttan.

7 kommentarer:

  1. Flute, vad hände egentligen med medias rapportering av bopriserna i Norge? Har man slutat rapportera om det för att det är stiltje eller finns det inga undersökningar gjorda inom de närmsta månaderna?

    SvaraRadera
  2. Jo den nuvarande fastighets skatten är antagligen en av de grövsta exemplen på att ta från de fattiga och ge till de rika.
    Fastighets skatt är en form av förmögenhets skatt, men här betalar vi samma summa för en villa på landet som för ett slott, dvs 1% för de fattiga i förmögenhets skatt och 0,1% för de rika.
    Sen får adeln bidrag för renoveringarna av sina "kulturhistoriskt intressanta" bostäder och till det de eventuellt betalar själv får de använda oskattade inkomster till medan fattigt folk får använda sina beskattade löner för det.
    Löner som beskattas högre än adelns kapitalinkomster.
    Undrar om det finns något annat land där de rika har lägre skatt och får mer i bidrag än de fattiga?

    SvaraRadera
  3. @Flute

    Om det nu är de progresiva avskrivningarna som kommer få skutan att välta vid den möjliga bostadsbubblan, när bedömer du att vi kommer se effekterna av det?

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
  4. En villa i Svartå kostar 400 000 kronor. I Äppelviken i Bromma kostar den 9,3 miljoner – 23 gånger dyrare för precis samma sorts hus. Orsaken är att fler människor vill bo i Äppelviken. Men svaret visar sig vara mer komplicerat än så, skriver Stefan Koch Ekonom http://www.etc.se/ekonomi/fastighetsbubblan-sa-fungerar-den

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Nationalekonomer ska inte styra bostadspolitiken
    Så länge bostadspolitiken abdikerar rullar bollen marknadsliberalernas väg
    av Håkan A Bengtsson
    http://www.dagensarena.se/opinion/nationalekonomer-ska-inte-styra-bostadspolitiken/

    Klas Eklund (Bokriskommittén): Skyll inte bokrisen på ekonomerna
    http://www.dagensarena.se/opinion/klas-eklund-bokriskommitten-skyll-inte-bokrisen-pa-ekonomerna/

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.