2015-03-18

Var fan ser ni krisen, Riksbanken?!

Nu blir jag uppriktigt sagt förbannad på Riksbanken! Idag gick de och sänkte sin styrränta igen, denna gång till -0,25 procent. Dessutom ska de köpa upp statsobligationer för 30 miljarder kronor (förra gången var det bara 10 miljarder).

Sist de sänkte räntan skrev jag så här:
Det går trots att inflationen är låg bra för Sverige! Men Riksbanken är fullständigt fixerad vid ett inflationsmål som bygger på att bevaka en variabel (prisinflationen mätt med KPI) som inte längre är relevant för penningpolitiken. På grund av denna fixering genomför Riksbanken ett fullständigt vansinnigt penningpolitiskt experiment trots att Sverige inte upplever någon kris!
Jag säger detsamma nu, men med mer eftertryck:

Hörni Riksbanksdirektionsledamöter, var fan ser ni egentligen den kris som motiverar att ni genomför det största penningpolitiska experimentet i Sveriges historia?!

Ni talar om att "säkra inflationsuppgången", men allvarligt talat, tror ni verkligen att ni kommer att lyckas driva upp inflationen till det tvåprocentsmål som ni är fixerade vid? För ni mäter tyvärr "fel inflation". KPI är inte hela sanningen. Se på bostadspriserna och börsen så ser ni var inflationen finns i dagens Sverige!

För det finns ingen kris i Sverige idag, om ni inte har några hemliga indikatorer ni följer. Som jag skrev för två månader sedan så är den låga inflation eller deflation vi idag ser inte heller av det dåliga slaget.
Priserna sjunker eller stiger väldigt lite, men våra löner fortsätter att stiga - reallönerna steg från 2012 till 2013 med 2,0 procent för arbetare och 2,8 procent för tjänstemän.
[...]
Penningmängden fortsätter att växa - M1 för närvarande med en årstakt av 10,4 procent och M3 med en årstakt av 4,3 procent. M2, som är det penningmängdsmått jag anser vara "sannast" (M3 innehåller en del "dubbelräkning"), stiger med 5,4 procent i årstakt. Hushållens lån ökar med 5,9 procent i årstakt. Alla dessa siffror är på tillväxttakter som är snabbare än den årliga BNP-tillväxten som senast uppmättes till 2,1 procent. Det är alltså inte förvånande att vi då ser inflationseffekter någonstans, om än inte i konsumentpriserna utan istället i bostäder och aktier.
Och vad gäller arbetslöshet så har antalet sysselsatta enligt senaste siffrorna ökat med 1 procent på ett år och även andelen sysselsatta ökar!

Och är det ingen kris, varför ska man då ta till krisåtgärder?

17 kommentarer:

  1. Bra där.
    Så bra som vi haft det nu tror jag blir svårt att uppnå om det kommer en KRIS.

    SvaraRadera
  2. Ingves vill vara med och kriga i valutakriget tror jag. Vet inte riktigt vad vi har att vinna på det.

    SvaraRadera
  3. Gissar att man är rädd att hamna efter i valutakriget som pågått ett tag. Med ecbs pengarryckande så försvagas euron mot kronan vilket leder till lägre importerad inflation. Sen undrar man om det är eftersträvansvärt med stigande priser pga att man försvagar sin valuta...
    Om man nu måste ha inflation bör den ju komma av att efterfrågan på arbetskraft och varor stiger, inte via konstlad valutaförsvagning som leder till börs och bostadsbubblor...

    SvaraRadera
  4. Man har ju bara sminkat grisen. Börjar väl rämna.

    SvaraRadera
  5. Fattas bara att man måste tömma sparkontot snart till förmån för kontanter. Fortsätter det så här dröjer det väl inte länge förrän negativ ränta införs på sparkontot...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer inte bli negativ ränta på sparkontot än på länge. Däremot har det varit negativ ränta i praktiken under en lång tid om man räknar in avgifterna.

      Radera
  6. Det verkar som att vi just nu börjar ser slutet på "Världens Äldsta Riksbank". Antar att den har kunnat bli så pass gammal just för att den under årens lopp INTE har experimenterat hejdlöst med vår valuta.

    Misstänker att det här kommer börja blåsa ut allt sparat kapital och föra över de sista korvörena till de två bubbelekonomierna: Fastigheter och börsen. Det kommer bli spännande när dessa två bubblor spricker samtidigt och det då heller inte finns något sparkapital kvar.

    SvaraRadera
  7. Håller med i allt men varför dessa svordomar?
    Det låter ok inte snyggt.
    I all välmening.

    //HPD

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar normalt avhålla mig från svordomar, men nu blev jag arg och tog till en, för att Riksbanksdirektionen är värda det!

      Radera
    2. Det är faktiskt bara tredje gången i denna bloggs historia (1621 inlägg) som jag använder en svordom i ett inlägg.

      Radera
    3. Å fan! ;)

      Radera
  8. Var inte sänkningen ganska väntad? Kanske inte att den skulle komma nu men tycker RB signalerade ganska tydligt att det var på G. Nästan alla analytiker räknade med oförändrat eller sänkt ränta i år. Förstår inte riktigt ilskan i något så väntat...

    SvaraRadera
  9. Ja tänk vad fasansfullt. Folks pengar blir mer värda och priserna sjunker pga produktivitetsökningar, folk blir för fn rikare. Det här måste det sättas stopp för.

    En framgångsrik väg att göra folk fattigare är att höja priserna på fast egendom, bostäder och samtidigt som man mnskar värdet av deras inkomster. Där har vi lösningen på problemet att folk blir rikare.

    Jag ställer mig frågan. Varför hatar våra ledare oss så mycket?

    SvaraRadera
  10. Om vi kan höja boendekostnaderna med 10% om året och samtidigt hålla tillbaka inkomstökningarna till under 3% om året så stiger inkomsterna med det dubbla på en dryg tjugoårsperiod medans bopriserna har åttadubblats. Vilken ide! Tänk vad fattigpensionärer vi får på tjugo till fyrtio år. ;-)

    SvaraRadera
  11. Utan inflation minskar vinsterna i finanssektorn. I finanssektorn finns de med mycket pengar. Pengar är makt. Klart att inflationen måste hållas uppe!

    Nu invänder nån säkert i stil med "Meh! Vi har ju haft låg inflation och jättevinster i finanssektorn, juh!" Ja, för vi har haft billiga pengar, genom låg ränta och QE som först kommer finanssektorn till godo. Vi har - och haft - inflation; riktad inflation. Det man måste ha för att överleva blir dyrare medan finanssektorn växer.

    Det räcker ju inte att finanssektorns värde består, det måste öka - i reala termer, och det går nu inte så bra utan exceptionella åtgärder.

    SvaraRadera
  12. Jo, kan bara hålla med, nog känns det som att de pinkar på oss, med eller utan kisstratt och vem vet, kanske med ett leende.

    SvaraRadera
  13. Jag tror att Riksbanken tror på ytterligare och större massinvandring till Sverige de närmaste åren, som kommer öka arbetslösheten ytterligare - en bra bit bortom NAIRU-arbetslösheten. Därigenom kommer inflationen eventuellt minska ytterligare.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.