2015-04-14

Negativa räntor på bolån i Spanien

Effekterna av negativa räntor börjar visa sig efterhand. Wall Street Journal skriver om hur spanska banker nu i vissa fall tvingas betala ränta till bolåntagare genom att dra av minusräntan från lånebeloppet. Detta beror på att det finns bolån i schweizerfranc och räntan kopplad till schweizisk Libor. Dessa bolån var ganska populära under Spaniens bostadsbubbla, eftersom schweizisk Libor var lägre än Euribor. Eftersom schweizisk Libor nu är negativ blir det alltså negativ ränta på vissa bolån. Detta kompenseras dock mer än väl av att de som har bolån i schweizerfranc fick en rejäl smäll när schweizerfrancen stärktes kraftigt mot euron. Lånebeloppet räknat i euro har alltså ökat ganska mycket, trots att det minskat räknat i schweizerfranc.

De allra flesta bolån i Spanien har dock räntan kopplad till referensräntan Euribor. I Portugal har mer än 90 procent av bolånen räntan kopplad till Euribor och i Italien är det omkring hälften. I Tyskland är det dock mest fast ränta som gäller. Tolvmånaders Euribor ligger för tillfället på 0,187 procent och befinner sig i en stadig nedtrend. Det ser alltså bara ut att vara en tidsfråga innan även dessa bolån får negativ ränta. Sexmånaders Euribor ligger nu på 0,078 procent och om den blir negativ påverkar det hundratusentals lån.

Bolånekontrakten innehåller ingen klausul för vad som ska hända om referensräntan går under noll, eftersom ingen kunde föreställa sig en sådan situation när kontrakten skrevs. På senare tid har bankerna självklart infört klausuler om räntegolv i sina lånekontrakt.

En annan kostnad för de negativa räntorna är att många datorprogram måste ändras med avseende på rimlighetsspärrar för negativ ränta. Dessutom måste många dokument uppdateras och kalkylark göras om. Dessa kostnader är förstås externaliserade från centralbankernas synvinkel.

Det var sensationsrubriker när en dansk låntagare nyligen fick minusränta på sitt lån. Snart är det troligen normalt.

Här i Sverige noterar jag att Compricer genomfört en undersökning om svenskarnas attityder till minusränta på sparkonton. Idag säger de svenska bankerna att privatpersoner inte ska få minusränta på sparkontot, men när de väl tvingas till det framöver kan de få problem.
"Om bankerna trots allt inför minusränta på sparkontot eller inför en avgift säger 96 procent av de tillfrågade i undersökningen att de kommer att agera."
Alternativet för bankerna är förstås att de tvingas till lägre räntenetto och därmed lägre vinst.

Välkomna till minusräntans nya spännande värld!

8 kommentarer:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=CDSOIspSTP4

    SvaraRadera
  2. spännande men skrämmande

    SvaraRadera
  3. Hur många Svenskar har några betydande summor på räntekonto idag? Tror att påverkan kommer att bli väldigt marginell när vi får minusräntor/nollräntor på samtliga konton.

    De flesta är redan kraftigt belånade men saknar likvida medel på sina sparkonton så de kommer tvärt om att välkomna minusräntorna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt många.

      Radera
    2. I % av befolkningen vill jag tro att det är få.

      Sen tror jag de som har mer betydande summor dvs där räntan faktiskt spelar någon roll har placerat dessa i fastigheter/aktier/skog etc

      Radera
  4. Vad du tror är oväsentligt.

    SvaraRadera
  5. Då får väl plusgirot byta namn till minusgirot.

    SvaraRadera
  6. Det räcker med att några procent av "penga-ägarna" vill ta ut sina pengar från bankerna för att poblem skall uppstå. Jag kan lätt tänka mig att ha några tusenlappar extra i plånboken. /Mats L

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.